Çanakkale Sağlık İl Müdürlüğü tarafından 2019 sağlık çalışmalarının değerlendirildiği basın toplantısında Dünyanın önemli ülkelerini etkisi altına alan Corona Virüsü ile ilgili sunum da yapıldı.

Çanakkale Sağlık İl Müdürü Ali Taşçı orta düzeyde bir salgın ile ilgili tüm tedbirlerin alındığını, ancak oluşabilecek yüksek ve çok yüksek düzeyde bir salgın ile ilgili ekstra tedbirlerinde alındığını belirterek, “Çanakkale olarak olası bir salgın ile ilgili karantina hastanesi olarak Mehmet Akif Ersoy Devlet hastanesi belirilendi ve bu konuda tüm tedbirler alındı” dedi.

“Eğer yüksek ve çok yüksel düzeyde bir salgın ile karşılaşırsak devlet hastanemizin yanındaki İmam Hatip Okulu’muzu hemen hastaneye çevireceğiz, tüm önlemlerimizi aldık “ diyen Taşçı Corona Virüsü tehdidi ile ilgili yaptığı açıklamada, “Ülkemize giren her yabancı kontrol edilmeden alınmıyor. Eğer  şüphe görülürse hemen gereken yapılıyor. Virüsün bulunduğu ülkelerden gelmiş olacak, virüsü bulunan birisi ile temas halinde olacak ya da bu işin tedavisi ile uğraşmış sağlıkçı olacak bunlardan biri yanında varsa o zaman biz Corona vakası olarak alırız. Yoksa her grip vakası veya hapşıranı biz bu grupta görmüyoruz.  Elimizde 99 şüpheli vaka olduğunu gözlemledik, hepsinden de Sağlık Bakanlığ’ına numune gönderdik hepsi de negatif çıktı. Bu sonuçları da bir gün içerisinde alabiliyoruz. Sonuçlar negatif çıkınca da insanlar normal hayatlarına dönüyorlar. Sağlık Bakanlığımız Corona Virüsü konusunda çok hassas davrandı ve çok ciddi tedbirler alındı. Ülke olarak çok rahatız bu konuda. Ama bizde Pandemi Planı diye bir kavram var bizde. Öncelikle Pandemi bir kaç ülkede  hatta kıtalar arasında yaygınlık gösteren bulaşıcı hastalara biz Pandemi diyoruz. Biz ülke olarak 10 yılda bir Pandemi planlarını yeniliyoruz. Pandemi Planını her hastane kendisi hazırlıyor. Ondan sonra bakanlık düzeyinde onaylanıyor.  Biz de geçen yıl bu çalışmayı yaptık. Çünkü 10. Yılımızdı. 2009’da yaptığımız için 2019’da yeniden yaptık. Bizim 2019 yılı Pandemi planımız hazır ve geçtiğimiz Aralık ayında tüm üst düzey yöneticilere bunu anlattık. Dün de tekrarladık ve biz dedik ki daha bu iş ortada yokken biz planımızı hazırladık. Onun için biz buna zaten hazırlıklıyız.  Biz ülke olarak buna tedbirliyiz. Hangi sorun çıktıysa onunla ilgili planlar zaten var elimizde.  Bunları Kuş Gribinde, Domuz Gribi’nde zaten uyguladık. Dolayısı ile biz gelen virüslere doğal olarak hazırlıklıyız. Virüsün çıkması halinde bizim karantina bölgemiz Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi. İhtiyaç halinde orayı kullanacağız. Çok ilerlemesi durumunda da her türlü tedbiri alacak durumumuz var ve hiçbir sıkıntımız yok” dedi

“Her türlü senaryoya hazırlıklıyız”
Çanakkale’ de Corona virüsü vakaları oluştuğunda ve bu vakaların sayısının artması ve salgının hızla yayılması ile ilgili senaryoları ile ilgili önlemleri de aldıklarını belirten Taşçı, “Orta şiddette bir salgın olduğunda benim ilimde hastanedeki yatak kapasitem yeterli. İkincisi ise ölüm olduğunda ne yaparız? sorusu sık sık soruluyor. Yani morg olarak nereyi kullanacağım? Benim morgum yetmezse nereyi kullanacağım Hastane yetmezse nereyi ek hastane yapacağım? Bunlarınhepsinin planı hazır. Eğer Benim hastanem yetmezse, hastanenin yanındaki İmam Hatibi hastaneye dönüştüreceğim. Morglar yetmezse de benim soğuk hava depolarım var.  Yani bizde her şey hesap edildi” dedi.

Ogün İnal