Kurban Bayramı’nda turizm ve trafikte meydana gelen yoğunluk çarşı ve pazara yansımadı. Geçen yıllara göre satışları düşük kalan esnaf bayram yoğunluğunun eski bayramlara oranla düşüşte olduğunu aktardı. Pandemi sürecinin etkileri tamamen bitmediği için vatandaşların alışveriş yapma konusunda eskiye göre daha tereddütlü davrandığını belirten Çanakkaleli esnaflar gazetemize yaptıkları değerlendirmede bekledikleri verimi alamadıklarını ifade ederken, “Satışlar çok iyi bile olsa Pandemi dönemindeki zararı karşılayamadıklarını belirttiler.
 
Çarşıda yedi senedir ayakkabı dükkanı sahibi Cihan Gülşafak Kurban Bayramlarında genelde çok satış yapmadıklarını söyledi. Kurbanda vatandaşların daha çok kurbanlığa bütçe ayırdığını aktaran Cihan Gülşafak buna rağmen geçen senelere oranla çok düşüş yaşadığını ifade ederken şu şekilde konuştu: “Bayram hiç yoğun değildi. Zaten insanlar tatil amaçlı farklı bölgelere gittiler. Çanakkale’ye gelen giden çok olmadı. Biz de bu sebeple çok bir yoğunluk yaşamadık. Kurban bayramları zaten bizim iş verimliliğimiz açısından iyi değildir, çünkü insanlar kurban için para ayırıp alışverişi biraz daha az yaparlar. Ama tabii ki geçen yıllar ki kurban bayramlarına oranla çok daha büyük düşüş vardı. Ben mağaza sahibi olarak bayram tatili yapmadım. Elemanlarımı, çalışanlarımı dinlendirdim ama ben şahsen dinlenmedim çünkü zaten verimsiz bir bayram geçtiği için bayramda her gün açmayı tercih ettim. Yine Allah bereket versin en azından siftahımızı yaptık.”
Çanakkale’nin meşhur peynir helvacısı Oğuz Hüsmenoğlu bayramda satışların iyi olduğunu aktardı. Çanakkale’ye bayram dolayısıyla dışardan gelen müşterilerinde etkisiyle satışlarının beklediğinden iyi olduğunu aktaran Oğuz Hüsmenoğlu, “Pandemiden sonra bayram işleri gayet iyiydi. Ramazan da zaten kapalı olduğumuz için bu bayram bize oldukça iyi geldi. Bayram boyunca dükkanı hiç kapatmadık zaten. Ramazan da biliyorsunuz yasak olduğu için çoğu dükkan gibi biz de dükkanı kapatmak zorunda kalmıştık. Haziranda yavaş yavaş normalleşme ile işler bir başladı sonra da yavaş yavaş düzelmeye başladı. Geçen seneki Kurban Bayramı’na kıyasla işler çok iyiydi. Çünkü haliyle insanlar evlerde kapalı kaldıkları için evlerden bir çıktılar satışlar baya düzeldi. Sıkıntı şu ki işler ne kadar düzelse de birkaç ay boyunca hiç iş yapamadığımız için açığı hala kapatamadık. Yaklaşık bir 9 ay böyle yüksek iş yapmamız lazım ki açık kapansın.” dedi.

“SATIŞLAR BEKLENTİNİN ALTINDAYDI”
Çikolata ve şekerleme işiyle uğraşan Ahmet Uysal 2,5 yıldır çarşıda çikolata dükkanı işletiyor. Bayramda eskiye oranla satışlarının azaldığını söyleyen Ahmet Uysal bunun sebebinin insanların misafir ağırlamak istememesi olduğunu aktardı. Bayramdan ziyade kız isteme ve nişanlarda artış olduğunu ve o yönde talebin yoğun olduğunu söyleyen Ahmet Uysal, “Dükkanımız bayram boyunca açıktı. Ama normal mesai saatlerinde çalışmadık. 11 gibi açıp akşam 6 gibi kapattık. Satışlar açıkçası beklentilerin altındaydı. Çünkü hava sıcaklığı, insanların Çanakkale’yi terk etmesi açısından çok düşüktü. Ama üstünde olan ise kız istemeler, nişanlar, sözler bu tur organizasyonlar açısından yaptığımız çikolatalar açısından fazladan mesai bile yaptık. Yine Allah bereket versin diyoruz. Zaten çok bir şey beklemiyorduk. Bayramda özellikle ambalajlı çikolataya talep çok oldu. Hijyen açısından açık çikolataya çok yönelim olmadı. Daimi müşterilerimiz normalde bir kilo çikolata alırken bu bayram yarım kilo aldı çünkü kimse eskisi gibi bayramda çok kişiye gidip gelmedi” şeklinde konuştu.

Özel Haber: Ogün İnal