Rusya destekli Suriye rejim unsurları tarafından dün ( 27 Şubat) öğle saatlerinde İdlib’ te Türk askerleri birliklerimizi hedef aldı. Henüz Rusya ya da Suriye rejim güçleri tarafından mı yapıldığı belirlenemeyen hava saldırında 33 Mehmetçik şehit oldu, 32 Mehmetçiğimiz yaralandı.
İdlib’de 33 askerimizin şehit olduğu saldırının ardından Çanakkale siyasetinin önemli isimleri açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, “Biz büyük bir milletiz. Böyle zor zamanları tarihimizde de örnekleri olduğu gibi azim ve kararlılık ile mutlaka aşacağız. Acımız çok derin, ama milletimizin azim ve kararlılığı ile mutlaka bugünleri aşacağız. Ben tüm Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Özellikle şehit anne babalarına sabır diliyorum, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Böyle zamanlarda Türkiye Büyük Millet Meclisi kesintisiz çalışmalı. Türkiye Büyük Millet Meclisi aktif olmalı, çalışmalı, bütün dünyaya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden birlik, beraberlik mesajı verilmeli. Zaten başkomutanlık yetkisi de Anayasamıza göre Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ve Türkiye Büyük Millet Meclisi adına kullanılan bir yetkidir. Bu zor günleri aşacağız. Bu topraklarda,  bu coğrafyada Türkiye cumhuriyeti Devletinin onaylamadığı bir adım atılamaz. Çok üzgün olduğumuz konular tabii ki var. Ama bunları sonra konuşacağız “ dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, “Türkiye İdlib’teki alçak saldırının hesabını sormuştur. Çok daha ağır şekilde soracaktır. Bu kalleşliğin bedelini ödeme korkusu bile ecellerine kadar peşlerini bırakmayacak. Aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralı askerlerimize şifa diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun” dedi.  

AK Parti Çanakkale Milletvekili Julide İskenderoğlu, “İdlib’te görev yapan askerlerimize rejim güçleri tarafından gerçekleştirilen alçak saldırıda şehit olan kahraman askerlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Bu alçaklığın, kalleşliğin hesabını en ağır şekilde verecekler. Milletimizin başı sağ olsun” dedi.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, “İdlib’den gelen acı haberler yüreğimizi yakıyor. Şehit düşen askerlerimize Allah’tan rahmet, yaralı askerlerimize de acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun, Allah Mehmetçiğimizi korusun” ifadelerini kullandı.

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, “Suriye’nin İdlib Bölgesi’nde Türk Silahlı Kuvvetlerine yönelik gerçekleştirilen hava saldırısı sonrası yüreğimiz dağlandı. Şehit sayısının daha fazla artmaması en büyük temennimdir. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralı askerlerimize acil şifalar diliyorum. Başımız sağ olsun” dedi.

RUS UÇAĞINA SALDIRILDI İDDİASI GERGİNLİĞİ ARTTIRMIŞTI
Rus Devlet televizyonu, Suriye'nin İdlib bölgesindeki Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının Rus ve Suriye askeri uçaklarını füzelerle vurduğunu iddia etti. Suriye ve Rus savaş uçaklarının bölgedeki muhalifleri durdurmak için ateş açtığını, muhalifler ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ise taşınabilir hava savunma sistemleri kullanarak uçakları vurduğunu öne sürdü. Ateşkesi sağlamak üzere İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde (İGAB) bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının, Rus savaş uçaklarını hedef aldığına yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan kaynaklar, Türk askerinin hiçbir şekilde Rus askerlerini ve Rus uçaklarını hedef almadığını belirtti.

