Kepez beldesinde Ağustos 2019’da kurulan S. S. Çanakkale Kepez Halk Tüketim Kooperatifi çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor.
Tohumdan sofraya sağlıklı üretim sloganıyla halka doğal ürünler sunmaya başlayan kooperatifin çalışmaları ile ilgili gazetemize bilgiler veren Başkan Yardımcısı Fatma Yeter,  “Kimyasal gübre ve zirai ilaçtan uzak ürünleri toprakla buluşturarak, yetiştirmek ve topluma kazandırmak istiyoruz. Gübre yapımı ve kullanımı ile çalışmalarımız sürüyor. Önümüzdeki süreçte çiftçiler için özel organizasyonlar yapacağız ve eğitimler vereceğiz. Çanakkale’nin yerli domatesi S156 domatesinin tohumunu bulduk, çalışmalarımız başladı. Taş değirmende üretilen ekmeklerimiz de Kepez’de mini marketimizde satılıyor” dedi.

“Çanakkale’nin yerli domatesi S156 tohumunu bulduk”
Fatma Yeter, “Başkanlığını 21 yaşındaki Hukuk Fakültesi Öğrencisi Gizem Canan Erdem’in yaptığı S. S. Çanakkale Kepez Halk Tüketim Kooperatifi’mizin Başkan Yardımcılığını ben yürütüyorum, yönetim kurulu üyesi Yaşar Ünal da var. Temel ilkemiz tohumdan sofraya sağlıklı ürünler üretip, bunları halkla buluşturmak. Bugüne kadar Atalık tohumları ile ilgili çalışmalar yaptık. 2 ton kadar Karakılçık Buğday Tohumu’nu toprakla buluşturduk. Çanakkale’nin yerli domatesi S156 domatesinin tohumunu bulduk, onunla ilgili çalışmalarımız başladı, bahar ayında da çalışmalarımız devam edecek” dedi.

“Taş değirmende üretilen ekmeklerimiz Kepez’de mini marketimizde satılıyor”
80-90 yıllık geçmişi olan mısır tohumunu da bulduklarını söyleyen Fatma Yeter, “Kimyasal gübrenin ve zirai ilacın kullanılmadığı topraklarda yetiştirilen tarımsal ürünleri toplumla buluşturmak istiyoruz. Kepez’de 20 metrekarelik mini bir market açtık. Burada Atalık buğdaydan, Karakılçık Buğdaydan üretilen ekmeğimiz, sarı buğday unundan Karakılçık Buğdayı unundan ve Cumhuriyet buğdayından üretilmiş ekmeklerimiz satılıyor. Ekmeklerimizin tüm taş değirmende üretiliyor” şeklinde konuştu.

“KAOLİN KİLİ’NİN BAYİLİĞİNİ ALDIK”
Ürünlere ve çalışmalarına beklediklerinin üzerinde bir ilgi olduğunu belirten Yeter, “2 ton Karakılçık tohumu topladık. Bugün de Kepez’imiz de Kocabuğday Atalık tohumlarımızı ektik.  Hedefimiz sağlıklı üretimi halkla buluşturmak” dedi. “Kooperatif olarak doğal gübre ile zirai ilaç yerine kullanılabilecek, organik gübre ve Kaolin Kili’nin Çanakkale Bayiliğini aldık ve üretimde kullanılmak üzere üreticilerimize ulaştıracağız. Bunu tüm tarımsal üretimimizde kullanmak istiyoruz” dedi.

“DİĞER İLLERDEKİ KOOPERATİFLERLE DE İRİTİBAT HALİNDEYİZ”
Ayvalık başta olmak üzere ülkenin diğer kooperatifleri ile de irtibat ve bilgi ile ürün alışverişinde bulunduklarını söyleyen Yeter, “Ayvalık’tan zeytinyağı sabunu getirttik. Kimyasal gübre ve zirai ilaçtan uzak ürünleri toprakla buluşturarak, yetiştirmek ve topluma kazandırmak istiyoruz. Bunun la ilgili önümüzdeki günlerde eğitimler de vereceklerini belirten Erdem, “Gübre yapımı ve kullanımı ile çalışmalar yapıyoruz. Çiftçiler için özel organizasyonlar yapacağız” dedi.

Özel Haber: Mine Tarım