AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) Türk Bayrağı'nı yırtan ırkçı Yunan milletvekili Ioannis Lagos'a sert tepki gösterdi. Turan, “Bayraklar bir milletin şerefi, onurudur. O bayrağa uzanan el kırılır'' dedi.
Çanakkale’nin Gelibolu ilçesine bazı açılış ve temaslarda bulunmak üzere giden Turan, tepkisini şu sözlerle gösterdi: “Dün Avrupa Parlamentosu'nda bir ırkçı Yunan milletvekili Lagos adında ki aklı evvel, çıktı çok aşağılık bir hareketle bizim bayrağımızı yırtma densizliğinde bulundu. Çok zor değil. Bende şimdi cebimden bir Yunan bayrağı çıkartayım burada yırtayım. Ama bayraklar bir milletin şerefi, onurudur. O bayrağa uzanan el kırılır. Avrupa Parlamentosu'nda bayrak yırtmak bir şarlatanlık. Ben buradan sesleniyorum ey ırkçı vekil, sen adamsan gel o bayrağı Gelibolu’da yırt. Adamsan eğer gel Eceabat’ta, Çanakkale’de yırt bakalım ne olacağını görelim. Sen o bayrağa el uzandığında ne olduğunu, İzmir’de ki dedene sor. Sen o bayrağa el uzandığında ne olduğunu beş parmak dağlarında ki babana sor. O yüzden herkes aklını başına alsın. Bu tarz toplumu tahrik eden, toplumun simgelerine el uzatan kim varsa haddini bilsin” dedi.
Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan hafta sonu Çanakkale’de bir dizi açılış ziyaret ve inceleme gerçekleştirecek. Haftanın son iş günde Cuma namazını Gelibolu Merkez Gazi Süleyman paşa camiinde kılan Turan arından Gelibolu’da bir işyerinin açılış törenine katıldı. Burada açılış için bekleyen kalabalık bir gruba konuşan Turan, “Her şehrin vekilliği kıymetlidir ama Çanakkale’ninki bambaşka. Şehitler Diyarı bu güzel topraklara hizmet etmek, bizim için çok farklı bir anlayış, çok farklı bir onur. Gelibolu’da olmaktan da ayrıca bir mutluluk duyuyoruz. Gelibolu bize tarihin bir emaneti. Doğal güzellikleriyle, tarihi emanetleriyle, Piri Reis’i hatıralarıyla bambaşka bir ilçe Gelibolu. Gelişmeye, büyümeye devam eden, trafik akslarının merkezinde olan farklı bir ilçe. Burada olmaktan ayrı bir bahtiyarlık duyuyoruz.” dedi.
“GELİBOLU HIZLI BÜYÜMEYE ÇALIŞAN BİR İLÇEMİZ”
Turan konuşmasının devamında Gelibolu’nun hızla gelişmekte olan bir işçe olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Güzel bir işyeri için bir aradayız. Biz imkan buldukça esnafımızın yanında olmayı, iş yerlerinin açılışlarında olmayı bir görev biliyoruz. Gelibolu’muzda 2 bine yakın kayıtlı esnafımız var. Geçen sene 212 yeni işyerimiz açıldı, 90 kadarı kapandı. Şunu demek istiyorum; her yıl daha büyümeye çalışan bir Gelibolu, büyümeye çalışan bir Çanakkale’miz var. Faizlerin düşmeye başlaması, yatırımların artmaya başlaması, ufak tefek ekonomik sorunlardan tekrar sıyrılıp yolumuza devam etmemiz işin en keyifli tarafı. Gelibolu’muz da bu anlamda büyümeye devam edecek. Zaten Çanakkale’ye baktığımızda köprü çalışması başta olmak üzere, ulusal birçok yatırımın öncüsü oldu. Gelibolu’muzun İstanbul’a Malkara otobanıyla bağlanması daha iyi şartlarla donanması, köprüyle beraber takip ettiğimiz bir proje. Bir diğer tarafı da Gelibolu-Eceabat arasındaki otobanın, duble yolun bitmesi. Malum sebeplerle ufak tefek gecikmeler olsa bile, müteahhitlerimizle, idarecilerimizle görüşüyoruz. Oranın da inşallah en kısa süre içerisinde bitmesini hedefliyoruz. Gelibolu-Eceabat arasında 8 kilometreden fazla 6 tane tünel olacak. Denize kaymayı engelleyecek, doğanın dokusunu bozmayacak 6 tane toplamda 8 kilometrelik tünelle beraber o yolunda devamını beraber takip edeceğiz.”
