Çanakkale’ de Corona Virüs vaka sayısının ciddi derecede arttığını ve bu durumun sadece Çanakkale’ye özgü bir artış olmadığını söyleyen Erensoy, “Resmi olmayan rakamlara göre Çanakkale Pandemi Hastanesi’nde 20’si yoğun bakımda yatan 120’den fazla Covit-19 virüsü bulaşmış hasta var” dedi.
“Herkes tedbirleri unutarak normal hayatını yaşamaya başladı” diyen Erensoy, “Corona Virüs salgını bitmiş değil.  Tabip odası olarak ve hekimler olarak Corona Virüs ile ilgili yeniden bir alarm durumunu, Eylül ayı gibi bekliyorduk, ama Eylül ayını bulmayacak herhalde” diye konuştu. Vaka sayılarına resmi şekilde ulaşmanın istatiksel anlamda çok önemli olduğunu da belirten Erensoy, “Resmi bilgileri almak için Sağlık il Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvurduk, çünkü resmi sayıları öğrenemezsek istatistik çalışması yapamayız. Önümüzü göremeyiz. Bir değerlendirme sunamayız. Bu nedenle vaka sayılarını öğrenmemiz çok önemli” dedi.
 
Corona Virüs vaka sayılarının ülke genelinde artış gösterdiğini belirten Erensoy , “Diğer illerdeki Tabip Odaları ile iletişim halindeyiz. Tüm Tabip Odalarının ilettiği bir bilgi var. Çok ciddi derecede Corona Virüs vaka sayılarında artış var. Corona Virüs vakalarındaki büyük artış neredeyse tüm illerde yaşanıyor, Bazı şehirlerde yoğun bakımlarda yer kalmamış durumda. İşte Diyarbakır'da, Urfa'da Ankara'da mesela yoğun bakım sıkıntısı yaşanıyor. Yani Corona Virüs vaka sayılarının artışı sadece Çanakkale'ye özgü bir durum değil. Özellikle Kurban Bayramı’ndaki yoğun insan hareketinin Corona Virüs’ün yayılması anlamında etkilerini muhtemelen önümüzdeki günlerde daha da net bir şekilde göreceğiz. Kurban bayramındaki çok yoğun insan hareketinin Corona Virüsü çok daha fazla yayıp yaymadığını önümüzdeki 1 hafta 2 hafta sonra daha fazla göreceğiz. Çok net bir durum var. Şu anda Corona Virüs vakaları ciddi derecede artışı geçti” dedi.
Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan ve 11 Mart itibari ile Türkiye’de de görülmeye başlanan ve kısa sürede yayılan Covid-19'un yayılmaya ve etkili olmaya devam ediyor. Corona Virüs’ün yayılmaya başlamasının ardından az sayıda vaka sayısı yaşanan Çanakkale’ de yaz tatili nedeniyle hareketlenme olması da vaka sayısının yükselmesinde etkili rol oynadı.
Türkiye’ de salgın nedeni ile uygulanan yasak ve kısıtlamaların çok büyük bir bölümü 1 Haziran yeni normalleşme süreci sonrasında artmaya başladı. Temmuz ayında daha da artan vaka sayısı Temmuz sonunda ise adeta tavan yaptı. Son dönemde özellikle Coronavirüs vakalarının an fazla artığı il olan Gaziantep’ in Şahinbey Belediyesinden Gelibolu Yarımadasına turlar düzenlenmesi Çanakkale’ de “Coronavirüs uçak ve otobüsler ile Çanakkale’ ye taşınıyor”  eleştirilerine neden olmuştu. Çanakkale’ de hasta sayısının artması nedeni ile endişe yaşanmaya başlarken bir kötü haber de Çanakkale merkezde bulunan ve gıda ürünü üreten bir fabrikada işçilerin bir bölümünde Corona Virüs çıkması oldu. Son olarak da AK Parti Lapseki İl Genel Meclisi üyesi Halil Özer’inde Covit-19 testi pozitif çıktı. Temmuz ayının son günlerinde, Çanakkale kısa bir süre önce sıfırlanan vaka sayısının ilk kez bu kadar attığı iddia edilirken Çanakkale Tabip Odası’nın yeni Başkanı Dr. Güleda Erensoy Çanakkale’deki Coronavirüs vaka sayısı ile ilgili değerlendirme yaptı. Erensoy Değerlendirmesinde Çanakkale’ de Coronavirüs vaka sayısının ciddi derecede arttığını ve bu durumun sadece Çanakkale özgü bir artış olmadığını  söyledi.
Erensoy açıklamasında şunları söyledi:
“BAZI ŞEHİRLERDE YOĞUN BAKIMLAR VİRÜSLÜ HASTALAR İLE DOLU”
“Diğer illerdeki tüm Tabip Odaları ile iletişim halindeyiz. Tüm Tabip Odalarının ilettiği bir bilgi var. Çok ciddi derecede Corona Virüs vaka sayılarında artış var. Corona Virüs vakalarınındaki büyük artış neredeyse tüm illerde yaşanıyor, Bazı şehirlerde yoğun bakımlarda yer kalmamış durumda. İşte Diyarbakır'da Urfa'da Ankara'da mesela yoğun bakım sıkıntısı yaşanıyor. Yani Corona Virüs vaka sayılarının artışı sadece Çanakkale'ye özgü bir durum değil. Özellikle Kurban Bayramı’ndaki yoğun insan hareketinin Corona Virüs’ün yayılması anlamında etkilerini muhtemelen önümüzdeki günlerde daha da net bir şekilde göreceğiz. Kurban bayramındaki çok yoğun insan hareketinin virüsü çok daha fazla yayıp yamadığını önümüzdeki 1 hafta 2 hafta sonra daha fazla göreceğiz. Çok net bir durum var. Şu anda Corona Virüs vakaları ciddi derecede artışı geçti.

