Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya Corona Virüs normalleşme sürecinde üreticilerin üretimini, yaşadığı sorunları ve dolunun etkisiyle zarara uğrayan çiftçinin durumunu İste Çanakkale Gazetesine değerlendirdi.

Corona Virüs sürecinde tarımsal ve hayvansal üretimin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını hatırlatan Kaya, “Çiftçi Corona Virüs yeni normalleşme sürecinde üretmeye devam ediyor. Ancak üretici üretmekte zorlanıyor. Üretimdeki sorunların çok iyi tespit edilmesi için sahada arazide olmak lazım. Sorunlar ancak bu şekilde tespit edilirse gerçekten çözülebilir” dedi. 

Dolu nedeniyle üreticilerin zarara uğradığını kaydeden Başkan Kaya, yoğun yağış ve dolu nedeni ile zarara uğrayan üreticilerin de zararlarının devlet tarafından karşılanması gerektiğini ifade etti. Kaya, “Hava olayları nedeni ile üreticiler ciddi zarar uğradı.  Bu zararlar geçtiğimiz yıllarda da üreticinin başına geldi. Hızlı bir şekilde sorunun çözülmesi için mücadele etmek lazım. Şimdi bu alanlarda zarar tespiti yapılacak. Üreticinin zararının karşılanmasının çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Devletin eli zarar gören çiftçinin yanında olmalı” dedi.

Kaya değerlendirmesinde şu cümlelere yer verdi:
SORUNLAR SAHADA ÇÖZÜLÜR
“Üretime devam ediliyor. Üretime devam edilirken bir yandan da üreticinin yaşadığı sıkıntılar var. Bizim bu sıkıntıları önümüzdeki yıllara bırakmadan anında çözmemiz gerektiği bir üretim dönemine girmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bugün üreticinin karşılaştığı bir sıkıntıyı gördüğümüzde abında müdahale ederek, hastalıklar noktasında diyelim bir sıkıntı görüldü. Bu sıkıntıyı “Biz bu sene bu sıkıntının önüne geçemeyiz” demeden ona o anda hastalık varken,  ya da bu hastalığın oluşma riski varken önlem alma ve sıkıntıyı çözmenin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Sorunlar ile ilgili bu müdahalenin yapılabilmesi içinde ciddi şekilde sahada olunması gerektiğinin de çok önemli olduğunu biliyorum. Ben Çanakkale Ziraat Odası Başkanı olarak tüm açıklamalarımda bir durumu yönetmek için o konu ile ilgili ciddi bir bilgi birikimine ihtiyaç olduğunu söyledim. Yönetmek için bilmek, bilmek içinde sahada olmanız gerekiyor. Sahada olup konuyu iyi okumanız gerekiyor. Sahayı çok iyi analiz edip orada soruna karşı verilen mücadelenin nasıl yapıldığını gözlemlemek gerekiyor. Sahada olursanız sorunu tespit eder çözümler üretebilirsiniz. Sahada gözlemleriniz neticesinde çözüm üretebileceğiniz gibi çözüm önerileri de alabilirsiniz. Çözümü masa başında değil, çiftçinin sorunu arazide, çiftçinin sorunu tarlada, çiftçinin sorunu 40 derece sıcağın altında çözülmesi gerekiyor.” 

“ÜRETİCİLER ZARARA UĞRADI”
 “Kısa bir süre önce ilimizde yağmur geçişleri oldu. Biga’ da üreticiler yağışlar nedeni ile zarara uğradı. Merkez de de dolu geçişleri oldu ve bu geçişler ürünlerde zarara neden oldu. Bayramiç’ te de aynen bu yağmur ve dolu geçişleri sırasında üreticilerin ürünleri zarar gördü. Bu hava olayları nedeni ile üreticiler ciddi zarar uğradı.  Bu zararlar geçtiğimiz yıllarda da üreticinin başına geldi. Bizim bu yaşanan zararı ve bu sorunu çözmüş olmamız lazımda. Yani bir sorun yaşanıyorsa çözülmesi lazım. Mesela dolu yağdı ve üreticinin ürünleri büyük zarar gördü bu sorunun çözülmesi lazım. Hızlı bir şekilde sorunun çözülmesi için mücadele etmek lazım. Şimdi bu alanlarda zarar tespiti yapılacak. Geçmiş yıllarda da bu tespitler yapıldı. Bu sorun ile ilgili tespit yapmaktansa üreticinin zararının karşılanmasının çok kıymetli olduğunu düşünüyorum.”

ÜRETİCİLER ÜRETİMİNE ZOR ŞARTLARDA DEVAM EDİYOR
“Üretici üretime devam ediyor,  ama zor devam ediyor. Üretilen ürünlerin fiyatı noktasında üreticilerin sorunları devam ediyor mesela kirazın çıktığı ilk anlarda çok güzel fiyatlar vardı. Şimdi bakıyoruz birçok kiraz üreticisi kirazını ağacın üzerinde bıraktı çünkü kiraz fiyatları çok düştü. Tekrar söylüyorum. Tarımın sorunları sahada tespit yapılarak çözülmeli. Üreticilerin karşılaştığı sorunlar görerek yaşayarak, o sorunlar böyle içine çekilerek hissedip sonrada sorunun çözümü için koşturmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum.”  

“SORUNLAR ÜRÜN ÜRÜN DEĞERLENDİRİLEREK ÇÖZÜLMELİ”
Üreticinin yaşadığı sorunlar için ürettiği ürünler incelenmeli ve ürünler bazında sorunlar tespit edilerek çözüm aranmalı. Sorunları ürünlere ve başlıklara göre listelenmeli ve çözüm aramalıyız. Kuru üretim yapan ile sulu üretim yapan üreticilerin ortak yaşadıkları sorunlarda var farklı farklı yaşadıkları sorunlarda var. Tarım üretimi yapanlar ile havancılık yapanlarında sorunlar tabili faklı. Farlı ürün üreten farklı şekillerde üretim yapan üreticilerin farklı farklı sorunları var. Hatta Türkiye’nin farklı farklı bölgelerinde aynı ürünün üretimi konusunda bile farklı farklı sorunlar oluşabiliyor. Sorunlar bölgelere göre tespit edilerek çözmeli.

“DEVLETİN ELİ ZARAR GÖREN ÇİFÇİNİN YANINDA OLMALI”
Yaşanan olumsuz hava şartları nedeni ile ürünleri zarar gören üreticilere hemen ulaşıp zararları noktasında devletin elinin üreticiye değmesi çok kıymetli. Devletin zarar gören üreticiye dokunması çok önemli. Çünkü şu an üreticinin devlete ihtiyacı var. Dolayısı iler üreticinin böyle zamanlarda devletin şefkatli eline ihtiyacı var.” 
 
Özel Haber:  Ogün İnal