Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, en fazla kadın esnaf oranının Çanakkale'de olduğunu bildirdi.

Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, "Marmara ve Ege Bölgesindeki kadınlarımız diğer bölgelere nazaran girişimcilik konusunda daha cesur. Ülke genelinde toplam esnaf ve sanatkar içinde kadın esnaf ve sanatkar oranının en yüksek olduğu ilimiz, yüzde 23,8 ile Çanakkale olarak kayıtlara geçti. Çanakkale’yi yüzde 23,5 ile Uşak, yüzde 21,9 ile Balıkesir, yüzde 21,4 ile İzmir ve yüzde 21,1 ile Muğla izliyor. Bu illerdeki girişimci kadınlarımızı tebrik ediyor, kadınların girişimcilik faaliyetlerinin diğer illerimize de örnek olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Kadın esnaf oranının yükseldiğini belirten Palandöken,"2016’da 252 bin 431 olan kadın esnaf ve sanatkâr sayısı, beş yılda 45 bin 682 artarak Şubat sonu itibariyle 298 bin 113 oldu. Kadınların toplam esnaf ve sanatkârlar içindeki oranı ise yüzde 16.34 olarak kayıtlara geçti.Kendi işinin patronu olan kadın esnafımızın her geçen gün artması teşkilatımız adına büyük önem arz etmektedir. Ülkemizin kalkınması ve gelişmesi için kadın emeğine, gücüne ve alın terine her sektörde ihtiyacımız var.Kadınlara verilen değer toplumların gelişmişlik ölçüsüdür. Ahi Evran Veli’nin hanımı Fatma Bacı’nın kurduğu “Bacıyan-ı Rum” teşkilatı ile kadınlar aş ve işlerine bağlı yetiştirilerek meslek sahibi ve üretici yapılmıştır.Bacıyan-ı Rum dünyada ilk kadın sivil toplum örgütüdür. 300 Bin üyemizle Kadınlar Günü kutlamalarını 81 ilimizde 3 bin 4 esnaf odasında kutluyoruz. Hayatımızın her alanında var olan kadınlarımız geleceğimizi şekillendiriyor.Şiddet kurbanı olarak yaşamını yitiren kadınlarımızı rahmetle anıyor ve çocuklarını, eşlerini vatan uğruna toprağa veren şehit yakını kadınlarımıza sabır diliyorum.Birinci Dünya savaşında Türk kadının üstlendiği görev unutulmadı. Atatürk’ün söylediği gibi, “Dünyada her şey kadının eseridir”. Kadınlar her alanında daha fazla var olmalı. Tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum" dedi.


Kaynak: Haber Merkezi