Van'ın Başkale ilçesinde 9 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan İran'daki depremin ardından Deprem Uzmanı Prof. Dr. Doğan Perinçek açıklama yaptı.
 
Doğan Perinçek yaptığı açıklamada, “Başkale Fayı’nın yarattığı depremlerin etkisi azalmaya başladı. Tehlikenin geçtiğini düşünüyorum. Bölgede olan artçı deprem sayısı son 24 saat itibarıyla 34 sayısına indi. İlk gün ise son 24 saatte 50 deprem yaşamıştık. Son 24 saat içinde 4.5 büyüklüğe kadar varan artçı depremler var. Bugün ya da önümüzdeki günlerde 5 dolayında artçıları yaşamamız beklenir. Köylerde sağlam bina kaldı mı bilmiyorum fakat önümüzdeki günlerde hasarlı binalara kesinlikle girilmemeli” dedi.
 
“Yaşadığımız depremin İran’daki HOY kenti ile hiç bir ilgisi yok”
“İlk harita son 24 saat içinde olan, ikinci harita ise son 7 gün içinde olan depremleri gösteriyor” diyen  Perinçek, “Ülkemizde yaşadığımız bu depremin İran’daki HOY kenti ile hiç bir ilgisi yok. Ana ve artçı depremleri sorumlusu Türkiye'deki Başkale Fayı. Bunu dün ve önceki gün vurguladım, fakat televizyonlar aynı hatayı tekrarlamaya devam ediyor. Depremler haritada Özalp- Saray Fayı ve Başkale Fayı alanında oluşuyor. Bugün olan artçı depremler ise tümüyle baştan beri belirtiğimiz  sözünü ettiğimiz iki fayın arasında kalıyor. Başkale Fayı üzerinde olan depremler Özalp- Saray Fayı’nda tetikleme ye devam edip ek depremler oluşturabilir. Bunların büyüklüğü 5 dolaylarına kadar çıkabilir. Peki burada olan depremler başka neredeki fayları tetikleyebilir. En yakın aday Güneyde Yüksekova ile Şemdinli arasında bulunan Şemdinli Fayı. Bu tetikleme hemen önümüzdeki haftalarda da olabilir önümüzdeki senelerde de. Bu nedenle devlet yetkilerine sesleniyor. Şemdinli ve Yüksekova köyleri için felaket gelmeden tedbir alınmasında yarar var. Buralarda tetikleme ve deprem olmasa da hizmet götürmenin bir sakıncası yok” dedi.

Altuğ Acer