Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale İl Başkan ve bu hafta sonu yapılacak olan CHP İl Kongresi İl Başkan adayı İsmet Güneşhan CHP Çanakkale il Binasında basın toplantısı düzenledi. Güneşhan’ın düzenlediği basın toplantısına tapusu yeni alınan 2 milyon 445 bin TL’lik yeni il binası damga vurdu.

Türkiye gündemini değerlendiren Güneşhan Türkiye’yi freni patlamış bir kamyona benzeterek, krizden kurtuluşun yolunun CHP olduğunu ve projelerin hazır beklediğini söyledi. Öte yandan Güneşhan bedeli CHP Genel Merkez tarafından karşılanmak üzere  2 milyon 445 bin TL’ye yeni bir Cumhuriyet Halk Partisi İl Binası satın aldıklarını söyledi. Güneşhan satın aldıkları binanın tapusunu da göstererek “Ülkenin bu kadar sıkıntılarının yaşandığı bir dönemde partimiz adına gerçekten çok güzel bir iş yaptık. Çok uzun zamandan beridir çalışmasını sürdürdüğümüz Çanakkale’de şu anda içinde bulunduğumuz parti binamızın çok daha iyi bir yere taşımak için bir parti binasını satın aldık. Şu anda mevcut durumu itibari ile kullanabilmemiz çok zor. Ama en kısa sürede inşaatını tamamlayıp yaklaşık 650 m2’lik bir alana partililerimizle çok daha iyi hizmet vermiş olacağız” dedi. 

Genel durumu değerlendiren Güneşhan, “ Türkiye içinde bulunduğu krizden çıkmak için iktidardan biran önce kurtulmak lazım. Türkiye’nin kurtuluşunun Cumhuriyet Halk Partisi’nde. ülkemiz, Cumhuriyet tarihinin en güç, en karanlık ve en zor dönemlerini yaşıyor.  Türkiye, freni patlamış kamyon gibi hızla aşağı doğru yol alıyor.  Nerede, nasıl duracağı hiç belli değil. Türkiye içinde bulunduğu krizden çıkmak için bu iktidardan bir an önce kurtulması lazım. Bugün Türkiye ekonomik kriz başta olmak üzere, dış politikada yaşadığımız uluslararası kriz, siyasal kriz, demokrasi, hukuk, adalet, yargı, sağlık, eğitim krizleri olmak üzere bir çok krizle karşı karşıyayız. Yani Türkiye’de hangi konuyu elinize alsanız, maalesef elinizde kalıyor.  Dolayısı ile Türkiye’nin içinde bulunduğu bu koşulları, şartları vatandaşımız hak etmiyor.  Türkiye’nin bu koşullardan kurtulabilmesi için Cumhuriyet Halk Partisine her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. Biz Cumhuriyet Halk Partililer de bunun bilincindeyiz.  Biz Cumhuriyet Halk Partililer de bunun bilincindeyiz ve bunun için de birlik ve beraberlik içinde Tüm örgüt ve üyelerimizle birlikte çalışıp ülkenin içinde bulunduğu bu koşullardan kurtarmaya çalışacağız" dedi.

“İşsizlik 8 milyonun üzerine çıktı”
Konuşmasında artan işsizlik konusuna da değinen Güneşhan iktidarın 17 yılda Türkiye’yi yaşanmaz bir hale getirdiğini ifade ederek “ Bugün ciddi şekilde işsizlik problemleri yaşıyoruz. Bugün 8 milyonun üzerinde işsizimiz var. Her 5 üniversite öğrencisinden birisi işsiz. Emeklimiz, işçimiz, çiftçimiz, köylümüz zor durumda.  Eskiden insanlar bu sıkıntıları yaşadıklarından dolayı zaman zaman kendi canlarına kıyıyorlardı.  Bugün öyle bir noktaya geldik ki artık insanlar toplu olarak intihar ediyorlar. Yani aileler bir araya gelip canlarına kıyıyorlar. Bu konu da maalesef İktidarın hiç umurunda değil. Hele hele saray sosyetesinin hiç umurunda değil.  Üstelik tüm bu yaşananlara karşılık insanların içinde yaşadığı psikolojik duruma veriyorlar. Üstelik insanların temelinde yaşadığı bu psikolojik durumun sorumlusu mevcut iktidardır.  17 yılda bu iktidar ülkeyi maalesef yaşanamaz hale getirdi” dedi.

