Kirazlı, Balaban mevkiinde 7 aydan bu yana bölgede bulunan altın madenciliği faaliyetleri nedeni ile  “Su ve Vicdan” nöbeti tutan çevreciler, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü tarafından orman müdürlüğünün belirlediği konaklama yerleri dışında konaklama yapılması ve bu konaklamanın jandarma tarafından tespit edilmesi nedeni ile kendi isimlerine düzenlenmiş cezalar ellerine ulaşınca Orman Bölge Müdürlüğü Önünde toplanarak basın açıklaması yaptılar.

Basın açıklamasına kendilerine tebliğ edilen ceza makbuzları ile gelen çevreciler adına açıklama yapan Besim Karakadılar 7 aydan bu yana madencilik faaliyetleri nedeni ile Kirazlı Balaban mevkiinde nöbet tuttuklarını ifade ederek, “Kirazlı Balaban mevkiinde 7 aydır bölgedeki madencilik faaliyetine karşı nöbet tutuyoruz. Ormancılar Derneği’nin tespitine göre tam 347.815 ağacı kesen ve canlı toprağın nereye taşındığını denetlemeyen yerel orman şefliği hakkımızda idari yaptırım karar tutanakları hazırlayıp tebliğ etmiştir. Tebliğ edilen kabahat konusu devlet ormanlarında, orman idaresince belirlenen konak yerlerinden başka yerlerde gecelemektir. Söz konusu tebligata göre kirazlı toplu koruma ile kirazlı jandarma karakol komutanlığının 20.02.2020 tarihli tutanağına istinaden ilgili kanun maddesi  (Orman kanunu 76/1-a) gereği idari para cezasına karar verildiği söylenmektedir. Sanki turistik bir beldenin ormanında kamp yapıyormuşçasına kesilen bu cezalar öncelikle abesle iştigaldir aynı zamanda anayasal haklarımız ve ödevimiz gereği tuttuğumuz çadırlı nöbetin önüne taş koymaya çabalamaktır ve bu bakımdan görevin kötüye kullanılmasıdır. Tabii bu saçma çaba orman katliamının ve sürdürülmek istenen madencilik faaliyetlerinin son derece tehlikeli sonuçlarını önlemek üzere üstlenilmiş olan bir çevre mücadelesinin takındığı etik tavır ile boy ölçüşemez. Sıradan vatandaş olarak biz bu mücadele de iki yüzü aşkın gündür varız ve var olmaya devam edeceğiz, çünkü ormanlarımızın katledilmesine, havamızın, suyumuzun, toprağımızın zehirlenmesine göz yumamayız.  Bu hakikate ve anayasal haklarımıza dayanarak ormanı koruyanlara Orman Bölge Müdürlüğünce ceza kesilmesini kınıyoruz ve şahıslarımıza kesilen cezalara bugün itiraz dilekçelerimizi Çanakkale Sulh ve Ceza Mahkemesine sunuyoruz” dedi.

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü önündeki açıklamanın ardından kendilerine ceza kesilen çevreciler, Çanakkale Adalet Sarayı’na giderek dilekçelerini teslim ettiler.

Ogün İnal