Corona Virüs salgını nedeni ile et fiyatlarının artması tüketicilerin tepkisine neden oldu. Tüketiciler kısa süre içerisinde et fiyatlarında yüzde 15’ten fazla fiyat artışı olduğunu bu artışın bu önemli dönemde olmasının düşündürücü olduğu görüşünde birleştiler.

Çanakkale’ de kasapların bağlı olduğu Çanakkale Fırıncılar, Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Selahattin İş, son dönemdeki kırmızı et ve beyaz etteki fiyat artışını değerlendirdi. İş Corona Virüs salgını nedeni ile çok zor bir dönemden geçildiğinin altını çizerek, virüs öncesinde kemikli olarak kilosu 31-32 TL’ye kesilen etler, şimdi 39, Hatta 40 TL oldu” dedi.

Başkan İş, “Salgın nedeni ile vatandaşlar çok panik yaptılar. Özellikle Türkiye genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edilecek dedikodusu vatandaşın paniğinin daha da artmasına neden oldu. Herkes, panik halindeki vatandaşların, “Tükenir, bulamam” mantığı ile marketlerde rafları nasıl boşattıklarının ve evlerine önemli derecede temel gıda maddesi stokladıklarını hep beraber gördük, geçtiğimiz hatalarda Çanakkale’de marketlere gittiğimizde makarna reyonları başta olmak üzere temel gıda maddesi olan kuru bakliyat gibi maddelerin konduğu rafların hemen boşaldığına tanıklık ettik. Panik insanları ihtiyacından fazla alışveriş yapmasın ve marketlerdeki ürünlerinde azalmasına neden oldu. Aynı durum kasaplar da da yaşandı. Etin fiyatının neden arttığını soracak olursanız yine panik ile yapılan stokçuluk diyebilirim. Türkiye’ de Corona Virüs vakası görülmeden önce etin kesim fiyatı kemikli 31 ila 32 TL’di. Ancak Corona Virüs vakaları Türkiye’ de görülmeye başladıktan sonra vatandaşlar sokağa çıkma yasağı olacak paniği ile kasaplardan 3’ er kilo 5’er kilo et almaya ve evlerinde et stoku yapmaya başladılar. Bu durumu gören ve evine hiç et almayan vatandaşlar bile gitti 2-3 kilo kıyma aldı evine dondurucusuna koydu ne olur, ne olmaz mantığı ile. Burada yapılan yanlış şuydu, sanki kasalara bir daha et gelmeyecek gibi panikle hareket edildi. Burada insanlar yanlış yaptı. Herkes normal ihtiyacı kadar alsaydı et fiyatları da birden fırlamazdı. Şimdi virüs öncesinde kemikli olarak kilosu 31-32 TL’ye kesilen etler, şimdi 39, Hatta 40 TL oldu. Bu artışı yükselen borsaya benzetiyorum. Ani artış oldu. Bir başka konu ise Çanakkale merkezde mezbaha yok. Çanakkale’de mezbaha olmadığı için kasaplar kesilecek hayvanlarını özel araçlar tutarak, çünkü kesime götürülecek hayvanlar özel araçlar ile götürülmek zorunda, Biga’ ya götürülüyor. Bu araçların gidiş ve kesim bittikten sonra dönüş masrafı kasaplara 500TL’ ye mal oluyor. Yani anlatmak istediğim maliyetlerde artınca bu artış et fiyatlarına yansıdı.  Bu son gelişmelerin ardından Çanakkale’de et fiyatları 10 TL kadar yükseldi. Şunu da unutmayalım, kesilen hayvanlarında yüzde 20 ila 25 arasında kemik firesi var. kemik firesi, ve diğer maliyetleri de düşünecek olursa tabi et fiyatları da fırlamış oldu. Umarım bu günler hızlı bir şekilde geçer tüm iş yerleri açılır hayat normale döner. Hayat normale dönerse fiyatlarda normale döner “ifadelerini kullandı.

Özel Haber: Ogün İnal