Corona Virüs Türkiye’de hızla yayılmaya devam ederken her geçen gün vaka sayısında da artışlar yaşanıyor.

Corona Virüs nedeni ile hayatını kaybedenlerin sayısı artarken Çanakkale’ de testi pozitif çıkan vaka durumunun ortalamalarının altında olması Çanakkalelilerin içini rahatlatıyor.  Çanakkale Merkez’de ve özellikle Çanakkale’nin ilçelerinde Corona Virüs salgınının yayılmaması için alınan tedbirler üst düzeyde seyrediyor. Corona Virüs’ ün Türkiye’de görülmeye başladığı günden bu yana Corona Virüs salgını tedbirlerini üst düzeyde uygulayan Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz ilçesinde alınan tedbirlerle ilgili gazetemize bilgiler verdi. Salgının Türkiye’ de görülmeye başlandığı andan itibaren Lapseki’de sıkı tedbirler almaya başladıklarını belirten Yılmaz, dezenfekte çalışmalarında hız kesmediklerini ve salgının görülmesiyle birlikte evden çıkamayan başta 65 yaş üstü vatandaşlar olmak üzere, ihtiyaç sahiplerine yardımların yapıldığını, ilçede kurulan Salı ve Cumartesi Pazarlarında önlemlerin artırıldığını kaydetti. “1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü inşaat şantiyesine giriş ve çıkışlar kapatıldı” diyen Yılmaz, ayrıca,  “Aşevimizden günlük 120 vatandaşımıza sıcak yemek dağıtımı yapılmaktadır. Bugünden itibaren de (10 Nisan Cuma), ilçemizdeki ihtiyaç sahibi olan 520 aileye kişi başı 1 tane olmak üzere ekmek dağıtımına başlayacağız. Belediyemize ait iş yeri ve dükkanlarda kiracı bulunan esnafımızdan ve vatandaşımızdan kira bedelleri ödemesi ileri bir tarihe erteledik” dedi.

Başkan Yılmaz, “Corona Virüs vakalarının Türkiye’ de görülmeye başladığı 12 Mart İtibariyle Lapseki’ de tüm kamu kurum ve kuruluşlar, okullarımız, camilerimiz, tüm özel iş yerleri, kamu araçları, toplu taşımalar, taksiler, duraklar, özellikle çocuk parkları ve umumi tuvaletler dezenfekte ilaçlama çalışmalarına başlanıldı. Ayrıca Lapseki ve köylerinde çiftçilik yapan vatandaşların da katılımı ile 13 Mart ve 30 Mart tarihlerinde, ilçemizdeki çiftçilerimiz ile tüm lapseki cadde ve sokakları ilaçlama motorları ile dezenfekte ilaçlama çalışmaları yapıldı. bu çalışmada 35 ton sulandırılmış şekilde dezenfektan maddesi kullanıldı. Yapılan dezenfekte çalışmaları belirli aralıklar ile sürekli olarak devam ediyor” dedi.

“65 ve 65 yaş üstü evlerinden çıkamayan vatandaşlara yardım ettik”
Salgının Türkiye’de de görülmeye başlaması ve özellikle 65 ve 65 yaş üstü vatandaşlarda çok daha fazla ölümün görülmesinin 65 ve 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkma kısıtlaması getirilmesine neden olduğunu bu nedenle de evde kalan ve mağdur olan bu kesime yardım için hemen çalışma başlattıklarını belirten Yılmaz, “23 Mart İtibariyle, Lapseki Belediyesi olarak, ilçemizde yaşayan 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın hizmetlerinin karşılanması için,  tespit ettiğimiz 65 yaş üstü vatandaşlarımızı evlerinde ziyaret ederek vatandaşlarımızı bilgi verecek ekipler kuruldu. Kapı kapı, hane hane dolaşılarak, Toplamda 65 yaş ve üstü 1672 vatandaşımıza ulaşıldı. Sağlıkları için ‘Evde Kalmalarını’ rica ettik. Taleplerinin karşılanması konusunda gerekli bilgiler verildi. Bizlere ulaşabileceği numaralarımızı ilettik. Telefon kullanmayı bilmeyenler not alındı. Günlük ziyaret edilecek listelerimize eklendi” dedi.