“ÇANAKKALEDE’ DE VAKA SAYILARI HIZLA ARTTI”
Çanakkale'deki durum için de şunu diyebilirim. Çanakkale’de vaka sayısının artması ile ilgili öğrendiğimiz ilk şey Çanakkale Merkez’de bulunan bir gıda fabrikasında Corona Virüs vakalarının görülmesiydi. Çanakkale Merkez’de bulunan fabrikada, üretimde toplu olarak çalışılan ve çalışanların  bir arada bulunduğu bir yerde vaka sayısı 10-20 olduğunda herhangi bir yerde çıkan vaka sayısından çok daha önemlidir. Çünkü bu fabrikada üretim yapan çalışanların Covit-19’u birbirine bulaştırma ve Corona Virüs’ün çalışanlar arasında hızlı bir şekilde yayılma olasılığı çok fazla. Bu fabrika çok büyük fabrika ve çok çalışanı var. Lapseki'de gene Corona Virüs vakalarının görüldüğü birde soğuk hava deposunda da orada da çalışanlarda Corona Virüs tespit edildi ve soğuk hava deposu kapandı. Mesela Çanakkale Merkezdeki fabrikadaki vaka artışları için Çanakkale Tabip Odası olarak önereceğimiz tedbir fabrikadaki herkese yaygın bir şekilde test yapılmasıydı. Bu çalışma ile Fabrikada Corona Virüs ne kadar yayıldı, ne kadar çalışan Covid-19’u taşıyor bunu tespit edebilmeniz için bir tarama testi gibi işçilere test yapılabilirdi. Çanakkale Sağlık il Müdürlüğü böyle bir uygulamayı yapmadı. Dolayısı ile şu anda fabrika işçileri karantinada. Fabrika işçileri hem çalışmaya devam ediyorlar, bir noktada da karantina altında kalıyorlar. Kendi aileleri ile görüşmüyorlar. Fabrikadaki çalışanların taşıdığı Covit-19 virüsünün şehre yayılmaması için bir öğrenci yurdunda tutuluyorlar. Ama açıkçası aralarında virüs taşıyan fabrika işçileri varsa b u sistemle aynı işyerinde birlikte çalışmaya devam ediyorlar.

