Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, 2019 yılında Çanakkale İl Hakem Heyetinde sektör bazında sonuçlanan karar istatistiklerini gazetemizle paylaştı.

İl Hakem Heyeti’ne 2123 başvurunun yapıldığını ifade eden Berkit, bunlardan 1936’sının karara bağlandığını ifade etti. Berkit ürün ve hizmet bazında değerlendirildiğinde geçen yıl tüketicilerin, Tüketici Hakem Heyetleri’ne en çok başvuruların ayıplı mallar, mesafeli sözleşmeler ve abonelik konusunda yapıldığını söyledi. Vatandaşların en çok internet üzerinden İnstagram ya da başka mecradan yaptıkları alışverişlerde mağduriyet yaşadığını ifade eden TÜKODER Çanakkale Şubesi Başkanı Ali Rıza Berkit, “Piyasada dolandırıcı çok. İnternet, hatta televizyon, hatta yazılı basında çıkan yerlerden alışveriş yapan vatandaşlarımız mağduriyet yaşıyor.  O yüzden mesafeli ve internetten yapacakları alışverişlerde dolandırılmamak için satıcının kurumsal olmasına dikkat edin” dedi.

“Ya sabit alışverişi tercih edin, ya da kurumsal mı diye sorgulayın”
Mesafeli satışlarda dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunun altını çizen Berkit, “Tüketicinin 14 iş günü içinde ürünü değiştirme ve iade etme hakkı vardır” diyen Berkit, “Bakıyorsunuz ürün satılıyor, adres yok. Kişi sipariş veriyor, istediği ürün dışında bir ürün geliyor. Kargo firmaları normalde kişinin annesinin kızlık soyadını bile sorar, ama bu tür alışverişlerde nedense sorulmuyor. O yüzden halkımız sabit adresli alışveriş yerlerini tercih etsin, illa da internetten alacaklarsa kurumsal olmasına dikkat etsin. Bir de ürünü aldıktan sonra bile 14 günde değiştirme ve iade etme hakları olduğunu bilsinler” dedi.

Piyasada dolandırıcının çok olduğunu ifade eden Berkit, “Hatta vatandaşlarımız ne yazık ki televizyonda ve görsel basında yer alan firmalardan yaptıkları alışverişte dahi mağduriyet yaşıyor” şeklinde konuştu. Tüketicilere çağrıda bulunan Berkit, haklarını ararken bilinçli ve cesur olmaları ve haklarını aramaktan vazgeçmemeleri gerektiğini söyledi.

Mine Tarım