İlk olarak Çin’ in Vuhan kentinde görülen Corona Virüs önemli sayıda ölümlere neden olduktan sonra yayılmaya başladı. Dünya Sağlık Örgütü Corona Virüs salgınını Pandemi olarak ilan ederken vakaların Türkiye’ de görülmesi ve ilk can kaybının da yaşanmasının ardından virüsün yayılmaması için önlemler arttırıldı. Vatandaşlara evlerinden çıkmamaları ve gerekmedikçe toplu taşıma araçlarını kullanmama konusunda uyarı yapılırken, Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir üniversite öğrencilerinin şehirden ayrılmaları ve vatandaşların evde kalarak toplu taşıma araçlarını kullanmaları sebebiyle merkez köylerden gelen yolcu sayılarının ise ciddi oranda düştüğünü söyledi.
Corona Virüs’ ün Türkiye’ de görülmesi, vaka sayısının hızla artması ve ilk ölümün gerçekleşmesi nedeni ile vatandaşlar önlemleri arttırdı. Vatandaşların toplu olarak bulunan Yerlerden uzak durmaları ve gerekmedikçe evlerinden ayrılmamaları önerilirken, Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyesi doğrultusunda İçişleri Bakanlığı Türkiye genelinde kıraathane, kafe ve benzeri yerlerin geçici olarak kapatılması kararını alındı. Tüm bu gelişmeler yaşanırken vatandaşlara, yapılan “Evde kalın” uyarıları da etkili oluyor. Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir üniversite öğrencilerinin şehirden ayrılmaları ve vatandaşların evde kalarak toplu taşıma araçlarını kullanmamaları nedeniyle merkez köylerden gelen yolcu sayılarının ise ciddi oranda düştüğünü söyledi.
Demir yaptığı açıklamada, “Üniversite öğrencilerinin şehirden ayrılması ile şehir içi taşımacılığında ciddi düşüşler var. Corona Virüs en çok 65 yaş üstünü etkiliyor. Çanakkaleliler de evlerinde kalarak toplu taşıma araçlarını kullanmıyor. Şehir içi ve Çanakkale merkez köylerine sefer yapan tüm toplu taşıma araçlarımız ve taksilerimiz her gün ilaçlanarak sterilize ediliyor. Ancak şehir içi toplu taşıma araçlarında ve taksilerde yolcu sayında ciddi azalma var. Şoför esnafı da şehir içinde toplu taşıma yapan araç sayısını mecburen azaltıyor. Corona Virüs önlemleri öncesinde şehir içinde, 87 halk otobüsü çalışıyordu bu sayı 50’ ye düştü. Yolcu olmayınca halk otobüslerinin sayısı azaltıldı. Çanakkale merkeze bağlı köylerden, merkeze gelen yolcu sayısında da çok önemli düşüşler var. Tabii ki biz şoför esnafı olarak devletimizden bu zor suretçe nedeni ile katkı ve destek bekliyoruz. Tüm iş kesimlerinin talep ettiği gibi SGK pirim ödemelerinin, Bağ-kur ödemeleri, kredi geri ödemelerinin 1 yıl ötelenmesini talep ediyoruz” dedi.
Ogün İnal