Çanakkale Turistik Otelciler Derneği (ÇATOD) Yönetim Kurulu Başkanı Armağan Aydeğer, Çanakkale’de turizm alanında yıllardan beri yapılan çalışmaların karşılığının alınmaya başladığını belirtti.

Turizmcilerin yıllardan beri yaptıkları çalışmaların sektörel bazda hak ettiği yeri bulamayan Çanakkale’de potansiyellerin açığa çıkmasına yardımcı olduğunu belirten Aydeğer, “Turistleri Çanakkale’ de daha fazla konaklatmak için dalış turizmi, bisiklet turizmi, yürüyüş rotaları gibi alternatif turizm olanakları üzerinde de çalışıyoruz” dedi.

Çanakkale’nin önceki dönemlerde turizm potansiyellerini yeterince tanıtamadığının altını çizen Aydeğer,“Çanakkale’ özellikle kültür turizmi konusunda elinde bulunduğu değerleri bir türlü dünya piyasasında pazarlama güçlüğü çekti. Çanakkale’nin elinde bulundurduğu muhteşem doğal güzelliklerin yanında, kültür açısından da Dünya’nın en önemli yerleri arasında olması gerekiyor. Tüm Dünya’nın bildiği Troya ile,  dünyanın ilk felsefe okulunun bulunduğu Assos’ u ile, dünyanın ilk güzellik yarışmasının yapıldığı Kazdağları ile ve savaşın yenildiği yer olan Gelibolu yarımadası ile Çanakkale adeta kültür turizmin vazgeçilmez bir noktası olması gerekiyordu. Yıllardır tanıtım eksikliği bu önemli kültür noktalarına yabancı turistlerin çok daha az sayıda gelmelerine neden oldu. Oysa Çanakkale elindeki doğal güzellikleri ve özelliklede kültür noktaları ile fark yaratması gerekiyordu. Ancak Çanakkale’nin bu talihsizliği özellikle yurtdışı fuarlarda yapılan etkili tanıtım ile tersine döndü. Son yıllarda büyük gelişme kaydeden ve dünyada çok rağbet gören kültür turizmi, dünyanın tanıdığı kültür alanlarını elinde bulunan Çanakkale’nin ön plana çıkarttı. Kısacası Çanakkale kültür turizmine sunduğu yerler ile fark yarattı. Çanakkale’nin bu yarattığı fark da kültür turlarına çıkan yabancı turistlerin ilgisini çekti. Çanakkale bu anlamda özellikle Türkiye’ye gelen Anadolu turu kapsamında ziyaret eden Avrupalı ve Uzak Doğulu turistlerin olmazsa olmaz durak noktalarından bir tanesi haline geldi. Bu Çanakkale için beklediğimiz ve istediğimiz çok büyük bir gelişme. Şimdi Çanakkale turizmi için hep istediğimiz gece konaklama gün sayısını arttırmaya yönelik, gelen turistlerin burada konaklatacak turlar ve etkinlikler düzenlemek. Bu konuda da çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Turistlerin Çanakkale’ de daha fazla konaklatmak için dalış turizmi, bisiklet turizmi, yürüyüş rotaları gibi alternatif turizm olanaklarını üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Ogün İnal