Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği Başkanı İsmet Balkan tüm dünyayı ve etkisi altına alan, yayılan ve can kayıplarına neden olan Corona Virüs salgınının tüm dünyada oldu gibi Türkiye’ de de turizm sektörünü vurduğunu, özellikle Çanakkale ve bölgesinin çok etkilendiğini söyledi.

Balkan, “Çanakkale Corona Virüs salgınından en çok etkilenen il oldu. Çanakkale’de turizm sezonun 18 Mart ile başlardı ve Çanakkale’ ye akın akın insanlar gelirdi, ardından 25 Nisan’dan okullar kapanana kadar Türkiye coğrafyasında en yüksek turizm potansiyeli olan ildik ve biz bu inanılmaz potansiyeli ve turizm hareketliliğini kaybettik. Turizmciler işletmelerini kapatmış bekliyorlar. Bekleyerek de bir yere varılmaz. Bir Antalya, bir Kuşadası’na baktığımızda onların turizm sezonu Nisan sonu açılırdı. Kısacası yine tekrarlıyorum. Şu an gerçekten turizmciler çaresiz şu an turizmciler tekrar bir araya geliyor, bu çalışma ve toplantılarımıza sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katılıyor. Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı önderliğinde bu toplantılar yapılıyor ve toplantıda Corona Virüs süreci geçtikten sonra ki bu sürecin Ramazan bayramından sonra olacağı tahmin ediliyor. Süreç geçtikten sonra neler yapılabilir, Çanakkale turizmde nasıl tekrar öne çıkarılabilir çalışmalarını yapıyoruz” dedi. “Alplerden sonra en fazla oksijen üreten yer Kazdağları” diyen Balkan, “İnsanların ihtiyaçlarını doğru tespit edeceğiz. Ardından da birer haftalık periyotlarla onları Çanakkale bölgesinde konaklatacağız, gezdireceğiz. Çanakkale’ de bunu başarabilecek çok kaliteli ve bilgili turizmciler var. Hep birlikte Çanakkale’nin yarınlarına hazırlanmamız lazım. Aksi halde Çanakkale genel nüfusunun beşte birinin geçim kaynağı turizm olan kesimi çok daha büyük sorunlar bekler” dedi.

Corona Virüs’ün ekonomik etkilerine bakıldığında virüsün Türkiye’nin bacasız sanayisi olan turizmi adeta yok ettiğini ifade eden Balkan, “Turizmciler olarak bu yıl Türkiye’ de turizm gelirlerinin bir önceki seneye göre en az iki katına çıkacağını ve müthiş bir turizm sezonu geçirmeyi ön görüyorduk. Tüm turizmcilerde bu beklentide hem fikirdi, çünkü çok iyi bir turizm fuarı tanıtım dönemi geçirmiştik. Ancak her şey çok kısa sürede adeta çöktü. Çanakkale’de nüfusunun beşte biri turizmden elde ettiği gelirleri ile geçiniyor. Dolayısıyla Corona Virüs salgınının turizmi tamamen bitirmesi geçimini turizm faaliyetleri ile sağlayan kesimi işsiz ve gelirsiz bıraktı” dedi. 

Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği Başkanı İsmet Balkan Corona Virüs’ün Çanakkale turizmine etkilerini şu cümleler ile anlattı:
“ Turizm Çanakkale için çok önemli bir gelir kaynağı. Turizmin çok ciddi sekteye uğramasından kaç kişi etkileniyor derseniz? Ben bu rakamın Çanakkale genel nüfusunun beşte biri diyebilirim. Beşte bir dediğim kesim ya otelcilikten, seyahat acentesi,  rehberlik, taksicilik, restaurant ve birçok sektörü kapsıyor. Turizm sektörü Corona virüs salgınından en çok etkilenen sektör oldu. Hem bu süreçte, hem de bu süreçten sonra turizm ne olacak? Zaman zaman turizmciler ile bir araya gelip bu konuyu görüşüyoruz. Neler yapabiliriz konusunda fikir alışverişinde bulunuyoruz ama Corona Virüs salgını ile ilgili süreç tahmin edilememesi nedeni ile bir çalışma yapılması da mümkün olmuyor.  Corona Virüs nedeni le turizm faaliyetleri tamamen durdu. Seyahat acenteleri müşterilerinden aldıkları kaparoları iade etmek zorunda kaldı. Turizmciler, “Çok iyi bir sezona giriyoruz “derken bir yandan işleri durdu, bir taraftan da müşterilerinden aldıkları kaparoları iade etmek zorunda kaldılar.  Seyahat otobüs firmaları yeni turizm sezonu için otobüslerini yenilediler. Çanakkale’de çok ciddi bir turizm taşımacılığı var. Onlar da şuan tepetaklak oldular. Diğer taraftan oteller. Otellerin aylık çok ciddi giderleri var. Koca bir kış sezonunu geçirdikten sonda doluluk oranlarının çok artacağı sezona girmek üzereyken onlarda Corona Virüs salgının nedeni ile kapatmak zorunda kaldılar. Tabii birde geçimini turizm rehberliği ile yapanlar var, turizm rehberleri de işsiz ve gelirsiz kaldı.”  

