Bir süre önce gündeme gelen ve özellikle işçi sendikaları tarafından büyük tepki verilen “Kıdem Tazminatı Fonu” ile ilgili yapılması planlanan değişiklik yine gündeme geldi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kıdem tazminatı fonu ile ilgili yaptığı açıklama Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi 2022 yılında yürürlüğe gireceği bilgisini verdi. Yürürlüye girecek olan yeni sistemde de İstifa eden çalışan da kıdem tazminatı alabilecek. Yeni sisteme göre; 30 günlük kıdem tazminatının 19 günü mevcut sistemdeki gibi devam ederken, 11 günü ise Kıdem Tazminatı Fonu'nda birikecek. Ancak tüm bu açıklamalar kafalardaki soru işaretlerini gidermişe benzemiyor. DİSK Genel İş Sendikası Çanakkale Şube Başkan Metin Ceylan “İşçinin Son Kalesi” olan ve DİSK Genel İş Sendikasının da “Kırmızı Çizgimiz” dediği kıdem tazminatı ile ilgili yapılması planlanan değişikliğini İşte Çanakkale Gazetesine değerlendirdi. Ceylan yaptığı açıklamada, “İşçi ve emekçi kardeşlerimizin içi rahat olsun kıdem tazminatı ile ilgili yapılması planlanan düzenlemeye müsaade etmeyeceğiz. Kazanılmış hakkımız olan kıdem tazminatımızın hedef alınması şiddetle kınıyoruz. Bu konunun ısıtılıp ısıtılıp sürekli karşımıza çıkarılmasına da bir anlam veremiyoruz” dedi.
“KIDEM TAZMİNATINI, İŞÇİNİN EMEKÇİNİN ÜRETENİN KALESİ OLARAK GÖRÜYORUZ”
Ceylan değerlendirmesinde “Tamamlayıcı emeklilik adı verilen, 2022’ de devreye sokulması planladıkları sitem ile kıdem tazminatının fona devredilmesi söz konusu. Bizler de sendikamız Genel - iş ve konfederasyonumuz DİSK olarak “Kıdem Tazminatlarının Fona Devredilmesi Kırmızı Çizgimizdir” diyoruz ve bu değişimi asla kabul etmiyoruz. Kazanılmış hakkımız olan kıdem tazminatımızın hedef alınması şiddetle kınıyoruz. Ve bu konnunun ısıtılıp ısıtılıp sürekli karşımıza çıkarılmasına da bir anlam veremiyoruz. Kıdem tazminatı işçinin, iş güvencesi ve işinden ayrılması yada çıkarılması durumunda yaşayacağı gelir kaybına karşı bir tanzim aracıdır. İşverenlerin işçileri keyfi olarak işten atmasının önüne geçilmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Dolayısı ile biz kıdem tazminatını, işçinin emekçinin üretenin kalesi olarak görüyoruz. Dolayısıyla bunun fona devredilmesi ya da başka isimlerle, başka yollarla, işte tamamlayıcı emeklilik adını verip farklı yollarla elimizden alınmasına müsaade etmeyeceğiz. Oluşabilecek bu girişim karşısında gereken reaksiyon göstereceğimizi tüm emekçi ve işçi kardeşlerimiz bilmelidir. Emekçilerimiz, işçilerimiz, üyelerimiz ve diğer sendikalarında ortak noktamız olan kıdem tazminatı konusunda birleşecektir. Ben bu konuda verilecek olan ortak tepki ile bir çıkış yolu bulunacağına inanıyorum. Bir kez daha ifade ediyorum. Kıdem tazminatı Fonu’nu kabul etmiyoruz. Kıdem tazminatı Devlet tarafından Çalışma yılı şartı aranmaksızın kullanılabilinen bir hak olmalı. Her türlü işten ayrılma durumunda ödenen, ödenmediğinde devlet tarafından güvence altına alınan bir hak olarak yeniden düzenlenmeli. İşveren için bir koruma olan kıdem tazminatı tavan uygulaması kaldırılmalıdır. Özellikle yaşadığımız salgın sürecinde, Covit-19 sürecinde fatura maalesef işçi kısmına kesildi. Kısa çalışma ödeneğine özel sektörde çalışan emekçiler ve işçiler günlük 38 TL ücrete mahkum edildi.Bu durum, Gecesini gündüzüne katan ve Pandemi sürecinde salgın ile ön öndeki saflarda savaşan çalışanlara yapılan çok büyük bir haksızlıktır.Bizde 15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 50 yılında o günkü ruhla, Kıdem tazminatında sahip çıkacağımızı Herkesin bilmesini duymasını istiyorum. Emeklilerimize rahat olsunlar buna asla müsaade etmeyeceğiz” İfadelerine yer verdi.
Özel Haber: Ogün İnal