“CHP olarak çözüm projelerimiz hazır”
Türkiye’nin krizler yumağı içinde olduğunun altını çizen Güneşhan, “Cumhuriyet Hak Partisi  olarak ülkenin bu çıkmazdan kurtulabilmesi için projelerimiz hazır.  Birinci olarak bir bu ülkenin sorunlarına çözüm bulabilmek için halkımızın hak ettiği bir şekilde halkımızın insan onuruna yakışır bir şekilde yaşayabilmesi için adaletin, demokrasinin ve hukukun üstünlüğünü tekrar inşa edeceğiz. Herkes düşüncesini özgürce ifade edecek ve düşünce özgürlüğünü en geniş biçimde sağlayacağız. Kimse düşüncelerinden dolayı sorgulanmayacak ve hapse atılmayacak. Devlette adaletin temeli liyakat ve biz liyakat esas kılacağız. İkinci olarak tüketen değil üreten bir Türkiye kuracağız. Üretimiz sanayide, tarlada yaratacağız. Üniversitelerde de bilim üreteceğiz. Bu yapılacakla Türkiye’yi üreten bir ülke haline getireceğiz.  Dolayısı ile insanın olduğu her yerde üretim olacak.  Anayasamızın  60’ıncı maddesi çok açık. Diyor ki “Herkes sosyal güvence hakkında sahiptir” diyor. Türkiye yine 1974 yılında TBMM’de kabul edilen 102 sayılı kanuna sosyal güvence asgari sözleşmesinde 9 sigorta dalının uygulanmasını kabul etmiştir. Yani 1974 yılında kabul edilen yasa ile 9 sigorta dalının Türkiye’de uygulanması kabul edilmiştir.  Bunların 8 tanesi uygulanırken bir tanesi uygulanmıyor.  Bu da Aile Sigortası. Biz İktidara gelir gelmez yapacağımız ilk iş Aile sigortasını uygulamaya koyacağız. Bunun sonucunda her eve zorunlu ihtiyaçlarının karşılayabileceği bir girdi sağlanmış olacak.  Bütün bunların yapılması için de sürdürülebilirliği sağlayacağız.  Örnek verecek olursak, 1940 yılında uçak üreten dünyada beş ülkeden biriydik.  Ama ondan sonraki iktidarlar, özellikle maşa yardımları ile  o dönemlerde kurulan fabrikaların hepsi tek tek kapatıldı. Son olarak Tank Palet Fabrikası da Katarlılara peşkeş çekildi.” dedi.

2 milyon 445 bin TL’lik İl Binası”
Basın açıklamasının bu bölümüne kadar ekonomik kriz,  ekonomik kriz nedeni ile yaşanan toplu intiharlar ve yüksek oranlara çıkan işsizlik oranlarını anlatan Güneşhan 2 Milyon 445 bin TL’ye yeni bir Cumhuriyet Halk Partisi İl Binası satın aldıklarını söyledi. Güneşhan satın aldıkları binanın tapusunu da  basın mensuplarına göstererek “Ülkenin bu kadar sıkıntılarının yaşandığı bir dönemde Partimiz adına gerçekten çok güzel bir iş yaptık. Çok uzun zamandan beridir çalışmasını sürdürdüğümüz Çanakkale’de şu anda içinde bulunduğumuz Parti Binamızın çok daha iyi bir yere taşımak için bir parti binasını satın aldık. Şu anda mevcut durumu itibari ile kullanabilmemiz çok zor. Ama en kısa sürede inşaatını tamamlayıp yaklaşık 650 m2’lik bir alana partililerimizle çok daha iyi hizmet vermiş olacağız.  Bu parti binamızın alımında bize en büyük desteği Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu vermiştir. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu için Çanakkale’nin çok ayrı bir yeri vardır, hiç ikiletmeden tüm bedeli CHP Genel Merkez tarafından karşılanmak üzere aldık.  Bu binanın alımına yine saymanımız Bülent Kuşoğlu,  Milletvekilimiz Özgür Ceylan’a, en büyük teşekkürü ise Genel Başkanımız ile beraber Genel Başkan Yar4dımcımız Muharrem Erkek hak ediyor.  Çünkü Genel Başkan Yardımcımız Muharrem Erkek de bu binanın alınması için çok büyük çaba gösterdi. Sonuç olarak bu binayı partimize kazandırdık. Artık partimize gelecek nesiller, gelecek kuşaklar daha güzel mekanlar ve alanlarda çalışmalarını sürdüreceklerdir.  Binamız Partimize ve Çanakkale’mize hayırlı uğurlu olsun. Yerimiz Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Heykelinin tam arka tarafında Belediye iş merkezi ile yan yana.  Tamamı 150 metrekare olup bodrum kat ile beraber 600 m2’lik  bir inşaat alanı vardır.  Binanın vergileri ve sigortası ile birlikte bize maliyeti 2 Milyon 445 Bin TL  Perşembe günü tapu işlemlerimizi gerçekleştirdik ve tapumuzu aldık.  Dolayısı ile partimiz önümüzdeki süreçte  eğer göreve gelirsek ki ben göreve geleceğimize inanıyorum.  Bir yıl gibi kısa sürede binamızı yapacağız. Bu binamızla ilgili bir taslak proje de hazırladık. Binanın bodrum katında yaklaşık 110 kişilik toplantı salonumuz olacak. Burayı sadece biz değil STK’lar da kullanacak.  Zemin katta bir lokal olacak ve bu lokalde Kütüphane de olacak partililerimiz ve vatandaşlarımız burada dinlenebilecekler. Birinci katta gençlik kolları, kadın kolları ve disiplin kurullarımızın çalışmalarını yapacağı odalar olacak. İkinci katta da Milletvekillerimizin özel görüşmelerinin yapacağı, İl Teşkilatları için de toplantı salonları olacak. Binamız Çanakkale’mize ve partililerimize hayırlı olsun. ” dedi.

