Çanakkale’nin tecrübeli turizmcilerinden Aşkın Değirmenci yaklaşan yaz sezonu öncesi turizmi değerlendirdi. Çanakkale’de son yıllarda konaklama tesislerinin sayılarındaki artışa dikkat çeken Aşkın Değirmenci dış politikadaki gelişmeler nedeniyle turizm sektörü temsilcilerinin diken üstünde olduğunu belirtti. Corona Virüsü’nün komşu İran’a geldiğini, Türkiye’nin ise bu konuda acil eylem planı bulunmadığını kaydeden Değirmenci, Ülkemizde var olacak tek bir vaka bile turizm sektörü için şiddetli bir yıkıma sebep olacaktır” dedi
 
Değirmenci, “Çiftçinin karnını yarmışlar kırk tane gelecek sene çıkmış diye bir laf vardır. İşte bizim sektör de öyle. Hep gelecek sezon diyoruz hayallerimizi gelecek sezona yatırıyoruz. Çanakkale de 130'a yakın konaklama tesisi açıldı. Kaybeden sektörlerden yeni yatırımcılar sermayelerini turizm sektörüne yatırdı. Yenileri de geliyor. Yıllardır dış politika da ki gelişmelerden dolayı diken üzerindeyiz. Darbesi, bombası, savaşı da bu kötü gidişatın ana kökleri. Hele Suriye’de olabilecek Rusya ile olası bir çatışma. Tam bir yıkım. Şimdi ise, hepsini silip süpürecek ve tümüne rahmet okutacak bir tehlike ile karşı karşıyayız. Bir türlü ülkemizde ciddiye alınmayan ama Dünyayı kasıp kavuran "Corona Virüsü" İran'a komşumuza geldi. İran ülkemize çok yakın. Ülkemiz de var olacak tek bir vaka bile turizm sektörü için şiddetli bir yıkıma sebep olacaktır” dedi.

“Sadece turizm değil tüm sektörler kendini hazırlamalı, virüs eylem planları yapmalıdır”
Türk turizm sektörünün bu kriz durumu için hazırlıklı olduğu bir eylem planının bulunmadığını söyleyen Değirmenci, “Dünya turizm sektörünün de çok hazırlıklı yakalandığını söyleyemem. Zira çok karlı bir rota olan Çin uçuşları yasaklandığından, Çin’de başlayan havacılık iflasları, Dünya’ya da yayılacak. Bunun sonucu ucuz uçak seferleri bulmak mümkün olamayacak, fiyatlar artacak, artan fiyatlar ülkemiz turizminin rekabet gücünü de düşürecektir. Kendi düşüncem o dur ki; Çin Virüsü tehlikeli halini uzunca bir süre saklamış ama sonunda açıklamak zorunda kalmıştır. Şu anki durum da "Twitter" dan aldığım bilgiler doğrultusunda söylenenin de ötesindedir. Stokçulara, üreticilere an için gün doğmuş olsa da, kısa sürede çaresi bulunamayacağı belli olan "Corona" çok can yakacaktır. Sadece turizm değil tüm sektörler kendini hazırlamalı, virüs eylem planları yapmalıdır. Devlet destekleri açıklamalı ve önlemler hazırlamalıdır” dedi.

Mine Tarım