Çiftçinin çok iyi planlama yaparak üretim yapması gerektiğinin altını çizen Kaya, ağırlaşan üretim şartlarında, çiftçinin üretim yaparken hata yapma şansının kalmadığını söyledi. Üreticinin sorunlarına ve üretirken yaptığı hataların tespitlerinin ilgili kurumlarca yapılarak yanlış üretim yapan çiftçilerin uyarılmasının çok önemli olduğunu belirten Kaya yaptığı açıklamada, “Devlet hepimizin başında aile reisimiz gibi, büyüğümüz gibi bizi izlemeli ve yanlış yaptığımızda ‘Hop’ demelidir. Bu gözlemi yapabiliyor duruma kendini getirmeli sistemlerin üzerinden bütün esnafın, iş adamının kim varsa kamyoncu esnafının üreticinin ne yaptığını, kazabiliyor mu, kazanamıyor mu? izlemeli. Kazanamayanın kendinden mi,, yoksa devletten kaynaklı problemlerden dolayı mı kazanamadığını kısa sürede tespit edip her bir vatandaşının derdine koşar hale gelen özverili ekipler kurmalı” dedi.
Üreticinin zor süreçten geçtiğini belirten İsmail Kaya, “ Devlet kanalıyla kurulacak ekiplerde çalışanlarda ciddi eğitimlerden geçirilmeli, işe girene kadar değil, kedi gibi işe girip, girdikten sonra da aslan olup vatandaşı bezdirenlerden olmamalıdır. Vatandaşın, üreticinin esnafın gözü, kulağı arkadaşı, sırdaşı devletiyle millet arasında köprü olmalı, ama öyle böyle değil milletin dertleriyle dertlenenlerden, sevinciyle sevinenlerden olmalıdırlar. İşte bizim öncelikle bu altyapılarla yol yürümemiz lazım” dedi.
“Ürünü bilmek, araziyi nasıl işleyeceğini bilmek gerekiyor”
“Birçok esnaf devlette bir işe girememesi sonucu ailesinin birikimiyle işyeri açmaya çalışıyor ve bu yönde tecrübesi olmadığı içinde duvara çarpması birçok zaman çabuk oluyor” diyen Başkan Kaya, “Bunların önüne geçilmesi gerekli, yine aynı şekilde üreticinin üretmesi artık hiçte kolay değil. Arkadaşlar ürünü bilmek gerekiyor, araziyi nasıl işleyeceğini bilmek gerekiyor, ne zaman kaç defa işleyeceğini bilmek gerekiyor. Üreticinin nereye hangi ürünü dikeceğini iyi planlaması gerekiyor, sulamasını, ama kaç defa sulamasının, kazmasını, ama kaç defa kazmasını bilmesi yetmiyor, iyi bilmesi, iyi görmesi gerekiyor. Hastalıklar ile mücadelesini iyi değil, çok iyi yapması gerekiyor. Kendi tarlasını kobay yapmaya çalışanlardan koruması, hem de çok iyi koruması gerekiyor ki, tarladaki ürünün kafası karışmasın. Bakın bu ve benzer şeylerin planlaması ayrı sorun, arazide çalışması ayrı sorundur. Arazide çalışması kolay değildir. Arazide çalışmak bir şeyleri ortaya çıkartmak, 40 derece sıcağın altında veya 0 derecede de olabilir. Bu şartlara üretici kendini iyi hazırlaması gerekli. Örnek vererek gitmek gerekir ise, iki yan yana parsel yukardaki şartları ve planlamaları iyi yapan başarılı oluyor, yapamayan olamıyor. Konunun muhataplarının buna izin vermemesi gerekiyor. Ne zaman kendimizi ticaretimizi, üretimimizi bu hale getirirsek, işte o zaman gerçek sorunlar ile uğraşır duruma geliriz. Bu da bizim bölgemizi ciddi şekilde ön plana çıkaracaktır. Sonuç olarak ister devlete çalışalım, ister esnaf olalım, ister üretici olalım, işini özveriyle yapmayanlar ile yola devam etmeyelim bunu düşünceyi hayata geçirdiğimizde başarmaya başladığımız gün olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
“Devlet kurumları ile üretici yan yana, omuz omuza çalışmalı”
Kaya devamında ise, “Bakıyorsun iki türlü sorun yaşayan üretici oluyor. Birinci sorun yaşayan üretici kendi hatalarından kaynaklı sorunlar yaşıyor. İkinci sorun yaşayan üretici devletin yanlış uygulamaları nedeni ile sorun yaşıyor. Kendi uygulamalarından dolayı sorun yaşayan üreticiler planlamalarını iyi yapabilen, işini iyi okuyabilen, işine sahip çıkan, araştıran, sorunları ortaya çıkarıp çözeme kavuşturan ister üretici olsun, ister esnaf olsun, ister iş adamı olsun, yoluna daha emin adımlar ile yürüyebiliyor. Ama unutulmamalıdır ki, devletinde bu süreçte üreticilere tam destek vermesi gerekiyor. Devletin ilgili kurumlarının üreticiye destek vermesi çok kıymetlidir. Ve üreticilerinde bekledikleri bu destektir. Devletin vatandaşına üreticilerine yeri geldiğinde ağabeylik, yeri geldiğinde arkadaşlık, yeri geldiğinde iş ortağı, yeri geldiğinde de baba şefkatini göstermelidir. Üretici ve devlet kurumlarının Birlikte hareket etmek başarının çok büyük kısmıdır. Üreticinin de, ticaret erbaplarının da devletin ilgili kurumları ile birlikte hareket ederek yol yürümesi çok önemli ve çok kıymetlidir. Ama bütün anlattığım konularda taraflar iyi niyetli, çözüm odaklı bir şekilde birlikte hareket etmeleri tabii ki çok daha kıymetli ve önemlidir” dedi.
Özel Haber: Ogün İnal