Corona Virüs salgınından en fazla etkilenen kesimlerden birinin de toplum arasında emeklilikte yaşa takılanlar olarak bilinen kesim olduğuna dikkat çeken Çanakkale Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çağlayan, “Zar zor emekli maaşı alana kadar çalışacak bir iş bulan emeklilikte yaşa takılanların birçoğu Corona Virüs salgının tedbirleri kapsamında kapanan işyerleri nedeni ile işten çıkarıldı, geçimlerini günlük çalışma ile yapan ve emeklilikte yaşa takılanlar da evlerinde çaresiz ve parasız bir şekilde ne olacaklarını bekliyor. Yıllardır mağdur olan EYT’ liler şimdi de Corona Virüse takıldı” dedi. Çağlayan, “EYT’liler çalışamıyorlar, emekli olamıyorlar, hiçbir gelirleri yok. Şartları daha da ağırlaşan yaşa takılanlar şu an nasıl geçinecek,  evine nasıl aş götürecek?” diye sordu.

Emeklikte yaşa takılanlar olarak prim gün sayılarını, çalışma gün sayılarının dolduran ve emekli maaşı alabilmek için yaşlarının dolmasını bekleyen 5 milyon’dan fazla kişinin Corona Virüs önlemleri nedeni ile çok ciddi şekilde mağdur olduğunu ifade eden Çağlayan gazetemize yaptığı açıklamada , “Son olarak Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili TBMM’de bir kanun maddesi önergesi verdi. Gürer emeklilikte yaşa takılanların Corona Virüs salgını nedeni ile alınan tedbirler ile kapanan iş yerleri ve günlük çalışanların çalışmasını yapamaması ile daha da fazla mağdur olduklarını söyledi ve “Corona virüs EYT’lileri işsiz bıraktı” dedi. Şu an tabii bu kanun maddesi ile ilgili bir gelişme yok, her zaman olduğu gibi bekliyoruz ve takip ediyoruz. Ama söyle bir gerçek var, yaşa takılanlar hakikaten Corona Virüs salgını tedbirleri ile çok fazla mağdur oldu ki bu kesim zaten mağdur olan bir kesimdi. Bizim yine yapmış olduğumuz çalışmalarda oluşan bu ekstra mağduriyetin önlenmesine  yönelik. Bu sesimizin üst tarafa yetkililere ilgililere duyurmak için her çalışmayı yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“EYT’lilerin mağduriyeti Corona Virüs salgını ile daha da arttı”
Zaten yılardır mağdur olan EYT’lilerin Corona Virüs salgını nedeni ile alınan tedbirlerle işsiz kaldığını ve daha da mağdur olduğunu belirten Çağlayan, “Emeklilikte yaşa takılanların ana mağduriyeti ile ilgili sıkıntı şu. Emeklilikte yaşa takılanların neler yaşadığını artık herkes anlıyor. Nasıl sıkıntı çektiklerini, günlük yevmiyelerle çalışan ancak şimdi evinde oturmak zorunda kalan ve para kazanmadan geçimlerini sağlayamayacakları gerçeğini herkes biliyor. Tabii bir de,5 milyondan fazla insanın emeklilikte yaşa takılmasına neden olan  sistem,  sigortalı çalıştıkça, sigortalanın alacağı emekli maaşının düşmesini sağlayan da bir sistem aynı zamanda . 8 bin, 9 bin 10 bin gün pirim ödemiş ve yaşa takılmış emeklilerimiz var. Bu maaş alamayan emekliler, ben benimde içinde bulunduğum emekli olan ama maaş alamayan kesime maaş alamayan emekliler diyorum. Hükümet tarafından açıklanan,  Corona Virüs destek paketlerinden de şu ana kadar yararlandığını gördüğüm bir arkadaşımız da yok. Yani genelde sigortası olan, kısa çalışma ödeneği ile ilgili işveren tarafından başvurusu olan çalışanlar var. Bu da çok acı bir olay. Neden acı bir olay? Devlet’e karşı olan sorumluluğunu kat kat fazla yerine getirmiş ve emeklilikte yaşa takılmış kesim şuan daha da mağdur oldu. Hiçbir şekilde parada kazanamıyorlar Corona Virüs salgını tedbirleri nedeni ile. Emeklilikte yaşa takılan kesim emeklilik yaşının gelmesini beklediği için ve çalışırsa ileride alacağı maaş düşeceğinden dolayı genelde günübirlik işlerde çalışan ya da bir işverenin yanında çalışıyor ise bile bu dönemde en kolay vazgeçilebilecek yaşta olması neden ile işten çıkarılan insanlardan oluşuyor. Bu kesim şimdi hem hak ettiği emekli maaşını yaşını beklediği için alamıyor, hem de işsiz kaldı. Bu insanların oluşturduğu toplulukta 42-52 yaş aralığında insanlar ve bu çok büyük bir sıkıntı. Düne kadar yaşı nedeni ile iş bulamayan emeklilikte yaşa takılanlar bundan sonra ne yapacak tahmin etmek çok zor, süreci tedirginlik ile izliyoruz. Hakikatten olağanüstü bir durum söz konusu ama emeklilikte yaşa kakılanların özellikle bu son durumu için bir çalışma yapılmasını bekliyoruz. Bu kesimin mağduriyeti arttı, ve Corona Virüs salgınından  sonrada daha da artacak. Bu emeklilikte yaşa takılanların oluşturduğu kesime bir nefes aldıracak bir destekleme bir formül bulunması lazım” dedi.