HAVADAN KONVOYLARIMIZA SALDIRDILAR
İblid’ te Taybaylın bölgesine intikal eden Türk Askeri konvoyuna hava saldırısı gerçekleştirildi. Ard arda gerçekleştirilen hava saldırılarında konvoyda bulunan bir gurup Türk askeri bölgedeki bir binaya mevzilendi. Ancak bu binada savaş uçakları tarafından hedef alındı. Binaya savaş uçakları tarafından açılan ateşte binada çökme meydana geldi. Saldırının ardından İblid bölgesinde görevli bulunan  askerlerden oluşan bir konvoy bölgeyi takviye etmek şehit ve yaralıların tahliyesini sağlamak üzere yola çıktı. Ancak bu konvoyda hava saldırısına uğradı. Hava saldırılarının olduğu bölge Türk Silahlı Kuvvetlerinin hava unsurlarına kaplı olduğu için yaralılar helikopterler ile hastanelere taşınamadı. Şehit olan ve yaralı Mehmetçikler kirpiler( zırhlı personel taşıyıcı) ile sınır bölgemizdeki hastanelere taşınabildi. İlk bilgiler gelmeden önce Türkiye’ de bulunan tüm ulusal haber kanalları ve ajanslarında ve bu yayın organlarına bağlı internet sitelerinde17 günde bin 709 rejim unsuru etkisiz hale getirildi” başlığı ve rejim unsurlarının etkisiz hale getirildiği görüntülerinde yer aldığı haberlerler aynı anda servis edildi. Ancak hain saldırıda yaralanan Mehmetçikler Hatay’ ın çeşitli Devlet Hastanelerine getirilmeye başlanınca sosyal medya üzerinden “ İblid’ teki askerlerimize saldırı düzenlendiği ve çok sayıda şehidin olduğu “ bilgisi paylaşılmaya başlandı. Bu paylaşımlardan kısa bir süre sonra Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya uygulamalarına giriş yapılamamaya başlandı. Türkiye’ de yayın yapan tv haber kanallarında ise “17 günde bin 709 rejim unsuru etkisiz hale getirildi” başlığı ve rejim unsurlarının etkisiz hale getirildiği görüntüler yayınlanıyordu. Ancak sosyal medyanın yavaşlaması öncesinde haber çabuk yayıldı. Doğru bilgi alamayan ve hava saldırısı ile ilgili bilgi edinmek isteyen vatandaşlar yetkililerden açıklama bekledi. Ancak o açıklama çok geç geldi. İdlib’teki hain hava saldırısı ile ilgili ilk açıklama öncesinde şehit sayısının 50’lin üzerinde olduğu bilgisi erişim kısıtlamasına rağmen sosyal medyada dönerken ilk açıklamada Hatay Valisi Rahmi Doğan tarafından verildi. Türkiye uzun saatler önce yaşanan hain saldırı ile ilgili ilk resmi açıklamayı dinledi Hatay Valisi Rahmi doğan sosyal medyada paylaşılan Hain Hava saldırısını doğruladı, ancak şehit ilk olarak şehit sayısını 9 olarak açıkladı. Vali Rahmi Doğan İkinci olarak kameraların karşısına geçtiğinde yaptığı açıklamada şehit sayısının 22,üçüncü açıklamasında şehit sayısının 29 olarak açıkladı. Vali Doğan son kez kameraların karşısına geçtiğinde yaptığı açıklamada İdlib’te yapılan hain saldırıda şehit sayımızın 33’e yükseldiğini söyledi. Vali Doğan ayrıca "Hastanelerdeki 32 yaralı askerlerimizin hayati tehlikesi bulunmamaktadır" dedi.

SALDIRININ ARDINDAN TSK BİLİNEN TÜM REJİM HEDEFLERİNİ ATEŞ ALTINA ALDI
Tüm bu gelişmeler yaşanırken hain saldırının ardından  Türk silahlı kuvvetleri misli ile karşılık verdi. Hava ve kara destek unsurları İblid bölgesinde rejime ait belirlenen tüm hedefler sabaha kadar ateş altına alındı. Hain saldırı sonrasında uçak, SİHA ve kara ateş destek vasıtaları ile 200'ü aşkın rejim hedefi ağır ateş altına alındı. Atışlar sonucu 5 helikopter, 23 tank, 23 top ve obüs, bir SA-17, bir SA-22 hava savunma sistemi, 309 rejim askeri etkisiz hale getirildi.

ERDOĞAN BAŞKANLIĞINDA ACİL GÜVENLİK TOPLANTISI YAPILDI
İdlib'de yaşanan son gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Ankara'da acil bir güvenlik toplantısı yapıldı. Toplantı 6 saat sürdü. Cumhurbaşkanlığı'ndaki güvenlik toplantısında saldırıya “Misli İle Karşılık Verilmesi” kararı alındı. Güvenlik toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile telefonda görüştü ve İdlib'deki gelişmelerle ilgili bilgi alışverişinde bulundu. Meral Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştükten sonra Balıkesir seyahatini iptal edip Ankara'ya dönmek için harekete geçti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Merkez Yürütme Kurulu'nu (MYK) olağanüstü toplantıya çağırdı. Gece toplanan CHP MYK'da Suriye'nin İdlib kentinde yaşanan son gelişmeler ele alındı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kurmaylarıyla birlikte parti genel merkezinde gelişmeleri takip etti.

