Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan Corona Virüs salgını sonrası normalleşme sürecine adım adım gidilirken Çanakkale genelinde yapılan çalışmaları İşte Çanakkale Gazetesi’ne anlattı.

11 Mayıs 2020 tarihinde normalleşme sürecinin ilk adımı olarak İçişleri Bakanlığı tarafından berber, kuaför, güzellik salonları ile birlikte semt pazarlarında giyim ve konfeksiyon Bölümü esnafının da satışa çıkmaya hazırladığını kaydeden Başkan Ünal Özcan tedbirlere dikkat çekti. Başkan Özcan, giyim ve konfeksiyon grubu esnafının Çanakkale’de her Salı ve Cuma günü sebze ve meyve reyonları ile birlikte satışa çıkacağını belirterek, “Her ilçe esnafı kendi pazarında satışa çıkacak. Çanakkale Merkez esnafı da bizim pazarımızda satış yapacak. Kurallar bellidir, giyim esnafı üç metre aralığı ile tezgah açacak, alanlar dezenfekte edilecek, giysiler kesinlikle ellenmeyecek, ürünler denenmeyecek, kabin olmayacak. Kuralına uygun satıcılar ve müşteriler maske takacak. Beğenilen ürün satıcı tarafından poşetlenecek. Bu tedbirler oyuncak ve züccaciyede de bu şekilde olacaktır. Sebze ve meyve konusunda kurallar ve kısıtlamalar nasılsa, giyim ve konfeksiyonda da öyle olacak. Her ilçe, örneğin Çan esnafı Çan’da, Lapseki esnafı Lapseki’de kendi pazarına çıkacaktır” dedi.
Aynalı Çarşı’nın kapatılması ile ilgili bir yaptırım olmadığı, esnafın kapatma kararını kendi aldığını belirterek, “ İş hacmi düştüğü, birçok işyeri kapandığı, yerli ve yabancı turistler gelmediği için Aynalı Çarşı esnafı kendi insiyatifi ile kapatma kararı almıştır, istedikleri zaman açabilirler” dedi.

Yaklaşık iki aydır işyerleri kapalı olan lokanta ve kafeteryalarla ilgili de konuşan Özcan, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan normalleşme süreci ile yaptığı açıklamada Mayıs ayında berber, kuaför, güzellik salonları ile giyim ve konfeksiyon alanında pazara çıkacak esnaf ile ilgili izin çıktı. Bir de aile içi sokağa çıkma kısıtlanması olan vatandaşlarla ilgili açıklamalar yapıldı. Biz İçişleri Bakanlığı, Konfederasyonlar ve esnaflarla sürekli istişare halindeyiz. Haziran ayı içinde özellikle üniversite sınavları öncesi turizmin sekteye uğramaması için otel ve restaurantlar için açılma düşüncesi ve planlamalar var. Net kurallarla çalışmalar başlayabilir. Kahve ve kıraathaneler ise Temmuz ayına kaldı. Elbette bu kararlar alınırken illerin vaka ve olgu durumu dikkate alınacaktır, ama bizim talebimiz açılma kararının her ilin Valiliklerine verilmesi yönündedir. Zira İstanbul’da vaka sayısı çoktur, ama başka bir ilde azdır. Bu noktada Hıfzısıhha Kurulu karar verebilir, biz de Bilim Kurulu ne derse, biz o kurallara uyarız” diye konuştu.  

Özel Haber: Mine Tarım