Dünyayı tehdit altına alan Corona Virüsü ile ilgili önlemler alınmaya devam ediyor. Yeni tip Corona Virüs’e (Kovid-19) ilişkin, şu ana kadar toplam vaka sayısının 18 olduğu bildirilirken, Çanakkale’de vakaya rastlandığında salgının hızla yayılması noktasındaki senaryolar da dikkate alınıyor.

Çanakkale İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı önceki basın toplantısında tedbirlerin alındığını belirterek, “Orta şiddette bir salgın olduğunda ilimizde hastane yatak kapasitesi yeterli. Karantina alanı olarak Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi kullanılacak. Hastane yetmezse yanındaki İmam Hatip Okulu’nun hastaneye dönüştüreceğiz. Morg yeterli o da yetmezse soğuk hava depoları var” demişti.     
Süreci,  tedbirleri ve alınması gereken önlemlerle ilgili değerlendirmelerini aldığımız Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Etfal Yıldırım ise, “Corona Virüsü ile ilgili kademe kademe alınan önlemler var. Bu noktada İl Sağlık Müdürlüğü’nün Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi ve İmam Hatip Okulu planlaması mantıklı. Kötü bir senaryo durumunda İl Sağlık Müdürlüğü tarafından olasılıklar hesap edilerek, karantina alanı için farklı yerler sıralamaya alınabilir. Bunlar eski SSK, eski Devlet Hastanesi olabilir. Şu aşamada izolasyon için bölümlerin ayrılması doğrudur, ihtiyaç dahilinde karantinaya dönüştürülebilir” dedi. “Ciddiyeti elden bırakmamak lazım” diyen Yıldırım, “Pazarların kurulması, sinema ve kültürel faaliyetler ile cami, ibadethane ziyaretleri iptal edilmelidir. Bu konuda sadece vatandaşlardan duyarlı olmasını beklemek yeterli olmayabilir, vatandaşın tercihine bırakılmamalı, otorite bu konuda yaptırım getirmelidir” diye konuştu.
 
“Karantina alanı yetmezse ek bina için planlama yapılır”
Her hastanede planlama dahilinde olağanüstü durumlar için yatak ayrıldığını ve planlamanın yapıldığını belirten Dr. Eftal Yıldırım, “Vürüs zaten Enfeksiyon Birimi’nin alanına giren bir vakadır. İlk etapta Corona Virüs görülürse o bölüm izole edilir, diyelim ki 10 oda var, 3 ayrıldı, vaka arttı servis izole edilir. O yetmezse Dahiliye Bölümü de ayrılır. Klinik kapanır, aşama aşama olur bunlar. Çok artarsa komple hastane karantina alanı olur. Zaten o da Corona ciddi etki yaratmış demektir. Yetmezse ek bina planlamaya dahil edilir” dedi.
 
“İtalya ekstrem örnek”
İtalya örneğinin Corona Virüs açısından ekstrem bir örnek olduğunu kaydeden Çanakkale Tabip Odası Başkanı Eftal Yıldırım, “Ciddiyeti elden bırakmamak lazım. Öncelikle ilimizde kronik hastalığı olanlar ve kırılgan kesim diye sınıflandırdığımız yaşlılarımızın gerekli olmadıkça evlerinden çıkmamalarını öneriyoruz. Raporlu hastalarımız da ilaçlarını eczaneden alabilir. Bu hastanedeki yoğunluğu önlemek için alınan tedbiri bir durumdur. Bulaşıcı hastalık riskine karşı özellikle ilaç yazdırmak ve rapor uzatmak için Aile Hekimlerine giden raporlu ve yaşlı hastaların Haziran ayına kadar rapor süreleri uzatıldı, ilaç için de beklemelerine gerek kalmadı.  65 yaş ütü ve engelli vatandaşlarımızın 15-20 gün evlerinde istirahat etmelerini, toplu alanlara girmemelerini ve istirahat etmelerini öneriyoruz. Temas etmekten kaçılmalı, cami, ibadethanelere gitmemeye, gerekirse evde ibadet gerçekleştirmeye özen gösterilmelidir. Zorunlu değilse hastaneye gidilmemelidir, çünkü çok önemli bir hastalığınız yoksa hastanede virüs kapabilir, ya da taşıyıcı olup, başkalarına da bulaştırabilirsiniz. Bu arada konu komşu gezme, düğün, nişan, organizasyon,  alışveriş merkezi ziyaretleri, semt pazarları kurulması, sinema ve kültürel faaliyetler ile cami, ibadethane ziyaretleri iptal edilmelidir. Bu konuda sadece vatandaşlardan duyarlı olmasını beklemek yeterli olmayabilir, vatandaşın tercihine bırakılmamalı, otorite bu konuda yaptırım getirmelidir. Öte yandan sağlık çalışanlarının koşullarının en yüksek seviyeye getirilmesi gerekmektedir. Çanakkale anlamında riskli durum yok,  kapasiteyi akılcı kullanırsak bertaraf edebiliriz. Ama rahatlığa sevk olmadan, önlemlerimizi alıp, hastalığın ciddiyetini anlayıp, toplu alanlara girmeyi bırakmak ve hijyene uymak şimdilik yapacağımız şeyler” diye konuştu.
 
Özel Haber: Mine Tarım