Çan Şoförleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyeleri kamyoncuya uygulanan Dijital Takograf Uygulaması ve e- devlet üzerinden yapılacak e-fatura sistemini protesto etti.

İstanbul ve Ankara gibi illerle birlikte, önceki gün Çan ilçesinde de yapılan protestoda Çan şoförleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Tuncay Pulluk açıklama yaparak, Kara Yolları düzenleme Genel Müdürlüğü'ne seslenmiş ve uygulamayı bir zulüm olarak nitelendirmişti.  Ülke genelinde süren tepkiler sonucu uygulama Haziran 2020’ye kadar ertelendi. Altı ay sürenin yetersiz olduğunu kaydeden ve konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali· Demir,” Biz Veri İstasyon Sistemi’ne komple karşıyız. Ton kilometre sistemi getirilsin. Uygulama alanında ve altyapıda eksiklikler var. Bugün bir şoförün maliyeti 3 bin 500-4 bin lira, buna ek olarak sigorta ve harcırah da var. Bu sisteme göre 4,5 saatte bir şoförün dinlenmesi lazım.  Biz bunu nasıl yapacağız? Bu sistem gelirse iki şoför çalıştırmak zorundayız. Kazanç nerede? Ayrıca e-fatura sistemini muhasebeci anlamamış, altmış yaşındaki şoför nasıl anlasın?” dedi.
“Bu çıkan kanun resmen şoförlük mesleğini bitirir”
Çan şoförleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Tuncay Pulluk basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Bizler Edirne'den Ardahan'a hava şartları ne olursa olsun bize emanet edilen her türlü yük ve yolcu taşımacılığı sektöründe şoförlük mesleğini icra eden Devletimizin kalkınmasında ve gelişmesinde hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan Türk şoförleriyiz. Ülkemiz adına yapılacak her türlü fedakarlıkta bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sonuna kadar her türlü fedakarlığa hazırız. Şu an Devletimiz tarafından e-devlet üzerinden yapılacak fatura sistemini birçok arkadaşımız bilmiyor ve bu konuda bugüne kadar herhangi bir eğitim biz şoförlük mesleği yapan kişilere verilmedi. Bir diğer konu ise "Dijital Takografi uygulaması. Bu uygulamanın sağlıklı bir şekilde hayata geçirebilmesi için yük sardığımız hiçbir fabrikada tesiste ve kullandığımız karayollarında altyapısı hazır olmadığından bizler bu şartlarda çalışma koşullarımızın tamamen kısıtlanacağını düşünüyoruz. Bu kanunların uygulamaya koyulması için ilk önce (K) plaka uygulamasına geçerek mevcut olan araçların plaka tahsisiyle sınırlanması, kilometre fiyat uygulamasına geçerek karayolu taşıma yapan araçların gelir düzeyinin düzeltilmesi bütün bu saydığımız düzenlemeleri yapmadan mevcut düzenlemelerle zaten ayakta durmakta güçlük çeken yüz binlerce nakliyeci esnafını iyice zora sokacaktır. Bizler Çan Şoförleri Yardımlaşma ve dayanışma derneği olarak bu çıkan veri indirme ve bilgilendirme kanununu protesto ediyoruz. Bu çıkan kanun resmen şoförlük mesleğini bitirir. Türkiye ekonomisinin neredeyse yüzde25 tek başına sırtlayan bu sektör ayakta kalmalıdır. Türkiye nüfusunun neredeyse yüzde 30’una tekabül eden bu sektör çalışanlarına yapılan zulümden başka bir şey değildir. Biz şoförler olarak çıkardığınız kanunu protesto ediyoruz. Bu çıkarılan topoğraf veri indirme ve veri toplama bilgilendirme uygulamasına lütfen son veriniz” dedi. Şoförler daha sonra kararı protesto etmek için araçları ile çevre yolunda konvoy yaparak tepkilerini gösterdiler.

“Kazanç nerede?”
Tüm tepkileri değerlendiren ve açıklama yapan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali· Demir, “Uygulama alanında ve altyapıda eksiklikler var. Bugün 1 şoförün maliyeti 3 bin 500-4 bin lira, buna ek olarak sigorta ve harcırah da var. Bu sisteme göre 4,5 saatte bir şoförün dinlenmesi lazım.  Biz bunu nasıl yapacağız? Bu sistem gelirse iki şoför çalıştırmak zorundayız. Kazanç nerede? Biz bu durumda kendi kendimizi ele veriyoruz. PTT ceza makbuzu yazmaya yetişemez. Veri İstasyon Sistemi için süre 6 ay uzatıldı, ama bu süre yetmez, mağduriyetler yaşanır. Biz bu sisteme komple karşıyız. 1000 kilometre getirilsin” dedi. Öte yandan e-fatura sisteminin 1,5 ay gibi kısa bir sürede insanlara anlatıldığını ve uygulamaya geçirilmesinin beklendiğini söyleyen Başkan Demir, “Ne muhasebecisi, ne maliyecisi biliyor. 60 yaşındaki kamyon şoförü e-faturayı nasıl yapsın? Tüm odalar olarak çalışmaları sürdürüyoruz.  Bu veri İstasyon Sistemine komple karşıyız” diye konuştu.

Özel Haber: Mine Tarım