“Vefa Sosyal Destek Gurubu’na belediye olarak tam desten veriyoruz”
Yılmaz, Lapseki’ de kurulan vefa sosyal destek grubu çalışmalarına da Lapseki Belediyesi olarak tam destek verdiklerini ifade ederek, “Lapseki VEFA Sosyal Destek Koordinasyon Grubu çalışmaları kapsamında, belediyemiz ekiplerince üzerimize düşen görevleri yerine getiriyoruz. 65 yaş ve üzeri, kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımızın 7 gün 24 saat hizmetindeyiz. Şuana kadar olarak 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızdan 280 adet talep geldi ve Talepleri gün içerisinde karşılandı. Talepler içinde, Market Alışverişi,  Pazar Alışverişi, İlaç Yazdırma ve Bankadan Para çekme talepleri de bulunuyor”diye konuştu.
Yılmaz Lapseki VEFA Sosyal Destek Koordinasyon Grubu çalışmaları kapsamında , vatandaşlara hizmet veren personel için koruyucu izole elbiseler aldıklarını ve Lapseki Belediye Hizmet Binamızın girişinde dışarıdan gelen vatandaşların ateşlerinin ölçüldüğünü ve belediye binası girişine  el dezenfektanları konulduğunu söyledi.

“Salı ve Cumartesi Pazarlarında önlemleri arttırdık”
Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz Lapseki’ de Salı ve Cumartesi günü kurulan halk pazarlarında Corona Virüs salgını nedeni ile alınan tedbirlere uyularak tezgah açılmasını sağladıklarını vatandaşların ise pazar girişin girerken dezenfektan tünelinden geçtikten sonra pazara girdiklerini ifade ederek, “ İlçemizde kurulmakta olan Salı Pazarı ve Cumartesi pazarlarımıza 28 Mart itibariyle, Aldığımız tedbirler kapsamında İlçe dışından esnaf almadık. Pazarlarımıza el dezenfektanları konuldu.  Pazar esnafımıza maske ve eldiven takmaları konusunda uyararak, maske ve eldiven dağıtımı yaptık. Tezgahlar arasında gerekli mesafe tedbirleri alındı. Vatandaşlarımızın, ürünlere el değmeden satın alması için,  gerekli tedbirler sağlandı. 4 Nisan Cumartesi günü Pazar girişimize Dezenfektan tüneli kuruldu ve vatandaşımıza maske dağıtımı yapıldı. Şuana kadar vatandaşımıza 10.000 adet maske dağıtımı gerçekleştirdik” dedi.

“İhtiyaç sahiplerine yardımlarımız devam ediyor “
Yılmaz, Lapseki’ de Corona Virüs salgını neni ile işyerleri kapandığı için çalışamayan ya da temel gıda açısından yardıma ihtiyacı olan ailelere hemen yarıma başladıklarını ve bu yardımları arttırarak devam ettirdiklerini, Cuma günü bugün itibari ile de ihtiyaç sahiplerine kişi başı olmak kaydı ile günde iki kere ekmek dağıtımı yapılacağını ifade ederek,  “İhtiyaç sahibi 395 vatandaşımıza kuru gıda erzak yardımı yapıldı. Ve yardımlarımız devam etmektedir. Aşevimizden günlük 120 vatandaşımıza sıcak yemek dağıtımı yapılmaktadır. Bugünden itibaren de (10 Nisan Cuma), ilçemizdeki ihtiyaç sahibi olan 520 aileye kişi başı 1 tane olmak üzere Ekmek dağıtımına başlayacağız. Belediyemize ait iş yeri ve dükkanlarda kiracı bulunan esnafımızdan ve vatandaşımızdan kira bedelleri ödemesi ileri bir tarihe erteledik. 30 Mart tarihinde İlçe Sağlık Müdürlüğünde çalışmak üzere 1 adet şoför görevlendirilmesi yapıldı. İlçeler arası taşımacılık yapan minibüs seferlerinin kaldırılmasından dolayı 2 Nisan Perşembe gününden itibaren sağlık çalışanlarımız için Çanakkale- Lapseki arasına ücretsiz servis aracı tahsis ettik” dedi.

