Çanakkale Turistik Otelciler ve Yatırımcılar Derneği (ÇATOD) Yönetim Kurulu Başkanı Armağan Aydeğer  düzenlediği basın toplantısında dernek olarak 2019 yılında ve 2020 yılının ilk ayında yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi verdi.
Çanakkale turizmi için yaptıkları çalışmaları aktaran Aydeğer, “ 2020 yılında katılacakları fuarlar, ETSTUR ODAMAX ile yaptıkları işbirliği, Almanya tur operatörleri ile yaptıkları işbirliği konularında ve Türkiye ve Çanakkale turizminin nasıl hareketlendirmek istedikleri konusunda bilgiler verdi.  Aydeğer ilk olarak bacasız sanayi diye adlandırılan turizmin çok önemli olduğunun altını çizerek,  “Çanakkale ili ekonomimizde turizm, tarım ve üniversiteye bağlı gelişen ticari hayat çok önemli bir yer tutmaktadır. Turizm dediğimizde 54 yan sektöre doğrudan veya dolaylı can veren, tüm hizmet sektörleri ile istihdamın yüzde15’ine yakınını sağlayan bir sektörden bahsediyoruz. 2018 yılında 46 milyon turist 29,5 Milyar USD döviz geliri sağlamıştır. Diğer taraftan dikkatinizi çekmek istediğimiz bir husus 2019’un ilk 9 ayındaki verilere göre bu gelirin yalnız yüzde 10,66’sını konaklama sektörü almakta olup, yüzde 19 yeme içme, yüzme 13,5 ulaşım, yüzde 19’a yakını kişisel harcamalar, yüzde26’sı paket tur harcamalarıdır” dedi.

“Önemli çalışmalar yaptık”
2019 ve 2020 yılında ÇATOD tarafından Çanakkale turizminin tanıtılması için katıldıkları ve katılacakları fuarlar ile ilgili bilgilerde veren Aydeğer, “ÇATOD olarak ilimizin yurtiçi ve yurtdışı tanıtımında soluksuz çalışmalar yürütmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda Kasım ayından itibaren Selanik Turizm Fuarı, Bursa Turizm Fuarı, Travel Turkey İzmir fuarı ve EMİTT İstanbul fuarında ilimizin tanıtımı için tüm üyelerimizle birlikte ilimizin turistik ve kültürel değerlerini tanıtmak için yoğun bir mesai gerçekleştirdik. Bu kapsamda çok sayıda toplantı ve işbirliği çalışması gerçekleştirdik. En son Emitt turizm fuarında Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığımızın çatısı altında başarıyla bir fuarı daha tamamladık. Tarihi Alan Başkanlığımıza bu kapsamdaki önderliği ve desteği için özel teşekkür ederiz. Emitt İstanbul fuarında Alan Başkanlığımızın çatısı altında yer alan ÇATOD deskimizde yer alan tüm üyelerimiz fuarda bir yandan ilimizin değerlerini tanıtırken çok sayıda verimli görüşmeler gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra, Bozcaada ilçemiz ve 5 üye işletmemiz özel stantları ile de ilimizi başarı ile temsil etti” dedi.

“ETSTUR ODAMAX ile önemli bir işbirliği yaptık “
“Ekim ayında Bursa Turizm Fuarında ETSTUR Odamax ile Çanakkale ilimizin ulusal tanıtımı için ETSTur Odamax üst yönetimi ile çok önemli bir işbirliği protokolü yaptık” diyen Aydeğer, “Bu kapsamda ETSTur Odamax Türkiye genelinde Çanakkale’yi başta dijital ve sosyal medya mecralarında kendi ürettikleri özel içerikler ile yoğun bir şekilde tanıtmaya 2020 yılı boyunca devam edecek. Şubat ayı içinde 4 sosyal medya fenomenini ÇATOD ev sahipliğinde Odamax organizasyonunda ağırlayacağız ve ilimizin değerlerini gezdireceğiz” dedi.

“Balkan Fuarları bizim için çok önemli
Aydeğer, “Şubat ayının 13-14 ve 15’inde Sofya Turizm fuarında Çanakkale Truva Assos Altyapı Hizmet Birliği’mizin katkıları ile Çanakkale standımızı açıyoruz. 14 Şubat tarihinde Bulgaristan’ın önemli Seyahat Acenteleri ve Tur Operatörlerine özel Çanakkale sunumu yapacağız ve sonrasında katılım sağlayan tur operatörü ve acenteler ile B2B iş görüşmeleri yapacağız. 20-23 Şubat Tarihlerinde TÜRSAB’ın katkıları ile açılacak stantta ÇATOD üyelerimiz ile birlikte Çanakkale’mizi tanıtmaya devam edeceğiz” dedi.

“Avusturalya ve Yeni Zelanda turistlerine özel turlar yapacağız” diyen Aydeğer,  “Rus turistlerin Türkiye’ ye daha çok gelmesini sağlamamız gerekiyor” diye de ekledi. Troya yılının Çanakkale’nin önünü açtığını söyleyen Aydeğer, batık turizmi için de ciddi çalışmalar yapıldığını vurguladı.

Ogün İnal