Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan Corona Virüs ile mücadele eden esnafın büyük sıkıntı içine düştüğünü ifade ederek, kapatılan çok işyeri olduğunu, bayramdaki hareketliliğin de geride kaldığını ve ödeme güçlüğü çeken esnafa nakit desteği getirilmesi gerektiği noktasında talepleri AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’a ilettiklerini kaydetti.
Tüm ülkeyi etkileyen Corona Virüs salgınında yaşanan karantina ve kapanan işyerleri ile birlikte esnaf cephesinde ödeme trafiğinin ciddi aksadığını söyleyen Başkan Ünal Özcan, bu aralıkta esnafın en büyük gideri olan kira ödemelerinin de aksadığına dikkat çekti. İşte Çanakkale Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Özcan, “Bu uzun süreç içinde esnaflar kiralarını ödeyemedi. Çünkü işyerleri kapalıydı. Vergi, kredi gibi borçları ötelenen esnafa bu dönemde en büyük darbe kapalı olan işyerlerine ödemeleri gereken kira bedelleriydi” dedi. Esnafın sorunlarını her platformda dile getirdiklerini, nakit beklentisi içinde olduklarını söyleyen Özcan, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’a da esnafın sorunlarını anlattıklarını ifade etti.
Ünal yaptığı değerlendirmede şu cümlelere yer verdi:  “Biz bu Pandemi sürecini değerlendirmek, Pandemi  içerisinde Öncelikle Çanakkale esnaf ve sanatkarın hangi mesleki sektörde ne sorunları var?  Bu sorunlar ile ilgili genel anlamda bugüne kadar Devletimiz hangi konularda yardımcı oldu? Bizim taleplerimiz neydi, bizim isteklerimiz neydi? Onları belirledik. Ankara'da Sayın vekillerle görüşüyoruz, Bakanlıklarla bir çalışma yapıyoruz. Ama ben teşkilatının bu yapmış olduğumuz görüşmeler ve çalışmaların nasıl sonuçlandığını ve kendilerinin de biri bir iktidar vekilimiz olan aynı zamanda AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’a sormalarını ve aktarmalarını istedim. Kendisine teşekkür ediyoruz AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan bizleri ziyaret etti. Oturduk konuştuk. Bu süreçte neler yapıldı? esnaf teşkilatı olarak yapılmasını istediklerimiz neler vardı? Şu anda sektörlerde ne sıkıntılar yaşıyoruz bunları kendilerine anlattık. Görüşmeye oda başkanlarımızda katıldığı için Turan’a da bu konuda yapılan çalışmaları kendisinin anlatmasını istedim. Taleplerimizin neler olduğunu söyledim” dedi.

“ÖTELEMELERİN HEPSİ KASIM’DA”
Özcan konuşmasının devamında ise, “Hep söylediğimiz bir şey var. Esnaf ve sanatkara Pandemi sürecinde 25 binlik kredi verildi. Bu kredi Esnaf Kefalet Kooperatifi ve Halk Bankası aracılığıyla verildi. Halk Bankası'nın, bir de 25 bin TL bir Bonus Kart uygulaması vardı. Pandemi döneminde bunların yanında da elektrik, doğalgaz, Sosyal Güvenlik Kurumu ve  Bağ-Kur primleri, vergiler belli bir dönem ötelendi. Ama şu var. Bu ötelemelerin hepsinin ödemeleri Kasım ayı, Aralık ayı gibi gelecek ve ödenmeye başlanacak. Şimdi biz bu ötelenen ödemelerin ki bu üç aylık bir dönemi kapsıyor. 3 aylık dilimde İşletmeleri sıkıntılı dönemi var bu işletmelerden Sosyal Güvenlik Primi alınmamasını, yok sayılmasını istedik. Ayrıca vergide alınmamasını istedik. Ve en önemlisi ise kiralar konusunda yeni normalleşme sürecine girdikten sonrada işyerleri açılsa bile işler yüzde 50 düştü bu nedenle de esnada nakit geri ödemesiz destek talebimiz var. Biz bunları anlattık bizim işlerimiz yüzde 50 azaldı şu an. Sadece Kurban Bayramı’nda biraz hareketlenme oldu. O da belli bölgelerde. Ancak bayram sonrası yine sayılar vaka sayıları yükselince insanlar yine geri adım attı. Bizler esnaf olarak, Kasım ayında, Ekim ayında ödemeleri gelecek olan bu aldığımız kredileri ve ötelenen vergi, Bağ-Kur primlerini ödeme imkanımız yok. İşte bu durum ile ilgili yardım talebinde bulunduk. Bunları anlattığım ve esnafı rahatlatacak destekleri talep ettik.