“Corona Virüs salgını tedbirlerini eksiksiz yerine getiriyoruz”
İlçe Hıfzıssıhha kararlarını da ilk günden buyana harfi harfine uyguladıkları bilgisini de veren Yılmaz, “İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İl ve İlçe hıfzıssıhha kurulunda ki alınan kararlar gereğince İlçemizde ki denetimler sıklıkla yapılmaktadır. Alınan kararlar İlçemizde ki esnafımıza ve halkımıza tebliğ edilmektedir. Şu ana kadar 19 adet Hıfzıssıhha kararı alınmış olup, vatandaşlarımızın ilçemizde daha sağlıklı bir şekilde yaşamaları için alınan kararlar uygulanmıştır. Günlük denetimlerimiz devam etmektedir. Günlük olarak emniyet personeli ile birlikte İlçemize, dışarıdan gelen vatandaşların tespit çalışmaları yapılmaktadır. Tespit edilen kişilere 14 gün evde karantina uygulaması uygulanmaktadır.” dedi.

“1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü inşaat şantiyesine giriş ve çıkışlar kapatıldı”
Lapseki’nin hemen girişinde başlayan ve Çanakkale’nin şuana kadarki en büyük yatırımı olan ve tamamlandığında Avrupa ve Asya’yı 4. Kez başlayacak olan 1915 Çanakkale Boğaz köprüsü inşaat şantiyesinin giriş ve çıkışlara kapatıldığını belirten Yılmaz, “Köprü inşaatında çalışanlar bizim için çok önemliydi, çünkü köprü inşaatına dışarıdan çok gelen giden oluyordu. Köprü inşaatını yapan firma ile konutluk 23 Mart günü itibariyle, personelini izole etmesi konusunda gerekli tedbirlerin alınmasını sağlandık. Şu an köprü şantiyesine giriş çıkış olmuyor. Şantiye içinde kanla işçiler işlerini yapmaya devam ediyorlar. Köprü şantiyesinde izolasyonu sağlamamız çok iyi oldu. Şu an köprü inşaatında personel ihtiyacı var. Köprü inşaatını yapan firma personel ihtiyaçları ile ilgili alım yapıyorlar, kişi ile görüşülüyor işe başlaması konusunda firma Lapseki’ de bir otel tuttu yeni işe başlayacak bayan ve erkek personelleri için nu otelde 14 günlük karantina bittikten ve sağlık kontrolünden geçtikten sonra   herhangi bir Corona virüs bulgusuna rastlanmaz ise şantiye alanında çalışmaya başlıyorlar. Firmada Corona virüs salgını nedeni ile böyle koruyucu bir önlem aldı” dedi.

“Lapseki’de hiç Corona Virüs vakasına rastlanmamıştır”
Lapseki’ de şuana kadar herhangi bir Coronavirüs vaksına rastlanmadığının altını çizen Yılmaz, “Şu ana kadar Lapseki’ de bir virüs vakasına rastlanmadı. Biz Lapseki olarak virüsün Türkiye’de görülmesinden itibaren aldığımız ve uyguladığımız sıkı tedbirlerin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Biz vatandaşların Lapseki’ de en fazla toplu olarak bulundukları yerin Pazarlar olduğunu bildiğimiz için hemen Lapseki pazarlarına dışarıdan gelen esnafları kabul etmedik ve pazarlarımızda sadece Lapsekili pazarcılar, esnaf ve çiftçilerin olmasını sağladık. Böylece dışarıdan bu yol ile gelebilecek bir virüs yayılımını da önlemiş olduk. Yapılan dezenfektasyon çalışmalarında etkili olduğuna inanıyorum. Şu an Lapseki’ de bir Corona Virüs vakası ile karşılaşmadık, ancak bu karşılaşmayacağız anlamına gelmiyor. Corona Virüs tedbirleri arttırarak ve tam olarak uygulamaya devam edeceğiz” dedi.

Özel Haber: Ogün İnal