Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası’nın girişimleri ile Çanakkale’nin turizm merkezlerini gezme ve kendi tur operatörlerine tanıtmak üzere gelen Rus basın kuruluşları Parion Antik Kenti içerisinde yer alan Sevgililer Şapeli’ne hayran kaldı. Feribot geçişi sırasında kaptan köşküne gelip dümene de geçen Rus gazeteciler Avrupa’dan Asya’ya Çanakkale boğazı üzerinden martılar eşliğinde geçişi ‘keyifli bir deneyim olarak’ tanımladı.  Gazeteciler, yapımı devam eden ve bittiğinde dünyanın en uzun asma köprüsü olacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü hakkında da GESTAŞ yetkilileri ve rehberlerden bilgi aldı.
NTK Intourist Halkla İliskiler ve Basın Başkanı ve dünyanın en önemli tur şirketlerinden Thomas Cook Rusya Medya Başkanı Daria Domostroeva, “Troya’yı bütün dünya biliyor ama biz Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası ile bilinmeyen Türkiye’yi tanıdık ve tüm Rusya bilinmeyen yönleri ile Troas’ı bizden öğrenecek” dedi.

Rus basınının seçkin 18 üyesi Çanakkale’nin turizm merkezlerini Rusya’ya Çanakkale’yi tanıtacak. NTK Intourist firması ve Global Branding firmaları ocak ayı içerisinde de tur programlarının tanıtımı için 45 seyahat acentesini Çanakkale’ye getirmeyi planlıyor. Böylece Çanakkale 2020 yılında turizm anlamında yeni pazarlara açılmış olacak.
Gezi programına Gelibolu Rus Anıtı ziyareti ile başlayan Rus gazetecileri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemil Agas karşıladı. Troya'lı Paris’in Kenti Parion, Kazı Başkanı Prof.Dr. Vedat Keleş ve kazı ekibi eşliğinde gezildi. Müze Müdürü Rıdvan Gölcük ve Troya Kazı Başkanı Rüstem Aslan eşliğinde Avrupa’da Yılın Müzesi Finaline kalan Troya Müzesi’ne de giden gazeteciler Parion Antik Kenti içerisinde yer alan Sevgililer Şapeli’ne hayran kaldı.

RUS GAZETECİLER DÜMENE GEÇTİ
Çanakkale Boğazı’nı da çok beğenen Rus gazeteciler, günlük olarak çok sayıda insan tarafından kullanılan feribot geçişinden de oldukça keyif aldıklarını ifade ederken, tur gezilerinde tematik ögelerin, turistin ilgisini çekme yönündeki önemini de vurgulamış oldu.  Çok hoş bir deneyim yaşadıklarını, Avrupa’dan Asya’ya geçişin gezi noktası anlamında çok değerli olduğunu ifade eden Rus gazeteciler feribot gezilerinde, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’nın talimatı ile kaptan köşküne çıkarak dümene geçti. Gestaş Müdürlüğü’nün de eşlik ettiği gezide martılara simit atan Ruslar, memnuniyetlerini dile getirdi.
Biga Kaymakamı Mustafa Can, İÇDAŞ yetkilileri, Parion Kazı Başkanı Vedat Keleş eşliğinde Parion Antik Kenti’ne geçen Rus gazeteciler, genç bir kadın ve erkek bireyin mezar içinde birbirine sarılarak bulunduğu Sevgililer Şapeli’ne hayran kaldı.

THOMAS COOK RUSYA MEDYA BAŞKANI’NDAN İÇDAŞ’A TEŞEKKÜR
NTK Intourist Halkla İliskiler ve  Basın Başkanı ve dünyanın en önemli tur şirketlerinden Thomas Cook Rusya Medya Başkanı Daria Domostroeva, “Troas’ı bütün dünya biliyor ama biz Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası ile bilinmeyen Türkiye’yi tanıdık ve tüm Rusya bunu bizden öğrenecek.  Ayrıca özel bir şirketin,  tarihsel değerlere kıymet vererek, Parion Antik Kenti’nin kazı çalışmalarına sponsor olması ve tarihin gizli kalmış detaylarını gün yüzüne çıkararak koruması ve turizme kazandırması takdir edilecek bir durumdur. Dünya tarihine böyle bir değeri kazandırdıkları için kendilerine teşekkür ederiz” dedi.

“BÖLGEYE ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE GELECEK TURİSTLERİN KARARLARINDA POZİTİF ETKİ YARATACAK”
ÇARO Başkanı Cihan Müşterioğlu bunun bölge turizmi adına çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası olarak, charter seferler ile İstanbul’a gelen ve tatillerini Türkiye’de geçirmek isteyen tarih, kültür ve gastronomi meraklısı Rusları bölgeye çekmek için girişimlerde bulunduk. Bölgenin turizm zenginliği NTK Intourist’e aktarıldı ve Rusların projeksiyonları bölgeye çekildi.  ÇARO girişimleri, Istantour ve Global Branding firmalarının işbirliği ile Çanakkale ve Balıkesir’in içinde bulunduğu Marmara Tur Programları dizayn edildi. Bu sayede Rusya ve Türki Cumhuriyetlerde 7800 alt acentesi bulunan Rusya’nın en eski ve en büyük tur operatörü İstanbul’a getireceği Rus turistleri bölgemize taşıyacak. Çanakkale’nin tarihi ve coğrafi değerlerinin öncelikle tur operatörleri, acenteler ve basın grubu tarafından görülerek değerlendirilmesi bölgeye önümüzdeki süreçte gelecek turistlerin kararlarında pozitif etki yaratacak” dedi.