“ GELİBOLU İSKELE RAMPALARI DÜZENLEME ÇALIŞMALARI MAHKEMEYE TAKILDI”
Çanakkale’ de vaat et ettikleri her çalışmayı yaptıkları ancak Gelibolu için vaad ettikleri “Gelibolu İskelesi” yatırımının mahkemeden ve müteahhitlerden kaynaklanan sorunlar nedeni ile geciktiğini ifade ederek, “Gelibolu’muz bir turizm memleketi aynı zamanda. Özellikle Mustafa Kemal’in hatıraları, Piri Reis’in hatıraları, daha birçok tarihi şahsiyetin hatıraları bu bölgede çok kıymetli. Türklerin ilk Avrupa’ya geçtiği yerdir burası. Yazın Gazi Süleyman Paşa’nın mezarını ziyaret ettik. Bazı eksikleri gördük takip ettik. Oranın restorasyonuyla beraber tanıtımına inşallah başlıyoruz. Yakından takip ettiğimiz iskele meselemiz var. Allah’a ham olsun ki hep açık ve samimi bir siyaset yapmayı tercih ettik. Yapamayacağımız hiçbir vaatte bulunmadık. Çanakkale’de vaat edip de yapamadığımız, geciktirdiğimiz tek iş; maalesef Gelibolu iskelesi. Mahkemeden, müteahhitten kaynaklandı başka bir şey… Ama iş bizim işimiz. Dolayısıyla buradan bir daha söylüyorum. Genel müdürümüz de burada. İnşallah bu yaz hızlı bir inşaat süreciyle, kışın üst yapı süreciyle bir dahaki sene sonu gelmeden yeni iskeleye de kavuşacağız. 4 rampayla beraber, etrafındaki kafe ve restoranlarıyla beraber, esnafımızın keyif alacağı, insanların trafik kavgası yapmayacağı, nezih bir transfer imkanıyla beraber o güzel iskeleyi en geç 1,5 yıl içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz. Ama Gelibolu mağdur olmasın diye, orasını beklerken insanlarımıza zarar vermeyelim diye şu an kullandığımız iskelede de rampalarını arttırıp düzenleme yaptık. Önemli bir masraf yapıldı ama o masrafa değdi. Şimdi artık Gelibolu’da daha hızlı gemiden transfer gerçekleşiyor. Şu an dört rampalı güzel bir iskeleyi kullanıyoruz. Köprü olsa da Gelibolu’nun özel hattı daha da büyüyerek devam edecek. Köprünün görevi başka buradaki feribotların görevi başka. O yüzden Gelibolu’nun tüm yatırımlarını yakından takip ediyoruz. Ayrıca bizim Gelibolu’ya bir yüzme havuzu sözümüz vardı. Onu da kısa bir süre sonra yerine getireceğiz inşallah.” dedi.
“TROAS KÜLTÜR YOLU VE DALIŞ TURİZMİ GELİBOLU İÇİN ÇOK ÖNEMLİ“
Çanakkale’nin turizmine büyük katkı sağlayacak olan “Troas Kültür Yolu” ve “ Dalış Turizmi” nin Geliboluya büyük katkılar sağlayacağının altını çizen Turan “Troas Kültür Yolu adıyla Çanakkale’mizde 600 kilometrelik bir kültür aksı hazırlıyoruz. Bunun önemli bir bölümü Gelibolu’da olacak. Evreşe tarafında Gazi Süleyman Paşa hattı, Gelibolu’ tarafında köylerimizdeki bantla beraber Piri Reis hattı olmak üzere ki önemli hat buradan geçecek. Tüm Türkiye’nin bu konulardaki kültür ilgilileri Gelibolu’muza gelsin istiyoruz. Troas Kültür Yolu’nu çok önemli buluyoruz. Gelibolu’yu ilgilendiren bir diğer işimiz de dalış turizmi. Çanakkale Savaşlarından kalma çok sayıda batık gemi var bu bölgede. Saroz, dünyanın en kıymetli hazinelerinden bir tanesi. Ama dalış yasağı var. Oysa dalış turizmi; İngiltere, Fransa, İspanya gibi daha çok ekonomik geliri yüksek ülkelerin tercih ettiği, bölgeye kıymetli katma değer bırakan sporlardan bir tanesi. Misafirlerimiz şehitliğe sabah gelip akşam gidiyor. Ama dalış turizmi için geldiğinizde uçaktan indiğiniz gün dalamıyorsunuz basınçtan dolayı. Kalacaksınız, dinleneceksiniz otelde. O gün dalış yaptınız hemen gidemiyorsunuz. Yine kalacaksınız, dinleneceksiniz. Yani daha uzun süreli ve ekonomisi güçlü turistlerin tercih ettiği dalış turizminin Gelibolu’muzda, Çanakkale’mizde olmasını istiyoruz, takip ediyoruz.” dedi.