“EYT’liler evine nasıl aş götürecek?”
Çağlayan yıllardır mağdur olan EYT’ lilerin şimdide Corona Virüse takıldığının altını çizerek “Evde hayat var? Evde hayat, tuzu kuru olana var. Emeklilikte Yaşa Takılanların mağduriyeti bu zorlu dönemde daha da artmıştır. Emeklilikte Yaşa Takılanlar yıllardır üretmiş, çalışmış, devletine karşı yükümlülüğünü, vergi ve primlerini kat kat ödemiş ikiye katlamış olmasına rağmen 4447 sayılı kanunun geriye doğru işletilmesiyle mağdur edilmiş ayrıca 5510 sayılı kanunla da ABO mağduru olmuştur. Yaşa Takılanlar, ayakta  ve hayatta kalmaya, madden ve manen güçlü olmaya çalışsalar da, bitkin ve çaresiz durumdadırlar.  Şimdiye kadar kimsenin şahit olmadığı olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Ülke olarak Covid-19 salgınından çok olumsuz etkilendik ve etkilenmeye devam ediyoruz. Her kesime destek sağlanmaya çalışılıyor ama EYT mağdurları yine göz ardı ediliyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar da birer candır, anadır, babadır, çocuğunun geleceği, evinin direğidir. Evin direği yıkıldı mı, tamiri telafisi olmayan yaralar açılabilir. Zaten iş bulmakta zorlanan EYT’nin çalışabilenleri de ,esnafı , işçisi  de bu dönemde işsiz kaldı. Mağduriyetlerin  günden güne arttığı ve artacağı aşikardır. Önümüzdeki süreç iş ve aş bakımından daha da zorlu olacaktır. İşsizlik Sigortası Fonu’na yıllarca prim ödemiş ancak hiç yararlanmamış EYT’liler çalışamıyorlar, emekli olamıyorlar, hiçbir gelirleri yok. Şartları daha da ağırlaşan yaşa takılanlar şu an nasıl geçinecek? Evine nasıl aş götürecek? Bu zor günlerde Bağ-Kur,SGK primi ve işsizlik sigortası ödeyen EYT’ liler unutulmamalıdır. Devletimizin, bu haykırışı ve çığlığı duymasını, Sosyal Devlet anlayışıyla Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın haklarını iade etmesini ve mağduriyetlerin daha da artmadan bu kesime de nefes aldırmasını istiyoruz. Emeklilikte yaşa takıldık, ABO’ya takıldık, staja takıldık, siyasilerin verdiği sözlere takıldık, virüse takıldık.  Yatırdığımız primlerimizin vadesi doldu, ömür vadesi dolmadan bu zor dönemde bu sorun çözülerek tarihe gömülmelidir. Atalarımız boşuna söylememiş; İnsanı yaşat ki Devlet Yaşasın. Evde kalıp, hayatı eve bizler de sığdırmak istiyoruz” dedi.

Özel Haber: Ogün İnal