“Neden böyle oldu ben bilmiyorum?”
Gökhan’ın il başkan adayı Metin Ümit Ural’ın hafta sonu düzenlediği toplantıya katılması ve Ural’ ı İl Başkanlığı yarışında desteklemesi ile ilgili basın mensuplarının sorusunu da yanıtlayan Güneşhan,  “Ülgür Gökhan bizim Belediye Başkanımızdır. Sonuçta il başkanlığı için iki aday var, iki adaydan birine taraf olması son derece doğaldır normaldir. Taraf olduğu gibide ilçeleri dolaşmasının da benim için hiçbir mahsuru yoktur.  Ancak Belediye Başkanlarımızın asli görevi seçildikleri alan ile ilgili faaliyet ve çalışma yapmaktır. Delegelerle görüşebilir, ilçelerde zaten dolaşıyor. Benim için hiçbir mahsuru yok. Biz sayın başkan ile 30 yıldır beraber siyaset yapıyoruz. O günden bu güne kadarda hiçbir ayrılığımız olmadı. Hatta son belediye seçimlerinde diğer adaylarımızda vardı. Bu süreçte desteklediğimiz bir adayımızdı. Mahalle delege seçimlerine de tek liste ile gittik, merkez ilçe başkanlığı kongresine de tek liste ile gittik. Ama il başkanlığı kongresine gelince bir aday daha çıktı karşımıza bu adayı merkez ilçemiz ve belediye başkanımız destekliyor. Neden böyle oldu ben bilmiyorum. Dediğim gibi ben birilerinin icazeti veya birilerinin desteği ile aday olmadım. Ben iki yıllık çalışma performansımı kendim ortaya koydum il yönetimi üyelerimizle de istişare ederek aday oldum. Sonuç ne olursa olsun, biz seçimi kazandığımızdan itibaren o yine bizim belediye başkanımızdır. Onlar ile uyum içinde çalışacağız. Bu parti içi bir yarış, ben son derece normal karşılıyorum. Benim için hiçbir sıkıntı ve sorun yoktur. Demokratik bir yarış yapılacak, tüm üyelerimiz delegelerimiz özgür iradeleri ile gelip oylarını kullanacaklardır. Sonuçta ben iki yıllık bir il başkanlığı yaptığım bir dönem var. İki yıl içerisinde çok açık ve net söylüyorum, Partimiz bu dönemde çok partili hayata geçtiği günden bugüne kadar en başarılı dönemlerinden birini yaşamıştır. Yine parti içi demokrasinin en geniş uygulandığı iki dönemi yaşamıştır. Sadece seçim sonuçları ile değil, hem Çanakkale’nin hakkını hukukunu, hem partilerimizin hem de seçilmişlerimizin hakkını hukukunu en iyi şekilde koruduk. Bu görevi yerine getirirken de hiçbir şeyden çekinmedik. Ben örgütümüzün delegelerimizin sağduyusuna inanıyorum. Delegelerimiz bence seçimlerde doğru bir karar verecektir. Verecekleri doğru kararı da hep birlikte göreceğiz” dedi.

Ogün İnal