Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya 2019 yılını üretici açısında değerlendirerek, domatesin ve elmanın bu sene zorlu bir üretim sürecinden geçtiğini, kapya biber ve şeftali gibi ürünlerin ise istikrarını koruduğunu ifade etti.
Üretimin çok yönlü bir iş olduğunu da vurgulayan Başkan Kaya,  “2019 yılında domates ürününde zarar ettik. Kapya biberde ise para kazandık. Bu yıl,  domates üreticisi için çöküş yılı oldu.  Domates üreticisi 2018 yılında kazandığı parayı bu yıl geri vermiş oldu.  Kapya biber de son beş senedir olduğu gibi bu yıl da istikrarını korudu ve üreticisini güldürdü” değerlendirmesinde bulundu. Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya 2019 yılını üretici açısında değerlendirerek, “2019 başarılı bir yıl olmasa da kısmen üreticinin ayakta olduğu bir yıl oldu. Bizim en büyük beklentilerimizden biri hava  şartlarından ya da üretim hatalarından dolayı zarar eden üreticinin kredi borçlarının ertelenmesidir. Böyle bir adım atılmadı. Bazı üreticilerin beklentisi var, başvurularımız yaptık, yöneticiler ne karar verir bilemiyoruz” dedi.

Başkan Kaya açıklamasını şu başlıklar altında yaptı:
“ÖNEMLİ OLAN TÜM FAKTÖRLERİN AYNI ANDA BAŞARILI OLMASI”
“Üretim çok yönlü bir iştir. Üreticinin sadece kuraklık ile, herhangi bir üründe hastalıkla mücadele edememesi nedeni ile olumsuz yorum yapmak yerinde olmaz. Üreticinin başarılı olduğu ürünler var,  başarısız olduğu ürünler var. Önemli olan üretici ile beraber hareket edecek tüm faktörlerin aynı anda başarılı olması.”

“DOMATES ÜZDÜ, KAPYA GÜLDÜRDÜ” 
“2019 yılında domates ürününde zarar ettik. Kapya biber de ise para kazandık. Hastalıkla da mücadele edemeyen üretici ile  özellikle domates üreticisi bu yıl ciddi zarar etti.   Hastalıkla mücadele edebilene baktığınız zaman o da ekonomik piyasada çok büyük zarar etti. 2019 domates üreticisi için çöküş yılı oldu.  Domates üreticisi 2018 yılında kazandığı parayı bu yıl geri vermiş oldu.   Kapya biber de  son beş senedir olduğu gibi bu yıl da istikrarını korudu ve üreticisini güldürdü.  Yöremizde hem kapya biber hem de domates ciddi bir üretim alanına sahiptir.”

“ELMADA HASTALIKLAR İLE MÜCADELE NOKTASINDA SIKINTILAR VARDI”
 “Tahıl grubu üreticisine ne ciddi şekilde para kazandırır ne de zarar ettirir. Bunlar kontrollü bir sezon geçirdi. Elma da hastalıklar mücadelesinde sıkıntılı bir yıl oldu. Fiyat noktasında  geçen yıla göre iyi de olsa üretim bandında ciddi sıkıntılar vardı. Şeftali üreticisi de bu yıl memnun oldu, dip fiyatlar yoktu ama başarılı bir yıl oldu.”

“EN BÜYÜK BEKLENTİMİZ KREDİ ERTELENMESİ”
“Birçok ürünün bir yerde yetişmesinin bazen avantajları, bazen dezavantajları olur. Kimi şeftaliden aldığını elmaya yatırdı, kimi kapyadan aldığını domatese yatırdı. 2019 başarılı bir yıl olmasa da kısmen üreticinin ayakta olduğu bir yıl oldu.  Bizim en büyük beklentilerimizden biri hava şartlarından ya da üretim hatalarından dolayı zarar eden üreticinin kredi borçlarının ertelenmesi noktasında. Böyle bir adım atılmadı. Bazı üreticilerin beklentisi var, başvurularımız yaptık, yöneticiler ne karar verir bilemiyoruz.”

Dilek Akşen