Çanakkale'nin Yenice ilçesinde eylem yapan direnişçiler eylemi sonlandırdı. 26 Şubat 2020 tarihinden itibaren 4 aylık maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle kendilerini madene kapatan ve eylem yapan işçilerin direnişine göreve geldiği ilk günden beri yerinde destek veren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Metin Ümit Ural süreci gazetemize değerlendirdi.

Önceki gün DİSK Konfederasyonu Genel Başkanı’nın da ziyaret ettiği maden alanında kendisini AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın telefonla aradığını belirten Metin Ümit Ural, “Turan, bu işin sulh ile çözülmesi için gerekeni yapacağını belirterek, bitirelim şu işi” dedi. Tüm bu süreç sonrası Çanakkale Valisi’nin devreye girdiğini, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun isminin geçtiğini ve Kaymakam’ın da işçilerle görüştüğünü belirten Ural, “İşçilere biz bu işin arkasındayız” diyerek, bir ay içinde tüm haklarını alacakları noktasında taahhüt verilmiştir” dedi. İşçilerin verilen sözler üzerine direnişi sonlandırdığını söyleyen Ural, “Söz veren mülki amirlerin sözlerinin arkasında ne kadar duracaklarını göreceğiz. Can ve mal kaybı olmadan direnişin sonlanması olumludur. Direniş başladığında işçilerin 4 aylık maaş alacağı vardı. 2 ayı ödediler, sonra 3’ncü ay maaşları da yattı. Şimdi bir tek Şubat ayı kaldı. Şu anda Şubat ayı maaş alacakları, ihbar tazminatları ve kıdem tazminatları var. Umarım sözler tutulur. Sürecin takipçisiyiz. Bu emekçilerin ve örgütlülüğün başarısıdır. Emeğin karşılığının alınmasıdır. Direnişi genel değerlendirirsem yüzde doksan başarılıdır, yüzde 10 eksiklikse direnişin kırılması ve mülki amirlere bırakılmasıdır” ifadelerini kullandı.

“İki iş makinası satılır, tazminatlar yine de ödenir”
Önceki gün maden alanına DİSK Konfederasyon Genel Başkanı ile birlikte gittiklerini, maden sahasına 1 kilometre kala barikat nedeniyle içeri alınmadıklarını kaydeden CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, “Kaymakamla görüştük, sendika başkanı da görüşmelerde bulundu.  O esnada beni AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan aradı. Bu işin sulh ile çözülmesi için gerekeni yapacağını söyledi. “Bitirelim şu işi” dedi. Çanakkale Valisi, Yenice Kaymakamı devreye girdi. Sendika temsilcisi de Vali ile görüştü. Ben Turan’a madenci arkadaşların emeklerinin karşılığını alması gerektiğini, maden firmasının işletmeyi kapatmaktan söz ettiğini belirterek, “İki iş makinası satılır, tazminatlar yine de ödenir” dedim. Turan, Vali ve Kaymakam ile görüştü. Bu işi sulh ile bitireceğiz, ilgili firmayla görüşeceğiz” dedi.

“İşçiler söz üzerine direnişi sonlandırdı”
Direnişin sonlandığını kendisin Ankara’ya gittiğini ve gelişmeleri takip ettiğini söyleyen Metin Ümit Ural, “Tüm bu süreç sonrası Vali devreye girmiş, İçişleri Bakanı Soylu’nun ismi zikredilmiş. Kaymakam da işçilerle görüşmüş. Biz bu işin arkasındayız denilmiş. Kısaca Turan, Vali ve Kaymakam işçilere haklarının ödenmesi konusunda taahhüt vermişler. Bir ay içinde alacaklarının tahsil edileceğini ifade etmişler. İşçiler de bu söz üzerine direnişi sonlandırdı.  Söz veren mülki amirlerin sözlerinin arkasında ne kadar duracaklarını göreceğiz. Can ve mal kaybı olmadan direnişin sonlanması olumludur. Direniş başladığında işçilerin 4 aylık maaş alacağı vardı. 2 ayı ödediler, sonra 3’ncü ay maaşları da yattı. Şubat ayı kaldı. Şu anda Şubat ayı maaş alacakları, ihbar tazminatları ve kıdem tazminatları var. Umarım sözler tutulur. Sürecin takipçisiyiz. Bu emekçilerin ve örgütlülüğün başarısıdır. Emeğin karşılığının alınmasıdır. Direnişi genel değerlendirirsem yüzde doksan başarılıdır, yüzde 10 eksiklikse direnişin kırılması ve mülki amirlere bırakılmasıdır” ifadelerini kullandı.

Mine Tarım