Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, Corona Virüs salgını nedeniyle elektrik ve doğal gaz faturaları için yeni bir karar aldı. Buna göre sektör çalışanlarının izolasyonunu sağlamak amacıyla elektrik ve doğal gaz faturaları için 3 ay boyunca sayaç okuma işlemi yapmayacak, abonelere geçmiş tüketim ortalamalarına göre fatura gönderilecek.

Bu süreçte kıyasen fatura düzenlemesi yapılarak, geçtiğimiz yılın aynı ayında gelen faturalar baz alınacak ve ona göre fiyat biçilecek. Abonelere geçmiş tüketim ortalamalarına göre fatura kesilecek. Uygulamanın tüketiciler lehine olmadığını belirten Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Çanakkale Başkanı Ali Rıza Berkit, “Biz salgın var, ekonomik kriz var. Faturalardaki kalemleri kaldırın, sadeleştirin derken, onlar tüketiciler lehine olmayan uygulamaları hayata geçirmeye çalışıyor. Biz enerji kuruluşlarından vatandaşlara yardımcı olmalarını ve sosyal projeler ile gündeme gelmelerini bekliyoruz. Onlar daha çok, ‘Para, para, para’ diyor” ifadelerini kullanarak hükümetin duruma müdahale etmesi gerektiğini belirtti.   
Yeni tip Corona Virüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında karantinaya alınan, idari kararlar sebebiyle sayaç okumalarının durdurulduğu ve sayaç okuma yapan çalışanların sosyal mesafelerini koruyamayacağı durumlarda, elektrik ve doğal gaz faturalarında "kıyasen" düzenleme yapılacak. Söz konusu uygulama, 3 ay süreyle yürürlükte kalacak.
 
“Kapalı işyerinden geçmiş seneyi baz alarak fatura kesmek saçmalık”
Konuyla ilgili değerlendirme yapan TÜKODER Çanakkale Şubesi Başkanı Ali Rıza Berkit, “ Tüketiciler kriz ortamında enerji firmalarından sosyal sorumluluk projeleri bekler. Biz elektrik ve doğalgazda tüketiciler adına yük olan kalemlerden kurtulmayı beklerken, faturalarda sadeleşmeyi talep ederken, onlar daha çok,  ‘Para, para, para’ diyor ve tam tersini yapıyor. Bu yasaları dolanmak gibi bir şey. Doğru değil. Peki sayaç okuma bedelleri ne olacak? O zaman onu da kaldırsınlar. Hükümetin bu duruma müdahale etmesi gerekir. Biz net şekilde kayıp kaçak bedeli, dağıtım bedeli ve ÖTV’nin kaldırılmasını istiyoruz. Herkes tükettiğini ödesin. Bu uygulama hayata geçirilemez. Hem gelirler azaldı diyoruz, hem evde kalın, dükkan ve işyerlerini kapatın diyoruz, hem de adamın kapalı işyerinden geçen seneyi baz alarak fatura kesmeyi düşünüyoruz. Böyle saçma şey olur mu? Bu durumda adamın geliri, geçen seneyle aynı mı ki? Buradan Enerji Bakanı’na sesleniyorum. Buna müdahale edilsin ve sosyal sorumluluk projelerine onay verilsin. Bir yandan da akaryakıt fiyatları da borsa gibi oldu. Bir inip, bir çıkıyor” dedi.    
 
“Sayaç okuma ücreti nereye gidecek?”
Öte yandan konuyla ilgili sosyal medyada tepkiler de yükselmeye başladı.
 
İYİ Parti Merkez İlçe Başkanı Necati Gapran, “Elektrik ve doğal gaz sayaçları 3 ay okunmayacak, ancak tüketiciye geçmiş dönem tüketim ortalamalarına göre fatura kesilmeye devam edilecek. Bu ne demek, şirket olarak ben sayaç okumak için personel çalıştırmayacağım diyor, Faturalardaki sayaç okuma ücreti nereye gidecek? Onun ücreti de şirket olarak bana kalacak diyor. İkinci konu, ortalama derken, geçen yıl bu dönem mi? Yoksa Ocak, Şubat, Mart 2020 en çok kullanılan dönem mi? Her yaptığınız ucu açık kazık olarak vatandaşa dönüyor, Ne diyelim, sizin deyiminizle Allah ıslah etsin. Vesselam” dedi.
 
Saim Yavuz: “Elektrik, doğal gaz için son iki yıl ortalaması alınarak sayaç okumadan fatura düzenleme işine hukukçular bir şey der mi acaba?” ifadelerini kullandı.
 
Aykut Degre de, “ Doğalgaz ve elektrik faturaları 3 Ay sayaç okumadan gelecekmiş sosyal mesafeyi korumak için bu kararı almışlar, evet sayaçlardan virüs bulaşıyor ya kapalı işletmelerin kullanmadıkları bedelli ceplerinden resmen çalmak için bu yapılıyor, yazıklar olsun.  Geçen yıllara göre ortalama tüketim baz alınacak ancak kapalı işletmeler kullanmadıkları gaz ve elektrik faturasını da ödemek zorunda kalacak” dedi.
 
Özel Haber: Mine Tarım