“TEST YAYGINLIĞININ ARTTIRILMASI GEREKİYOR”
Bizim Sağlık Bakanlığı'na en çok önerdiğiniz, İl Sağlık Müdürlüğüne de en çok önereceğimiz şey test yaygınlığının arttırılması. Yani test sayısının ve yaygınlığının arttırılması gerekiyor. Test yapılan kişiler ne kadar artarsa Covit-19’un kimlere bulaştığı tespit edilir hastalığı kapanlar karantina altına alınarak tedavileri yapılır ve virüsün yayılması önlenir.

“HERKES TEDBİRLERİ UNUTARAK NORMAL HAYATINI YAŞAMAYA BAŞLADI”
Şimdi baktığımız zaman herkes eski normal hayatına devam ediyor. Ama olması gereken bu değildi. Tabii şöyle bir durum oldu devlet bir takım önlemleri 1 Haziran'dan itibaren kaldırdı ve ondan sonra herkes bir anda eski hayatına geri döndü. Ama ne yazık ki Corona Virüs salgını bitmiş değil.  Tabip odası olarak ve hekimler olarak Corona Virüs ile ilgili yeniden bir alarm durumuna, Eylül ayı gibi bekliyorduk, ama Eylül ayını bulmayacak herhalde. Tüm bu gelişmeler yaşanırken mesela Ankara Sağlık il Müdürlüğünden bir alarm verildi Ankara’daki tüm hastanelere. Kesinlikle acil olmayan hiçbir dahili vakayı yatırmayın, acil olmayan hiçbir cerrahi ameliyat yapmayın diye ve Sağlık Bakanlığından bu tedbir yazısı bütün hastaneleri gitti. Bu alarm durumundan da anlaşılıyor ki her an Covit-19 vakaları için yatak gerekecek ve yoğun bakım gerekecek. Onun için bu durumun yaşanması ihtimaline karşı tedbir alınıyor.

“PANDEMİ HASTANESİNDE ÇANAKKALE 20 Sİ YOĞUN BAKIMDA 120 ‘DEN FAZLA VAKA VAR”
Çanakkale Sağlık il Müdürlüğünden Çanakkale Pandemi Hastanesinde yatan Corona Virüslü hastalar konusunda bilgi almakta sorun yaşıyoruz. Biz Tabip Odası olarak Sağlık İl Müdürlüğüne Çanakkale Pandemi Hastanesinde yapan vaka sayıları ve hastaların durumunu öğrenmek için dilekçe vererek bilgi istedik. Pandemi Hastanesindeki durumu ancak yakın doktor yada sağlık çalışanları arkadaşlarımız vasıtası ile resmi olmayan kanaldan alabiliyoruz. Resmi olmayan bilgilere göre Çanakkale Pandemi Hastanesi’nde 100’ün üzerinde Corona Virüs testi pozitif çıkan hasta var ve bu hastaların tedavileri devam ettiğini biliyoruz. Pandemi Hastanesi’nin Yoğun Bakım Bölümünde de 20 civarında hastanın yattığını biliyoruz. Ama bu rakamlar resmi rakamlar değil, çünkü resmi rakamlara ulaşamıyoruz bu bilgiyi de vermiş olayım. Resmi bilgileri almak için dediğim gibi Sağlık il Müdürlüğüne dilekçe ile başvurduk resmi sayıları öğrenmek için. Çünkü resmi sayıları öğrenemezsek istatistik çalışması yapamayız. Önümüzü göremeyiz. Bir değerlendirme sunamayız. Bu nedenle vaka sayılarını öğrenmemiz çok önemli. Sağlık Bakanlığı son dönemde yoğun bakımdaki yatış sayılarını bu bildirimlerden kaldırdı. Ağır vaka diye bir tanım getirdiler. Ama yoğun bakım sayılarına, yoğun bakımda yatan hasta sayılarını artık göremiyoruz.”

Özel Haber: Ogün İnal