GÜVENLİK ZİRVESİ'NİN ARDINDAN BAKAN VE KOMUTANLAR SINIRA GİTTİ
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen "Güvenlik Zirvesi" sonrasında, beraberinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Dündar ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Küçükakyüz ile Suriye sınırına gitti. İdlib'deki faaliyetlerin sevk ve idare edildiği Hatay'daki Taktik Komuta Yeri'ne geçen Akar, son duruma ilişkin 2. Ordu Komutanı Korgeneral Sinan Yayla'dan brifing aldı, talimatlar verdi. Bakan Akar, rejim hedeflerine yönelik kara ve hava destek vasıtalarıyla gerçekleştirilen harekatı yerinden sevk ve idare etti. Bakan Akar, daha sonra Hatay devlet hastanesine gelerek İdlib'de yaralanan Askerleri ziyaret ederek durumları hakkında bilgi aldı.

UYARIYA RAĞMEN SALDIRI DEVAM ETTİ
İdlib'de 33 askerimizin şehit olduğu rejim saldırı sonrasında açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, birliklerimizin bulunduğu yerlerin Rus yetkililere söylenmesine rağmen gerçekleştiğini söyledi. Akar, bu açıklamasıyla Rusya'nın "Türkiye bu bölgede Türk askerlerinin olduğu konusunda bizi bilgilendirmedi" açıklamasını yalanlamış oldu. Dün (27 Şubat) Suriye İdlib'de gözlem faaliyeti için bulunan Türk askerlerine Esed Rejimi unsurları tarafından hava saldırısı düzenlendi. Saldırı sonucu 33 askerimiz şehit olurken yaralı 32 askerimizi de tedavileri hastanelerde devam ediyor. Birliklerimizin etrafında silahlı grup yoktu. İlk atışa müteakip bir kez daha uyarı yapılmasına rağmen saldırı devam etmiş, bu hava saldırıları sırasında ambulanslar dahi vurulmuştur. Bu saldırı sırasında birliklerimizin etrafında hiçbir silahlı grubun bulunmadığını belirtmek isterim. Hain saldırı sonrasında uçak, SİHA ve kara ateş destek vasıtalarımızla 200'ü aşkın rejim hedefi ağır ateş altına alındı. Atışlar sonucu 5 helikopter, 23 tank, 23 top ve obüs, bir SA-17, bir SA-22 hava savunma sistemi, 309 rejim askeri etkisiz hale getirildi" diye konuştu.

HAVA SALDIRISININ ARDINDAN SINIRLAR AÇILINCA GÖÇMENLER GECE YARISI YOLLARA DÜŞTÜ!
 İdlib' de 33 askerimizin şehit olmasının ardından Türkiye, Avrupa'ya gitmek isteyen mültecilere müdahale edilmeyeceğini açıkladı.Türkiye'nin, mültecilerin Avrupa'ya geçişini kara ya da deniz yolu ile durdurmama kararı aldığını duyurmasının ardından birçok mülteci, Avrupa sınırına doğru yürüyüşe geçti. Bu karar sınır kapılarının başta Suriyeliler olmak üzere mültecilere açılması anlamı taşıyordu. Türkiye'nin sınırları açması ve mültecilerin Yunanistan, Bulgaristan sınırına dayanmasının ardından BM, uluslararası topluma Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye'ye verilen desteğin sürdürülmesi ve artırılması çağrısında bulundu.

RUSYA “SALDIRIDA UÇAKLARIMIZ YER ALMADI”
Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada "Suriyeli muhalifler çatışmasızlık bölgesinde büyük bir saldırı planlıyordu. Türkiye bu bölgede Türk askerlerinin olduğu konusunda bizi bilgilendirmedi. Hava saldırısında Rus uçağı görev almadı. Rusya ateşkesin sürmesi için elinden geleni yaptı" ifadelerine yer verildi.

KİLİS'TEN İDLİB'E KOMANDO SEVKİYATI
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından, Kilis'ten Suriye'nin İdlib kentine komando birlikleri, topçu birlikleri, askeri araçlar ile personel sevk edildi. Kilis'ten Suriye'nin İdlib kentine komando birlikleri, topçu birlikleri, topçu bataryaları, askeri araçlar, kara ateş destek birlikleri gönderildi. 22 araçlık askeri konvoy, geniş güvenlik önlemleri altında önce Hatay'a, oradan da İdlib'e gidecek.

