Tüm Dünyayı etkisi altına alan Corona Virüs salgını tehlikesi vaka sayısı ve virüse bağlı ölümler artmaya devam ederken, bilinçli birçok vatandaş kendi önlemlerini de almaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığının da Coronavirüs salgını tedbirleri kapsamında sık sık ellerin yıkanması ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi, yakın temastan kaçınılarak vatandaşlar ile araya en az 2 metre mesafe konması gibi duyuruları yine birçok vatandaş tarafından dikkate alındığı gözleniyor. Coronavirüs salgını tedbirleri kapsamında 65 ve 65 üstü vatandaşlara sokağa çıkma yasağı getirilirken alınan tedbirlere her geçen gün yenisi ekleniyor. Coronavirüs salgınında birde minik dostların durumu merak konusu oldu. Evlerinde kedi, köpek, kuş, hamster gibi evcil hayvan besleyen vatandaşlar hayvanlardan insanlara ya da insanlardan hayvanlara Coronavirüs’ ün geçip geçmeyeceği sorusunun yanıtını merak ediyor.

EVCİL HAYVANLARIMIZADA HİJYEN KURALLARINI UYGULAMALIYIZ
”Evde Kal”  sloganı ile birçok vatandaş evlerinden zorunlu ihtiyaç temini hariç çıkmazken minik dostlar ile yaşayan vatandaşlarda evcil hayvanlardan kendilerine , kendilerinden de evcil hayvanlara Coronavirüs bulaşıp bulaşmayacağı sorusunun cevaplanmasını bekliyor. Ayrıca aynı soru hayvancılık yapan çiftçilerinde sorduğu ve cevap aradığı bir soru.  Konu ile ilgili açıklama yapan Çanakkale Veteriner hekimler odası Başkanı Burhan Bağcı “ Şu an evde bakılan evcil hayvanlardan insanlara Coronavirüs bulaşması olduğu üzerine teyit edilmiş bir vaka yok,  İnsanlardan hayvanlara bulaştığı yönünde de bir teyit yok. Sadece bende haberlerde duydum Hong Kong’ ta bir insandan köpeğe bulaştığı yönünde bir haber var ama bu haberde doğrulanmadı. Evcil hayvanlardaki tek risk insanlar gibi Coronavirüs taşıyıcısı olmaları. Evcil hayvanların dışarı çıktıklarında tüylerine bulaşıp oradan belki bir bulaşma olabilir ama şu an  insanlardan evcil hayvanlara bulaştığı ve evcil hayvanların hastalandığına yönelik hiçbir bilgi yok. Süreçte arar ara dışarıya çıkan hayvanlar içinde kendimize uyguladığımız Coronavirüs tedbirlerinin aynısını evcil hayvanlarımıza da uygulamalıyız. Evcil hayvanlarımız dışarı gezdikten sonra aynı kendimize yaptığımız gibi sabunlu su ile patilerini ve ayaklarını yıkayarak dezenfekte ettiğimiz gibi aynı işlemi yapmalıyız.” dedi.

ÇİFTLİK HAYVANLARINA CORONAVİRÜS BULAŞMA VAKASI YOK
Çiftliklerde bulunan Büyük ve küçük baş ile kümes hayvanları ile ilgili Coronavirüs salgını değerlendirmesi de yapan Bağcı “ Çiflik hayvanlarında şuana kadar bir Coronavirüs enfeksiyonu yok. İneklerde, koyun ve keçilerde teyit edilen bir Coronavirüs bulaşması yok. Zaten hastalıkta, insanlarda da solunum yolu enfeksiyonuna sebep veriyor hayvanlarda da solunumum yolu enfeksiyonu oluyor ama çiftlik hayvanlarındaki solunum yolu enfeksiyonu farklı Coronavirüs ile alakası yok. Çiftlik hayvanlarının sütü ile Coronavirüs’ün insanlara geçtiği ile ilgili teyitte yok. Şu an için çiftlik hayvanlarının ürünleri güven ile tüketilebilir. Zaten özellikle sütü kaynatarak içtiğimiz yada kullandığımız için rahatça kullanılabilir. Özetle şu an için korkulacak bir durum yok.” dedi.

Ogün İnal