Corona Virüs salgını nedeniyle son yılların zirve noktasına gelen altın fiyatları yükselişe devam ediyor. Altın ONS’unda yaşanan 9 yıllık tarihi zirvenin etkisiyle gram altında 401 liraya çıkarak rekor kırdı.

Artan altın fiyatları altın satışlarını olumsuz etkilerken, düğün sezonunun açılması da satışları istenen seviyeye getiremedi. Satışların beklentiyi karşılamadığını kaydeden Çanakkaleli kuyumcular Pandemi nedeniyle birçok düğünün de iptal olduğunu söylerken,  fiyatların yüksek olduğunu, yine de bir gelenek ve borç gözüyle bakıldığı için çeyrek altın satışlarının arttığını belirttiler. Öte yandan altının her zaman en güvenli yatırım olduğunu dile getiren kuyumcular, “Altın sürekli yükselişte. Gerilese de tekrar yükselir” dediler.

Emniyet Kuyumculuk’tan Oğuz Canavar fiyatların halen yüksek seyrettiğini tavan seviyeleri gördüğünü belirterek, “Şu an fiyatlar yüksek ama insanlar daha çok çeyrek alıyor. Akrabalar arasında borç muhabbeti olduğu için fiyat yüksek olsa da alıyorlar. Sonuçta bu bir gelenek. Grama yönelen de oluyor, duruma göre değişiyor. Fiyatlar halen yüksek gidiyor. Şu ara tavan seviyesi diyebiliriz. Bugün çok az bir düşüş var. 700’e doğru yaklaşıyor çeyrek altın. Düğünlerin başlamasıyla bizim de işlerimiz sık oluyor. Zaten biz sezonda daha çok iş yapıyoruz. Satışlar beklentilerimizi şu an karşılamıyor. Pandemi süreci yaşadığımız için insanlarda haklı ama şu an düğün sezonu da açıldı inşallah daha iyiye gider.”

Temizay Kuyumculuk’tan Metin Küçük altının her zaman yatırım için uygun olduğunu söylerken şu ifadeleri kullandı; “Altın fiyatları son zamanlarda yüksekti. Sonra biraz gevşeme yaptı şu aralar. Pandemi sürecinde neyin ne olacağı belli olmadığından dolayı ileriye dönük tahminlerde bulunamıyoruz. Satışlarımız şu an sakin. Çoğu düğün iptal oldu. Gelinlikçi arkadaşlarımız var onların da çoğu siparişi iptal oldu. Düğün alışverişi yapmıyorlar artık eskisi gibi. Çeyrek bile tek tük satılıyor. Maalesef düğünlerin başlamış olmasının bir etkisini görmedik. Altın yatırım için her zaman uygundur. Sürekli yükselişte. Gerilese de tekrar yükselir.”

Atasay Kuyumculuk’tan Dorukhan Doru satışların artmadığını istenen yoğunluğa ulaşamadıklarını söyledi. Altının yatırım için uzun vade de her zaman kazanç getireceğini söyleyen Doru şunları aktardı: “Düğünlerin başlaması altın satışlarını pek etkilemedi. Fiyatlar çok yüksek bu seviyelere daha önce gelmemişti. Çok az bir miktar düşüş oldu bugün. Dün 401.50’yi görmüşken bugün 399’la açtık piyasayı. Altın yatırım yapmak için her zaman uygun bir materyal. Uzun vade de her zaman kazanç sağlarsınız. Düğünlerin başlamasından sonra çok bir yoğunluk göremedik. Günde 1-2 tane set satıyoruz ama geçen sene ki yoğunluk yok. Beklentilerimizi karşılamıyor.”
Öte yandan altın fiyatları salgın sürecinin devam etmesi sebebiyle öngörülemiyor. Küresel borsalarda sert satış dalgalarının başlamasıyla fiyatların düşüşe geçebileceği düşünülüyor.

Özel Haber:  Ogün İnal