33 ŞEHİT VERDİĞİMİZ İDLİB'DEKİ SALDIRI, SON 45 YILDA TSK'NIN TEK SEFERDE YAŞADIĞI EN BÜYÜK KAYIP OLDU
Dün İdlib'de Esed Rejimi'nin düzenlediği hava saldırısında 33 askerimiz şehit düştü. Bu kaybımız son 45 yılda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tek seferde verdiği en büyük kayıp oldu.Türkiye, 33 şehidinden önce İdlib'de 21 şehit verdi. Rejim uçaklarının hedef aldığı Türk askeri 3 Şubat'ta 8, 10 Şubat'ta 5, 20 Şubat'ta 2, 22 Şubat'ta 1, 26 Şubat'ta 2 ve 27 Şubat'ta 3 silah arkadaşını kaybetti. Her canın, her askerin bile kaybı Türkiye'nin yüreğini dağlamaya yeterken bir anda gelen 33 şehit haberi adeta kara bulut gibi çöktü. Yurt içinde PKK'yla mücadele edip teröristlerin kökünü kazıyan, sınır ötesinde Fırat Kalkanı Harekatı, Zeytin Dalı Harekatı ve Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütleri DEAŞ ve YPG'yle mücadele eden Türk Ordusu bu derece büyük bir kaybı yaşamamıştı. Türk Ordusu'nun dün akşam yaşadığı kayıp, Kore Savaşı ve Kıbrış Barış Harekatı'nın ardından son 45 yılda yaşanan en büyük kayıp olarak tarihte yerini aldı.Son yıllardaki TSK'nın yaşadığı en büyük kayıplardan bazıları maalesef şunlar; 18 Ekim 2011'de Hakkari Çukurca'da 26 askerimiz şehit oldu, 3 Ekim 2008'de Şemdinli Aktütün'de 15 askerimiz şehit oldu, 7 Ekim 2007'de Şırnak Gabar'da 13 askerimiz şehit oldu, 21 Ekim 2007 Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Dağlıca'da 12 askerimiz şehit oldu.Öte yandan uzun soluklu olan Zeytin Dalı Harekatı'nda 71 günde 52 askerimiz şehit olurken, Fırat Kalkanı Harekatı'nda ise 216 günde 67 vatan evladı şehit oldu.

33 ŞEHİDİN İSİMLERİ BELLİ OLAMAYA BAŞLADI
Suriye'nin İdlib kentinde Esed rejim güçlerinin gerçekleştirdiği hain saldırı sonucunda Şehit düşen 33 Kahraman askerimizden  27’ sininkimliği belli oldu. Ali Taşöz  – Kayseri, Halil İbrahim Akkaya  – Gaziantepi, Cuma Bağatur – Batman, Güven Kurtulmuş – Bitlis, Turgut Burkay Korkmaz – Antalya, Ahmet Alpaslan – İzmir, Emre Baysal – Manisa, Recep Bekir – Hatay, Ahmet Saygılı – Kahramanmaraş, İbrahim Tüzel – Mersin, Selman Cankara – Adana, Süleyman Şahin - Afyonkarahisar, Tolga Can Yılmaz – Muğla, Adem Akın – Tokat, Ali Turgut – Uşak, Bayram Olgun –  Konya, Tayfun Pekel – İstanbul, Akif Akçadağ – Kahramanmaraş, Emin Yıldırım – Hatay, Mehmet Orhan – Adıyaman, Mehmet Muhammet Akay – Mersin, Birhan Er – Tekirdağ, Osman Ak – Mersin, Mustafa Bayrakdar – Hatay, Batuhan Tank – Osmaniye, Muharrem Öğütcü – Bingöl, Nihat Kara – Kırklareli.

İdlib’te meydana gelen ve 33 Mehmetçiğin şehit olduğu hain hava saldırısı ile ilgili açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, “ Biz Büyük Bir milletiz. Böyle zor zamanları tarihimizde de örnekleri olduğu gibi azim ve kararlılık ile mutlaka aşacağız. Acımız çok derin, ama milletimizin azim ve kararlılığı ile mutlaka bugünleri aşacağız. Ben tüm Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Özellikle şehit anne babalarına sabır diliyorum, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Böyle zamanlarda Türkiye Büyük Millet Meclisi kesintisiz çalışmalı. Türkiye Büyük Millet Meclisi aktif olmalı, çalışmalı, bütün dünyaya Türkiye Büyük Millet Meclisin’den birlik, beraberlik mesajı verilmeli. Zaten başkomutanlık yetkisi’ de Anayasamıza göre Türkiye Büyük Millet Meclisinde ve Türkiye Büyük Millet Meclisi adına kullanılan bir yetkidir. Bu zor günleri aşacağız. Bu topraklarda,  bu coğrafyada Türkiye cumhuriyeti Devletinin onaylamadığı bir adım atılamaz. Çok üzgün olduğumuz konular tabi ki var. Ama bunları sonra konuşacağız “ dedi.

Ogün İnal - Altuğ Acer