“YENİ SEZON İÇİN İNANCIMIZ TAM”
Müşterioğlu, sözlerine, gezi programının detaylarını anlatarak, “Tarihleri için en önemli yerlerden biri olan ve iki ülkenin birbirine dostluğunun işareti olan Gelibolu Rus Anıtı’na ziyarette bulunuldu.  Bizim için sıradanlaşan feribot ile ulaşım Rus gazeteciler için hem yeni kültürel değerleri tanımada hem de Avrupa’dan Asya’ya,  jeopolitik olarak dünyanın kabul ettiği öneme sahip Çanakkale Boğazı üzerinden geçiş ayrı bir gezi değerine sahip oldu. Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’nın talimatı ile GESTAŞ Müdürlüğü’nde eşlik ettiği bu geçişte kaptan köşkünde dümene geçen Rus gazetecilere simit ve çay ikramında bulundu.  Çanakkale’nin kendi öz tarihsel değerlerinin yanı sıra, buna benzer kültürel ögelerin tematik turlara dahil edilmesinin önemini de gözler önüne sermiş oldu. Sonrasında Troya'lı Paris’in Kenti Parion, Kazı Başkanı Prof.Dr. Vedat Keleş ve kazı ekibi eşliğinde gezildi. Müze Müdürü Rıdvan Gölcük ve Troya Kazı Başkanı Rüstem Aslan eşliğinde Avrupa’da Yılın Müzesi Finaline kalan Troya Müzesi’ni de çok beğendiklerini ifade eden gazeteciler özellikle Parion Antik Kenti içerisinde yer alan Sevgililer Şapeli’ne hayran kaldı. Bu gezinin önümüzdeki sezonda yeni pazarların Çanakkale’ye aktarılmasında çok önemli olacağına inancımız tam” dedi.
Başkan Müşterioğlu sözlerine, Çanakkale etabında Çanakkale Valiliğine, Çanakkale İl Kültür Turizm Müdürlüğüne, Biga Kaymakamlığına, Balıkesir etabında ise Balıkesir Valiliği, Balıkesir İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Edremit Körfezi Kültür ve Turizm Platformu’na katkılarından dolayı teşekkürü borç biliyoruz” ifadeleri ile son verdi.

SEVGİLİLER ŞAPELİ
Çanakkale ili Biga ilçesinin, Kemer ve Bekirli Köyleri arasında İÇDAŞ AŞ tarafından kurulan termik santral inşaat alanı içerisinde bulunan, herhangi bir sit kaydı olmayan alanda 2010 yılında yapılan yol hafriyat çalışmaları sırasında moloz taşlardan yapılmış bir yapı kalıntısı ve çatı kiremitlerine rastlanılmıştır. Aynı yıl ve izleyen yıl yapılan kazı çalışmaları sonucunda kalıntının bir şapele ait olduğu anlaşılmıştır. Kazı çalışmaları sırasında içerisinde sevgililere, piskoposa ait olmak üzere çok sayıda mezar ortaya çıkarılmıştır. Özellikle genç bir kadın ve erkek bireyin mezar içinde birbirine sarılarak bulunması dikkat çekicidir. Yapı genel olarak incelendiğinde şapel-mezar olarak nitelendirilebilir. Çünkü Geç Bizans Dönemi’nde kullanım dışı olan dini yapılar genellikle önemli kişilerin ve din adamlarının mezarlarının bulunduğu yapılara dönüştürülmüşlerdir. Kazı çalışmalarında bulunan sikkeler ve diğer buluntularla değerlendirildiğinde M.S. 7-8. yüzyıla ait bir mezar şapeli olduğu düşünülmektedir.

SEVGİLİLER ŞAPELİ; HALK DİLİNDE AŞIKLAR TEPESİ
Parion kazı ekibi tarafından 2010 yılında kazısına başlanan şapelin bulunduğu tepe, yöre halkı tarafından Aşıklar Tepesi olarak isimlendirilmişti. Bu aslında yaklaşık olarak 1200 yıldır dilden dile aktarılan bir aşkın destanıydı. Küçük bir kelimenin ardında ölümün bile ayıramadığı iki sevgilinin aşkı yatmaktaydı.

SANAYİ TESİSİ VE KÜLTÜREL DEĞERLER AYNI ÇATI ALTINDA
Türkiye’nin çelik sanayisinde lokomotifi olan İÇDAŞ AŞ’i, sınırları içerisinde bulunan Sevgililer Şapeli’ni tesis alanında bir rastlantı sonucu gün yüzüne çıkarması ve bu tarihi değeri yok etmek yerine yetkililere bildirmesi, kazı ve restorasyon projesine destek vermesi ile bir ilke imza atmıştır. Bir sanayi kuruluşu içerisinde yer alan şapelin, arkeopark projesi devam etmekte olup, yakın zamanda ziyaretçileri ile buluşarak hem ülke ekonomisine hem de dünya kültürüne katkı sağlayacaktır.

Dilek Akşen