“GELİBOLU’ DA KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞLAMALI”
Son yaşanan Elazığ depreminde eski binaların depreme karşı çok dayanıksız olduğunun bir kez daha görüldüğünü belirten Turan “Gelibolu’da çok eski bina var. Gelibolu’ da kentsel dönüşüme bir an önce başlanmalı” dedi. Turan kentsel dönüşümü kolaylaştırmak için çok sayıda kanunda çıkardıklarını belirterek “ Ülkemizde güzel işler yaparken tabi ki iftira atan kıskanan olacak. Elazığ’da deprem oldu, devletimiz bütün kurumlarıyla beraber; askeri, polisi başta olmak üzere AFAD’ı Kızılay’ı başta olmak üzere bütün imkanlarıyla beraber çok kısa süre içerisinde biz buradayız dedi, yaraları sarmaya başladı. Ben buradan Gelibolu Belediyesine çağrıda bulunuyorum; deprem bu ülkenin gerçeği. Depremin sorumlusu te başına Ahmet, Mehmet diyemeyiz. Kiracısının da müteahhidinin de ev sahibinin de valisinin de belediyesinin de vekilinin de sorumluluğu var. Herkes aynaya baksın. O deprem geldiğinde herkesin üzüleceği, bedel ödeyeceği bir tabloyu yaşamayalım. Gelibolu’muzda çok sayıda eski bina var. Kentsel dönüşüm için çok sayıda kanun geçirdik. Kentsel dönüşüm yapmak isteyen belediyelere devletin verdiği çok büyük imkanlar var. Ama ön atak olmak lazım, yol çizmek lazım. Gelibolu’da bir deprem olduğunda bir ev yıkılsa hepimizin canı yanar. Hangi evin kentsel dönüşüm ihtiyacı varsa belediyemiz öncülük yapsın. Bunlar değerlendirilsin. Onun sorumlusu bu, bununki o demiyorum. Herkes aynaya baksın, beraber bu yükü taşıyalım kaldıralım. Türkiye artık eski Türkiye değil. Büyük mesafe kat etti, güzel işler yaptı. 22 milyon insanın son 15 yılda dönüşümden kaynaklı sağlam evlerde yaşaması gündeme geldi. TOKİ’nin yaptığı 80 binin üzerinde ev var. Alt yapı çalışmaları var, güçlendirmeler var. O yüzden Türkiye’nin bu gücünü Gelibolu değerlendirsin istiyoruz “ dedi.
“O BAYRAĞI YIRTAN ALÇAK KADAR, ONA SEYİRCİ KALANLAR DA SORUMLUDUR”
Turan konuşmasının sonunda Avrupa birliği parlamentosunda Türk bayrağını yırtan Yunan Milletvekili Yunanistan Milletvekili Loannis Lagos’ a seslendi. “Adamsan gel Türk Bayrağını Gelibolu’ da yırt bakalım “ diyen Turan Avrupa Parlementosu’ nda Türk Bayrağını yırtmak şarlatanlıktır. dedi. Turan yunan milletvekili Loannis Lagos’ Türk tarihinden örnekte vererek “Dün Avrupa Parlamentosu’nda bir ırkçı Yunan milletvekili çıktı çok aşağılık bir hareketle bizim bayrağımızı yırtma densizliğinde bulundu. Çok zor değil; ben de şimdi cebimden bir Yunan bayrağı çıkarayım burada yırtayım. Ama bayraklar bir milletin şerefidir, onurudur. O bayrağa uzanan el kırılır kardeş, kırılır. Gazi Mustafa Kemal, İzmir’e işgalden sonra geldiğinde köşke giderken İzmirliler toplanmışlar, Yunan bayrağını köşkün merdivenlerine sermişler; “Paşam Bas Geç” demişler. Ne yapmış Gazi Mustafa Kemal? Kaldırın onu demiş, üzerine basmamış. Düşman olduğu halde, savaş olduğu halde bir başka ülkenin bayrağına basmamış. Bu devlet adamlığı. Ama Avrupa Parlamentosu'nda bayrak yırtmak da bir şarlatanlık. Ben buradan sesleniyorum; ey ırkçı vekil, sen adamsan gel o bayrağı Gelibolu’da yırt bakalım. Adamsan eğer gel Eceabat’ta, Çanakkale’de yırt bakalım ne olacağını görelim. Sen o bayrağa el uzandığında ne olduğunu, İzmir’de ki dedene sor. Sen o bayrağa el uzandığında ne olduğunu Beş Parmak Dağları’ndaki babana sor. O yüzden herkes aklını başına alsın. Bu tarz toplumu tahrik eden, toplumun simgelerine el uzatan kim varsa haddini bilsin. Çok zor değil, biz de yaparız. Ama bu bize yakışmaz. Bu yanlış bir iş. O yüzden Avrupa Parlamentosu'na da sesleniyorum; o parlamento şov yeri olmaması lazım. Avrupa Parlamentosu'nun kuruluş amacı, ilkeleri vardı. Hiç biri kalmadı. Adeta ırkçılığın, terör sevicilerin merkezi haline gelmeye başladı. O bayrağı yırtan alçak kadar, ona seyirci kalanlar da sorumludur. O parlamentoda buna izin verilmemesi lazımdı. Ben tekrar tüm ilgilileri sağ duyulu olmaya, daha dikkatli olmaya davet ediyorum” dedi.
Turan 1 Şubat günü ise Çan ilçesinde yine bir işyeri açılışına katılacak. İşyeri açılışına katılımının ardından Çan Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenecek olan yarı yıl etkinliğine katılacak. Turan yeni ayın ilk gününün son ziyaretini yeniceye gerçekleştirecek. Çan’daki ziyaretinin ardından Yenice Nevruz Köyü’nde süt ürünleri fabrikasının açılış törenine katılacak olan Turan günün sonunda Yenice Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu üyeleri ile düzenlenecek toplantıda bir araya gelecek.
Ogün İnal