Bu dönem göreve seçilen Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı Çaldağ Köyü’nün kadın muhtarı Şadiye Başaran muhtarlık serüvenini ve hedeflerini gazetemize anlattı.

İlçenin tek kadın muhtarı Başaran,“Hedefim köyümüzü turizme açmak. Dağ turizmi ile ilgili projelerim var. Boş olan ilkokul binasını kültür evine dönüştürmeyi hedefliyorum. Rutin olarak yapılan çiftçi hayırları etkinliğinin yerine, 3-5 köyü birleştirerek, Yörük Şenlikleri düzenlemek ve  köyde okuma yazma kursu açmak istiyorum. 45 yıllık olan ana su borularını yenilemek ve 75 köyün içinde en eski camisi olan camimizi restore ettirmek istiyorum” diye konuştu.

Kendinizi tanıtır mısınız?
1969 Çanakkale doğumluyum. İlkokulu Çaldağ Köyü İlkokulu’nda, ortaokul ve lise tahsilimi  Bayramiç’te tamamladım. Akdeniz Üniversitesi Isparta Meslek Yüksekokulu Halıcılık Bölümü’nü bitirdikten sonra Anadolu Üniversitesi Muhasebe Bölümü’nü okudum. Evli ve iki çocuk annesiyim. 2006’dan beri Çanakkale’de ikamet ediyordum. Yaklaşık 1,5 yıl önce ikametimi doğduğum köy olan Çaldağ Köyü’ne aldım ve köyümde yaşamaya başladım. Yıllardır köyüme karşı hep içimde bir özlem vardı. Köylerini terk edenler çok diye üzülüyordum.   

Muhtar olmaya nasıl karar verdiniz?
31 Mart Yerel Seçimleri’nden yaklaşık 1 yıl önce aday olmaya karar verdim. Çok şükür muhtarlık nasip oldu. 
İlçenin tek kadın muhtarısınız, seçildiğiniz günden itibaren kimlerden destek gördünüz?
Kamu kurum ve kuruluşlarından ve sivil toplum kuruluşlarından destek gördüm, eşimin de desteğini unutmamak gerekiyor.
Köyünüzden bahseder misiniz? Kaç nüfuslu ve köylüler geçimini nasıl sağlıyor?
Çanakkale iline 81 km, Bayramiç ilçesine 9 km uzaklıkta. 55 hane, 110 kişi yaşamaktadır. Köylüler az da olsa tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlamaktadır. Yaş ortalaması yüksek, çünkü gençler köy dışında yaşıyor.   

Altyapı, donanım eksikliğiniz var mı?
Altyapı yok. Köyde, ilköğretim okulu yok, fakat taşımalı eğitimden yararlanılıyor. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yok. PTT şubesi ve PTT acentesi yok. Sağlık ocağı ve sağlık evi yok Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon var. Köye ayda bir doktor geliyor, doktora ayırdığımız bir odamız var.

Temponuz yoğun mu, kendinize ve evinize vakit ayırabiliyor musunuz? Planlamanınızı nasıl yapıyorsunuz?
Evet yoğun. Ayırmaya çalışıyorum. Planlı ve programlı çalışmaya çalıyorum.

Köylülerle diyalogunuz nasıl?
Gençlik yıllarım köyde geçtiği için çoğunu tanıyorum. Bana oy veren veya vermeyen herkese eşit davranmaya çalışıyorum.

Hedefleriniz ve projeleriniz neler?
Hedefim köyümüzü turizme açmak. Dağ turizmi ile ilgili projelerim var. Boş olan ilkokul binasını kültür evine dönüştürmek.  Rutin olarak yapılan çiftçi hayırları etkinliğinin yerine 3-5 köyü birleştirerek, Yörük Şenlikleri yapmak.  Köyde okuma yazma kursu açmak. 45 yıllık olan ana su borularını yenilemek. 75 köyün en eski camisi olan camimizi yenilemek. Köyümüzü tanıtmak ve ziyaretçilerin gelmesini sağlamak.  Muhtarlık nasip olmasaydı da, yine köyde oturmayı ve üretime destek olmayı düşünürdüm.  Çünkü gelişmenin kırsaldan ve üretimden başlayacağına inanıyorum

Bize zaman ayırdığınız için teşekkürler, işlerinizde başarılar.
Ben teşekkür ederim, bize yer verdiğiniz için.

Röportaj: Mine Tarım