“Çanakkale Corona Virüs’ten en çok etkilenen il oldu”
“Çanakkale Corona Virüs salgınından en çok etkilenen il oldu. Çanakkale’de turizm sezonun 18 Mart ile başlardı ve Çanakkale’ ye akın akın insanlar gelirdi, ardından 25 Nisan’dan okullar kapanana kadar Türkiye coğrafyasında en yüksek turizm potansiyeli olan ildik ve biz bu inanılmaz potansiyeli ve turizm hareketliliğini kaybettik. Turizmciler işletmelerini kapatmış bekliyorlar. Bekleyerek de bir yere varılmaz. Bir Antalya, bir Kuşadası’na baktığımızda onların turizm sezonu Nisan sonu açılırdı. Kısacası yine tekrarlıyorum. Corona Virüs salgınından en çok etkilenen Çanakkale turizmcileri oldu. Şu an gerçekten turizmciler çaresiz şu an turizmciler tekrar bir araya geliyor, bu çalışma ve toplantılarımıza sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katılıyor. Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı önderliğinde bu toplantılar yapılıyor ve toplantıda Corona Virüs süreci geçtikten sonra ki bu sürecin Ramazan bayramından sonra olacağı tahmin ediliyor. Süreç geçtikten sonra neler yapılabilir, Çanakkale turizmde nasıl tekrar öne çıkarılabilir çalışmalarını yapıyoruz. Çanakkale’ de çarşı esnafının da en büyük gelir kaynaklarında biri turizmdir. Çanakkale merkeze tur otobüsleri geldiği zaman bu yolcuları çarşıya sokuyoruz, alışveriş yapılıyor, yemek yeniyor, oteller doluyordu ve bu yerli ve yabancı turistler gecede çıkıp Çanakkale’ de restaurantlarda yemek yiyorlardı. Dediğim gibi Çanakkale’nin en önemli gelir kaynağı belirli dönemlerde turizmdi. Şu anda bu hareket maalesef durdu.  

“Turist Rehberleri ve Alan Kılavuzları çok zor durumda”   
Çanakkale’de çok ciddi bir rehber potansiyelimiz var. Hem Gelibolu yarım adası alan kılavuzları hem de rehberlerimiz var. Corona Virüs salgınından en çok etkilenen meslek ise rehberler oldu. Çünkü rehberlerinin son zamanda sayıları epey bir çoğalmıştı. Rehberlerin tek gelir kaynakları da çalıştıkları zaman dilimi.  Turist rehberleri kışı geçirdiler tam çalışacak ve para kazanacakken Corona Virüs salgını patlak verince rehberler tamamen çaresiz kaldılar. Rehberler için işin daha kötü tarafı, rehberler gurup gezdirdikleri için bu grup hareketlerinin de bu sene yani 2020’de oluşması biraz soru işareti. Bu nedenle rehberlerin durumu gerçekten çok sıkıntılı. Ben biraz da rehberlerin bu süreçte unutulduklarını gözlemliyorum. En büyük sıkıntıyı aslında onlar çekiyor.

