Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Mart ayı Belediye Meclisinde İblid’ te yapılan hain hava saldırısında 36 Mehmetçiğin şehit olduğu olayı değerlendirirken yaptığı açıklama yanlış anlaşılarak haber yapılınca Çanakkale Belediye başkanı Ülgür Gökhan eleştirilerin hedefi oldu.
Gökhan’ın “Rusya ve Suriye’nin terörist olarak gördüğü guruplara destek vermemiz nedeni ile saldırıya uğradık” açıklaması basına,  “Türkiye terörist guruplara destek verdiği için saldırıya uğradı” olarak çıkınca Gökhan bu açıklaması nedeni ile eleştirilmişti.

Dün gerçekleştirilen EKAY Projesi kapsamında tamamlanan Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi Açılışı’nda gündemi meşgul eden İdlib meselesi ile ilgili gazetecilerin sorusuna cevap veren Ülgür Gökhan, Meclisteki konuşmasının yanlış anlaşıldığını, “Ben ne söylüyorum,  onlar ne anlıyor” sözleri ile ifade eden Gökhan, “Benim bu konuşmandan ne anladılar bilmiyorum ama bunun sadece ben söylemedim televizyonlarda her yerde bu unsurlara verilen destekler anlatılıyor” dedi.

Gökhan konu ile ilgili yaptığı açıklamada “ Bu konuda söyleyecek fazla bir şey yok, her şey, konuşmamda dahil meclisimiz canlı yayınlandığı için kayıtlarda var. Söylediğimiz şu. Biliyorsunuz şehitlerimiz için çok canımız yandı ve belediye olarak bu konu ile ilgili İskele Meydanı’nda duygularımızı ifade eden afişlerimizi astık. Burada en son, bunların, değerlendirmesi bana düşmez ama, ben sadece şunu bilirim. Orada bulunan askerlerimizin güvenliğinin çok iyi sağlanamadığı konusunda bir düşüncem var. Çünkü orada Rusya’nın ve Suriye’nin terörist unsurlar olarak nitelendirdikleri özellikle Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) üyeleri ile birlikte hareket edildiği noktasında iddialar var. Eğer öğle bir şey var ise Hadsi Şabi  Grubu ile ilgili ortak hareket etme gibi durumda var ise bu büyük bir sıkıntı. Nitekim Rusya ve Suriye bu grupları terörist olarak görüyor. Dolayısı ile askerlerimizi bu guruplar ile orada bulundurulması risk vardı. Nitekim bunun sonucunu gördük. Benim dediğim bu. Biz ayrı bir alanda, daha güvenli bir alanda, konuşlanabilirdik. Ama Rusya ve Suriye’nin terörist olarak gördüğü unsurlar ile iç içe olduğunuz zaman sonucun böyle olacağı belliydi, nitekim de öğle oldu dediğim o. Benim bu konuşmandan ne anladılar bilmiyorum ama bunun sadece ben söylemedim televizyonlarda her yerde bu unsurlara verilen destekler anlatılıyor. Bundan alınılacak bir şey yok. Nitekim Rusya ile yapılan mutabakat’ta da bu konular ortaya kondu ve sınırlar düzeltildi, sınırlar güvenli hale geldi. Şimdi Türk askeri daha güvenli bir alanda olacak. Dolayısı ile dediğimiz budur. Çocuklarımız şehit olduğu zaman sadece bir kişi olmuyor. Hepimiz etkileniyoruz. Aileler, komşular akrabalar kısaca hepimiz etkileniyoruz. Şehitler hep sayı ile ifade ediliyor. Şehit sayı demek değildir, şehit şehittir ve onun yarattığı psikolojik, toplumdaki olumsuz hava bizi çok üzüyor ve rencide ediyor. Dediğim bu. Ama onlar ne anladı bilmiyorum” dedi. 