“ÖĞRENCİ SERVİSLERİ VE YOLCU TAŞIMACILIĞI YAPAN ESNAF BÜYÜK SIKINTIDA”
Pandemi Döneminden en çok etkilenen bir başka kesimde servis işletmecileri. Taşıma sektörü de çok büyük sıkıntı yaşıyor. Okulların açılıp açılmayacağı belli değil. Servis araçları yatıyor. Bunların durumu ne olacak? Milli Eğitim Müdürlükleri taşımalı sistemde çalıştırdığı öğrenci servislerine ödemelerini yapmadı. Milli Eğitim Müdürlüklerinden servislere, “Biz okulların iki yarısında siz bana 2 ay çalıştınız Altı aylık ücret vermem” dendi. Bir de ilçeler arası ve köyler arası çalışan minibüsler ver. Bu minibüslerde de biliyorsunuz Pandemi kuralları gereği, yolcu kapasitesinin yüzde 50’si kadar yolcu taşıma izni var. 25 kişilik minibüse 10 kişi gelip gidiyor. Dolayısı ile taşımacı esnafı para kazanamıyor.

“KURALLARA UYMAYAN ESNAF İÇİN İHBAR HATTI GELİYOR”
 Sağlık İçin, Hepimiz İçin ” sloganı ile Corona Virüsü tedbirlerinin denetimi tüm yurtta olduğu gibi Çanakkale’de de çok sıkı bir şekilde başladı. Biz Esnaf ve sanatkarlar Odaları Birliği olarak bu denetimlere biz tarafız. Neden tarafız? İşyerleri kapanacağına, belirlenen Pandemi kuralları dahilinde süreç devam etsin. Valilikler bazında ve kaymakamlıklar bazında komisyonlar kuruluyor. Salı günü gecesi içişleri Bakanlığı genelge yayımladı. Bu kurulan komisyonlarda, bu süreçte yapılan sıkı denetimler ile ilgili raporlamalar yapılırken vatandaşların herhangi bir işletmede Pandemi kurallarına uyulmadığı tespit etmesi durumunda bu durumu bildirebileceği, ihbar edebileceği bir merkez olacak. Ve buraya aksayan ve yapılmayan tedbirler bildirilebilecek.

“İLK DENETLEMELERDE ESNAFA PARA CEZASI UYGULANMADI”
Yapılan denetimlerde eğer ilgili işletme Corona Virüs kurallarına uymadan hizmet veriyorsa ilk olarak idari para cezası, mevcut durumun düzeltilmemesi durumunda 1 gün kapatma, bu durumun tekrarında ise 3 gün kapatma cezası verilecek. Biz Esnaf ve Sanatkarı düzenli olarak, Sağlık Bakanlığının belirlediği CoronaVirüs uygulama ve tedbirleri kapsamında ne istendiği konusunda, odalar vasıtası ile 22.450 esnafımıza devamlı uyardık. Kurallara uyulmasını istedik. Biz esnaf temsilcisi olarak denetimlerde Devletimizden şunu istedik. “Sağlık İçin, Hepimiz İçin ” sloganı ile başlatılan sıkı denetimlerde ilk etapta esnaflarımızın işyerlerinde eksikler olabilir. Dedik ki denetimleri çok sık yapalım ama ceza kesmeyelim uyarı yapalım. Denetimler başladı ve bizim bu talebimiz kabul edildi ve şu anda da denetimlerde ilk etapta ceza değil uyarı yapılıyor. En son Perşembe günü yapılan denetimde bütün işletmeler,  bütün ilçeler dahil olmak koşuluyla yüzde doksan dokuz diyebilir yapılan denetimlerde Eksik bir şey çıkmadı. Ama denetimlerin tekrarlanacağı yerler var. Bu yerlere tekrardan  uyarı verildi. Bu denetimlerde bizim mesleki kuruluş temsilcilerimizde yer alıyor. Bu kuralları beraber uyarak hareket edeceğiz. ilk önce esnafın kendi sağlığı, Sonra ailesinin sağlığı Ondan sonra müşterinin sağlığı. Esnaf  Kendine dikkat edecek, müşterisine dikkat edecek Çünkü bu Pandemi süreci 3 gün,5 gün, 3 ay, 5 ay gibi bir sürede bitecek gibi görünmüyor.”
                                                                                                                  
Özel Haber: Ogün İnal