“Corona Virüs sürecinden sonra turizm alışkanlıklarımız değişecek”
Corona Virüs sürecinden sonra herkesin turizm alışkanlıkları değişecek. İnsanlar salgın öncesinde olduğu gibi otobüslere binip gezmeye gitmek istemeyecekler. Peki ne olacak, herkes butik turları tercih edecektir. Turizm sektörü de kendi içinde bu yeni duruma kendisini hazırlaması lazım. Turizm Bakanlığı’nın bir hijyen sertifikası var. Bu çok güzel bir olay.  İnsanlara güven vermek gerekiyor. Bu sertifika ne anlama geliyor, turizm bakanlığı otelleri denetleyecek. Bu denetlemelerde otellerin müşterilerini tehlikeye atmayacak şekilde hijyen çalışmalarını sürdürecekler ise bu otellere sertifika veriliyor. Böylelikle oteller hem denetim altında tutulacak, hem de müşteri güven içerisinde sağlığını tehlikeye atmadan tatil yapacağı inancı ile otele gelecek. Bu çok güzel bir uygulama. Çok önemli bir konu da şu, Çanakkale’ye de Uzak doğudan gelen ve tatillerini bir çak ülkede geçiren yabancı turistler vardı ve hatırlarsanız bu yapancı turistler ağızlarında maske ile gezerler ve bu maskeleri dışarıda hiç çıkarmazlardı. Bizde onların bu durumunu yadırgardık. İşte bu ve bu gibi hastalıklar Uzakdoğu’ da vardı. Uzakdoğu da bulunanlar yine de, hastalıklara rağmen tatillerinden vazgeçmediler, ama tabii ki gerekli önlemleri alarak. Rehberlerde bu turları mikrofon ve turistlerin taktıkları kulaklıklar vasıtası ile hizmet verirlerdi. Yani artık turizmde de bazı şeyler değişecek. Başka bir yolla da insanları tekrar tur otobüsleri ile gezdirmek mümkün değil. İşte bu önlemleri almamız gerekiyor. Bizde turizmciler olarak bu süreçten sonra nasıl önlemler alırız, nasıl güvence veririz ve bunları ciddiyet ile nasıl kontrol ederiz? Bunu konuşuyoruz. Çünkü insanları tekrar tur otobüslerine bindirmemiz, tekrar otellerde tatil yapmaya ikna etmemiz ve alıştırmamız gerekiyor. Bizde bunun için çalışmalar yapıyoruz şu anda.

“Turizmin hareketlenmesi için Çanakkale’ ye charter uçaklarının indirmeliyiz”
Çanakkale’nin turizm konusunda çok ciddi bir potansiyele sahip olduğunu biliyoruz. Çanakkaleli turizmciler olarak bu süreci çok iyi hazırlanarak geçirmeliyiz. Ben Corona Virüs süreci sona erdikten sonra Çanakkale’ de çok daha büyük bir turizm hareketinin olacağına inanıyorum. Yapılması gereken  Charter uçaklarını Çanakkale’ye getirmemiz lazım. Şu anda Dünya’nın her yerinde havayolu şirketlerinin uçakları yatıyor.  Bu uçaklar uçacak yer arıyorlar. Çanakkaleli turizmciler bir araya gelirlerse, çünkü bunu tek bir  turizmci başaramaz,  turizmciler, otel işletmecileri, turist rehberleri v turizm taşımacıları bir araya gelirse, biz Avrupa’dan ya da farklı noktalardan Çanakkale’ ye Charter uçaklarını indirebilir. O zaman kat kat daha fazla nitelikli bir turizmi hareketine başlamış oluruz. Bir başka önemli konu ise kamp sektörü, kamp sektörü içinde Çanakkale’nin Kazdağları var. İnsanların oksijene ihtiyacı var. Alplerden sonra en fazla oksijen üreten yer Kazdağları. Bu insanların ihtiyaçlarını doğru tespit edeceğiz. Ardından da birer haftalık periyotlarla onları Çanakkale bölgesinde konaklatacağız, gezdireceğiz. Çanakkale’ de bunu başarabilecek çok kaliteli ve bilgili turizmciler var. Hep birlikte Çanakkale’nin yarınlarına hazırlanmamız lazım. Aksi halde Çanakkale genel nüfusunun beşte birinin geçim kaynağı turizm olan kesimi çok daha büyük sorunlar bekler.”


Özel Haber: Ogün İnal