Yeni normalleşme döneminde yasakların kalkmasıyla beraber balık tüketiminde yaşanan yoğunluk azalmaya başladı. Balık tüketiminin azalması balıkçıları da zor duruma soktu.

Balık satışlarındaki durgunluk, esnafı olumsuz etkilerken, en çok satılan balığın Sardalya olduğu belirtildi. Balıkhanede hizmet evren esnaflar, “Karadeniz’in hamsisi varsa bizim de sardalyemiz var. Mekânın ve çalışanların masraflarını sardalye ile çıkarıyoruz” dediler.
 
“ÇALIŞANLARIN MASRAFLARINI SARDALYE İLE ÇIKARIYORUZ”

Bu aylarda en çok satışı olan balığın sardalye olduğunu söyleyen Cengiz Karagül, “Sardalyeyi biliyorsunuz zaten Karadeniz’in hamsisi varsa bizim de sardalyemiz var. Sardalye sayesinde kurtarıyoruz zaten durumu. Mekânın ve çalışanların masraflarını sardalye ile çıkarıyoruz. Balık fiyatları gün gün değişiklik gösterebilir. Yani biz gün gelir sardalyenin kasasını 100 TL’ ye alırız, ertesi gün bir hava eser on kasa veya yirmi kasa Sardalye gelir. Müzayede’ de satıldığı için bir bakarsın 100 TL’lik sardalye 500 TL olmuş”

“SOMONUN FİYATI DÜŞTÜ”
Karagül yerli somon üretimine geçilmeye başlandığını vurgulayarak, “Hükümet artık ülkeye ithal somon sokmadığı için kendi üretimimizi yapıyoruz yerli somon satıyoruz. Somon’ un fiyatları epey düştü. Somon üreticileri de bu durumdan çok şikayetçi çünkü Somon çok zor yetiştirilen ve ciddi anlamda gıda tüketen bir balık. Şu an güncel fiyatı 60 TL” dedi.

Yirmi beş yıldır balıkçılık yapan Hasan Doğuş Tunç, Pandemi döneminde balık satışlarının dört kat arttığını söyledi. Tunç, “Pandemi sürecinde satışlarda en başta herkesin bir paniğe kapılmasıyla durgunluk yaşadık. Biz de önlem alalım diye bir hafta kadar halde dükkanlarımızı kapattık. Sonraki dönemde üç dört katı bir yoğunluk yaşandı normale mevsimlere göre. Çünkü yaz sezonuna geçiş dönemlerinde bizim bir, bir buçuk aylık bir boşluğumuz oluyordu, işlerimiz bütün olarak düşük geçerdi. Pandemiyle beraber üçe dörde katladı. Bunun da sebebi herkes evindeydi. Gıda sektörü tabi. Bizim gibi aynı şekilde kasaplar olsun, manavlar olsun, balıkçılar olsun satışları üç dört kat üste çıktı diyebiliriz” şeklinde konuştu.

Balıkçılık yapan Erdem Sarıtaş ise istavritin kilosunun normalin üzerinde seyretmeye başladığını söyledi. Sarıtaş, “İstavritin kilosu çok arttı. Normalde 25-30 lirayken şu an 45-50 liradan seyrediyor. Çünkü az çıkıyor ve çok talep var. İstavrit dört mevsim yenen bir balık. O yüzden fiyatı yükseldi. Aslında baktığımız zaman sardalye balığının içindeki omega3 hiçbir balıkta yok. Sardalye daha kuvvetlidir her zaman. Somonun fiyatı düştü sonradan tekrar bir yükseliş gösterdi. Zincir marketlerde 40 liraya satılırken şu an 55 lira civarı satılıyor. Biz de çok abartmadan üzerine üç beş lira kadar koyuyoruz” dedi.
Şu an balıkhanede deniz çipurası 80-90 TL arası, deniz levreği 100-150 TL, somon 50 TL, sardalye 25-30 TL’den satılıyor.

Dilvin Altıkardeş