Uzun yıllardır Çanakkale ile kardeş kent ilişkisi bulunan Almanya’nın Osnabrück kenti Belediye Başkanı Wolfgang Griesert, Koronavirüs salgın hastalık sürecinde Çanakkalelilere dayanışma mesajı gönderdi.
 
Koronavirüs salgın hastalığının dünya çapında ülke ve şehirlerdeki yaşamı etkilediğini belirten Griesert, Osnabrück’te geleneksel olarak kutlanan ve Çanakkale’den de heyetlerin ağırlandığı Mayıs Haftası kapsamındaki etkinliklerin salgın hastalık nedeniyle bu yıl iptal edildiğini kaydetti. Süreç devam ederken, kardeş kentlere dayanışma amaçlı videolu mesaj gönderen Griesert, “Eminim ki Osnabrück ile kardeş ve dostluk kentleri arasındaki bağlılık, küresel bir krizin ortak deneyiminin ardından daha da güçlenecektir” dedi.
 
Wolfgang Griesert, videolu mesajında şu ifadelere yer verdi; “Korona zamanlarında mekânsal mesafeleri korumak zorunda olsak bile, Osnabrück dünyanın dört bir yanından olan ortak ve dostlarıyla gönülden bağını hissetmektedir. Bu bağ, Mayıs Haftasında uzun yıllar boyunca kardeş ve dostluk kentlerinden gelen heyetlerin ziyaretleri ile ifade edilmiştir. Kent elçileri Mayıs Haftası boyunca kendi şehirlerinden gelen müzik ve sanatçı grupları ile kardeş kent günlerini planlar ve düzenlerler. Bu Nikolaiort Meydanında mayıs ayında Avrupa Köyü (Europadorf) bulunuyor. Fakat bu yıl her şey farklı. Mayıs Haftası Korona krizi nedeniyle iptal edilmesi gerekti. Korona virüsü ülkelerimizi ve şehirlerimizi en büyük zorluklarla karşılaştırırken, en zor kararları da almaya zorluyor. Salgının gelişimi, virüsün sınırları aştığını açıkça göstermektedir. Hepimiz birkaç aydır beklenmedik bir stres testi ile karşı karşıyayız ve zorluklar önümüzdeki aylarda da bize eşlik edecek. Sağlık sistemleri yoğun baskı altındadır. Sosyal, ekonomik ve kültürel etkileri dramatiktir. Bu kriz, hepimiz için bir sınavdır. Kardeş ve dostluk kentlerimiz şu anda önemli bir role sahiptir. Birlikte kardeş ve dostluk kentlerimizde Korona enfeksiyonundan doğrudan ve dolaylı olarak etkilenen tüm insanlarla tam dayanışma içinde olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Birlikte şehirlerimiz arasındaki uzun soluklu, iyi ve yoğun ilişkileri bu dönemlerde dahi bilinçli bir şekilde yaşamak ve gerektiğinde karşılıklı destek ve yardım sağlamak istiyoruz. Bu yıl birçok etkinlik, karşılaşma ve proje iptal edilse de kardeş ve dostluk kentlerimizden insanlar bir araya gelemese de bu zor zamandan geçerek, devamında kentsel ortaklık faaliyetlerimizi sürdürülebileceğimizi ve derinleştirebileceğimizi biliyoruz. Kriz sonrası döneme bakmak umut olmalıdır. Haklarımız arasında köprüler kurmaya ve dünyayı ilham verici çeşitliliğiyle yaşanabilir hale getirmeye devam etmek istiyoruz. Dostluk sınır tanımaz! Osnabrück ile kardeş ve dostluk kentleri birbirine bağlı. Bu, geçirdiğimiz günlerde her zamankinden çok daha iyi ve daha önemlidir. Eminim ki Osnabrück ile kardeş ve dostluk kentleri arasındaki bağlılık, küresel bir krizin ortak deneyiminin ardından daha da güçlenecektir. Mayıs Haftası 2021 için Osnabrück’te tekrar görüşeceğiz. Sevgili dostlar, sağlıklı kalın!”