URAL VE UYANIK’ TAN GÖKHAN’A DESTEK
Gökhan ile ilgili yapılan eleştirilere karşı açıklama yapan CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, “Söylediği sözün bir kelimesi alınıp, başka şekilde yönlendirme yapılarak haberlere konu olmasına biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak son derece karşıyız ve belediye başkanımızın yanındayız “ derken  CHP Merkez ilçe Başkanı Ali Uyanık, “ Olmayan bir şeyi bazı kesimler olmuş gibi göstermek için, çok zorlama yaparak ortaya çıkartma çabasında olmuşlardır. Bu arkadaşların aynaya bakmasını öneriyorum” dedi.  Konu ile ilgili açıklama yapan CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, “Çanakkale Belediyesi Belediye Meclisi Toplantıları canlı olarak yayınlanır. Mart ayı belediye Meclis Toplantısı’nda  canlı olarak yayınlandı. Çanakkale Belediye Başkanı tecrübeli bir siyasetçidir. Onun üzerinde yüzde 61’ın üzerinde bir oy oranı,  Çanakkale halkının büyük bölümünün desteği ile seçilmişti. Ne söylediğini de, ne söylemeyeceğini de gayet iyi bilir. Hiçbir şekilde Cumhuriyet Halk Partisi’nin bir yöneticisinin Türkiye’yi teröristler ile bağdaştırması  yada güvenlik güçlerimizi, askerlerimizi ve ordumuzu yıpratacak bir söylem içerisinde olmasını beklemek hayaldir. Ancak olmayan bir şeyi bazı kesimler olmuş gibi göstermek için, çok zorlama yaparak ortaya çıkartma çabasında olmuşlardır. Bu arkadaşların aynaya bakmasını öneriyorum. Bu arkadaşların Oslo görüşmelerine, Habur’ da kurulan mahkemelere, çözüm süreci ne ve çözüm sürecinin getirdiği hendek savaşlarına, baksınlar ve onların değerlendirmesin yapsınlar.  Şu an en son ihtiyacımız olan şey birbirimiz ile kavga etmek, birbirimizi yok saymak. Cumhuriyet Halk Partisi’nin hiç bir unsuru, hem örgütleri, hem yerel yöneticileri. Bulundukları konumlarının hakkını verir. Cumhuriyet Halk partiliklerin Milliyetçiliği de hiç kimseden öğrenecek hali yoktur. Milliyetçilik dersi isteyenlerin Kıbrıs’ın Beşparmak dağları bakmaları yeterlidir. Eğer bir harekat yapılıyor ise bunda ülke menfaatleri söz konusu ise,  bunun her noktasında Cumhuriyet Halk Partisi, tepeden, tırnağa en sade üyesine kadar bileği ve yüreği ile vardır. Çocuklarını mazeretler bildirerek askere gönderemeyenlerin bu süreçte oturup başını öne eğmelerini bekleriz. Ülkenin güvenliğini ve bu noktada hayatını kaybederek şehir olan ve gazi olan Mehmetçikleri görende bulunan ordumuzu ve tüm güvenlik güçlerimizin her zaman arkasında olduğumuzu yüksek sesle ve net bir şekilde ifade etmek isterim. Önemli olan ülkemizin bütünlüğüdür, ülke sınırlarına sahip çıkma bilincidir. Bu ülkede insanca ve komşuları ile barışık bir şekilde yaşama çabasıdır” dedi.
CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural da konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Şu anda Türkiye çok zor bir dönemden geçiyor. Yaşanılan gerçekler ile yansıtılanlar aynı değil. Basına yapılan çok ciddi bir baskı var. Bu güç kullanılarak Türkiye’ de yanlış bir kamuoyu oluşturuluyor.  Çanakkale’de de Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ a karşı  böyle bir kamuoyu oluşturulmak istenmesine son derece tepkiliyiz, son derece karşıyız. Bizim belediye başkanımız çok tecrübeli bir siyasi arkadaşımızdır. Dolayısı ile ne diyeceğini, ne dediğini bugüne kadar bilmiştir, bundan sonrada bilecektir. Bence söylediği sözün bir kelimesi alınıp, başka şekilde yönlendirme yapılarak haberlere konu olmasına biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak son derece karşıyız ve belediye başkanımızın yanındayız “ diye konuştu.

Ogün İnal