Tarımda aracıları ortadan kaldıracak Tarımsal ürünleri direkt tüketici ile buluşturacak olan Dijital Tarımsal Pazarlama (DİTAP) projesine Çanakkale Tarım sektöründen tam destek geldi.

Ülkenin her köşesinden bir SMS ile Tüketici ile alıcıyı bir araya getirecek olan Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) projesine Çanakkaleli tarım sektörü de destek verdi.  Hayata geçirilen Proje ile çiftçilere getirilen kolaylıklar hakkında bilgiler veren Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ “ Son yıllarda tarladaki fiyat ile tezgahlardaki fiyat aralıklarının artması ile zor durumda kalan çiftçi ve alıcıların arasındaki fiyatları etkileyen alıcıları ortadan kaldırmak ve direkt üretici ile tüketiciyi birleştirmek için hazırlana  Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) projesi hayata geçildi. DİTAP, tohumdan çatala kadar olan zincirin takip edildiği, üretim ve tedarikin sağlandığı, planlı üretimin yapıldığı pazar olacak. Dijital Tarım Pazarı aracılığıyla çiftçinin pazarlama imkanı artacak, tüketici de makul fiyattan, kaliteli ürün alabilecek. Üreticiler bu platformda değer fiyatta ürünlerini satabilecek.  Alıcıların sistemindeki  taleplerine 81 ilden  çeşitler gelebilecek. Üreticilerimiz  Sürdürülebilir tedarik, sürdürülebilir  tarım, sözleşmeli tarım modeli, planlı üretim için Dijital Tarım Pazarına hemen üye olun ve pazarda söz sahibi olsun” dedi.
PROJE ÇOK FAYDA SAĞLAYACAK
Tarımsal ürünlerin tohumundan, üretiminden lojistiğine kadar tüm paydaşların bu projede buluştuğunu belirten Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen ise “Tohumdan sofraya tüm bilgilerin takip edildiği, üretim ve tedariğin sağlandığı, planlı üretimin yapıldığı Pazar, kooperatiflerden birliklere,  çiftçilerden  tarımsal girdi temin eden tüm  sektörlere, alıcılardan lojistik sektörüne yani tarımdaki tüm paydaşlar bu pazarda” Çiftçilerin en büyük problemlerinden biri olan fiyat dalgalanmaları. Tarlada ucuza mal edilen ürünler piyasada değeri katlanıyor. Tarladaki üretici ve ürünleri satan alıcılar sıkıntılar yaşarken ürünü tarladan alıp satıcıya veren aracı ise kar ediyor. Aracının olmadığı üreticinin direkt tüketici ile buluştuğu Dijital Tarım Pazarının fiyatlardaki dalgalanmayı da yok edeceğini belirten Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ise  “Planlı üretim ile fiyat dalgalanmaları artık olmayacak.  Alıcının talebi SMS ile ülkemizin her köşesindeki üreticimize ulaşacak. Tarımsal sektörde her yıl bir çok ürün değerinde ve zamanında satılırken, bir çok ürün de tarlada kalıyor.  Bu durumda her yıl bir çok çiftçi Arz ve talep dengesi nedeni ile mağdur olurken ,bir çok çiftçi de mağdur oluyor. Üretimin büyük ölçüde belirlendiği bu duruma da Dijital Tarım Pazarının çare olacağını belirten  Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan “Tarım sanayi ile bütünleşecek.  Arz, talep, fiyat dengesi ağlanacak. Gıda arz güveni için  sözleşmeli üretim ve tarımsal planlama yapılabilecek” dedi.
 
Dilvin Altıkardeş