Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir tüm Dünya’yı ve Türkiye’yi etkisi altına alan Covit 19 salgını ile ilgili mücadele devam ederken, normalleşme takvimi içinde taşımacı esnafının genel durumunu değerlendirdi.
Başkan Mehmet Ali Demir, “Ülkemizde yaşanan Covid-19 salgını sebebiyle, Devletimizden en fazla desteği hak eden ve beklediği desteği bulamayan taşımacı esnafımızdır. Esnafımız destek beklerken, Milli Eğitim Bakanlığı Taşıma Hizmetleri Daire Başkanlığının yürüttüğü yeni bir çalışma ile Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Uygulaması kapsamında yaklaşık maliyet hesaplama cetvelinin katsayılarını değiştirerek fiyatların geçen seneye göre ortalama yüzde 20 düşmesine yol açmaktadır. Bizler 2019-2020 Eğitim Öğretim yılı üzerine iyileştirme beklerken, böyle bir katsayı değişikliği zaten zor durumda olan esnafımızı daha da zor duruma düşürecektir. 2019-2020 Eğitim Öğretim yılında, Taşımalı eğitim kapsamında 180 gün üzerinden iş almış olan esnafımız, salgından dolayı, 60 gün eksik iş yapılmıştır. Yani, 180 gün üzerinden ihale almış, ancak 120 gün çalışabilmiştir. 3 ay gibi eksik süre çalışılmasına rağmen, damga vergisini 180 gün üzerinden yatıran esnafımızın, vergilerinde, Bağ-kur primlerinde, sigortalarımızda bir indirim yapılmaz iken, 2020-2021 Eğitim Öğretim yılında fiyatlarda yüzde 20 düşüş yapılmaya çalışılmaktadır. Bu indirim uygulanırsa, normal servis fiyatlarına da yansıyacaktır.
2020 yılında yaşanılan ekonomik kriz, dünya piyasalarındaki petrol yakıt ücretlerinde dengesizlik ve covid-19 karantina süreci nedeniyle piyasanın canlanması adına fiyatların yükselmesini beklerken, böyle bir girişim taşımacı esnafımızı çok zor duruma sokacaktır. Bu durum hatta ihalelerde katılım olmamasına yol açacaktır. Beklentimiz ilgililerin bu konuyu tekrar değerlendirerek, esnafımızın mağduriyetine neden olacak bu yanlışlığın ihale sürecinden önce düzeltilmesi için esnafımız adına üst kuruluşlara müracaatlarımızı yaptık” ifadelerini kullandı.
Dilvin Altıkardeş