Çanakkale Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇASİAD) Başkanı Semih Başaran, 2019 yılı ekonomik değerlendirmesini gazetemize yaparak “Kur ve faiz yükselişlerinden dolayı 2019 yılına birçok soru işareti girdik. 2019 yılı ilk iki çeyrekte ekonomi yavaşladı. İşsizlik ve enflasyon hala 2020 yılına girerken ülkemiz ekonomisi için hızlı çözülmesi gereken bir sorun. Türkiye'nin yapısal reformlara ihtiyacı var. Türkiye'de genç nüfusun istihdama katılması daha yüksek büyümesine katkı verecektir. Her zaman söylediğimiz gibi yüksek katma değerli ürünler ve ihracat bizim en kısa çıkış yolumuz olacaktır” dedi.

Çanakkale Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇASİAD) Başkanı Semih Başaran, 2019 yılı ekonomik değerlendirmesini gazetemize yaptı.

“TURİZM SEKTÖRÜNDE YAŞANAN OLUMLU İŞ SONUÇLARI CARİ AÇIĞI DENGEDE TUTTU”
2018 yılı ikinci yarısında yaşanılan, kur ve faiz yükselişlerinden dolayı  2019 yılına birçok soru işareti ile girildiğini ifade ederek değerlendirmesine başlayan Başkan Başaran, “ Dünya genelinde yaşanan yavaşlamanın yanında ülkemizde ekonomik büyüme de gerileme yaşadı. Bu yavaşlamanın içinde turizm sektöründe yaşanan olumlu iş sonuçları cari açığı dengede tuttu. Ancak tüketicinin korumacı bir tutum sergilemesi iç piyasa da durgunluğu arttırdı” dedi.

“FAİZ İNDİRİMLERİ SOLUK ALDIRDI”
Merkez Bankamızın art arda yaptığı faiz indirimlerinin iş dünyasına soluk aldırdığını da sözlerine ekleyen Başkan Başaran, “Bunun yansıması olarak ekonominin lokomotifi olan KOBİ’ler de tahsilat başta olmak üzere yaşadığı sorunlar 2019 yılı ilk iki çeyrekte ekonominin yavaşlamasına sebep oldu. Tüm sektörler bu yavaşlamadan nasibini aldı. Merkez Bankamızın art arda yaptığı faiz indirimlerinin son çeyrekte işlerimize yansıması ile başta KOBİ’ler ve tüm iş insanları soluk alma fırsatı yakaladı, yılsonunda ciddi kayıplar yaşamamızın önüne geçti” dedi.

“İŞSİZLİK VE ENFLASYONUN HALA SORUN”
2020 yılı için işsizlik ve enflasyonun hala sorun olduğunu da ifade ederek sözlerini sonlandıran Başkan Başaran,  ekonominin pozitif bir ivme yakalayabilmesi için yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

“KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER VE İHRACAT BİZİM EN KISA ÇIKIŞ YOLUMUZ”
Başkan Başaran, “İşsizlik ve enflasyon hala 2020 yılına girerken ülkemiz ekonomisi için hızlı çözülmesi gereken bir sorun. Ekonomimizin pozitif bir ivme yakalaması, kırılganlıklarımızın kaybolduğu anlamına gelmiyor elbette. Potansiyel bir büyüme için Türkiye'nin yapısal reformlara ihtiyacı var. Türkiye'de genç nüfusun istihdama katılması daha yüksek büyümesine katkı verecektir. Her zaman söylediğimiz gibi yüksek katma değerli ürünler ve ihracat bizim en kısa çıkış yolumuz olacaktır” dedi.

Özel Haber: Dilek Akşen