2019’un bitmesine sayılı günler kala hem vatandaşları, hem de esnafı yılbaşı alışverişi heyecanı sardı. Yıl boyu süren ekonomik krizin ardından, özellikle yerel esnafa bir hareketlilik sağlaması beklenen yılbaşı alışverişlerinde ülke genelinde 4 milyarlık bir ekonomi oluşması bekleniyor. Yerel esnaf, yeni bir yıla mutlu girmek isteyenler ve sevdiklerini bütçelerine ve zevklerine uygun hediyeler ile mutlu etmek isteyenler için hem vitrinlerini süslüyor, hem de çeşitli kampanyalar ile tüketicinin ilgisini çekmeyi amaçlıyor.
Ekonomik anlamda zor geçen bir yılın ardından hareketli bir alışveriş haftası geçireceklerine inandıklarını ifade eden esnaflar tüketicileri alışveriş merkezleri yerine, yerel esnaftan alışveriş yapmaya devam ettiler. Esnaflar, “Yerel esnafta her bütçeye uygun ürün var, hem sevdikleriniz mutlu olsun, hem de biz” dediler. Öte yandan, Kent Konseyi Kültür ve Sanat Meclisi üyelerinden Gül Yurun Mavinil de, bireysel bir adım atarak, bu yılbaşı alışverişlerinde,  hem el yapımı hem de Çanakkale’ye özgü olan seramik hediyelik eşyaların satışını sağlamak,  hem de Fevzipaşa Mahallesi, Fatih Camii arkasındaki sayıları oldukça fazla olan seramik atölyelerinin fark edilmesini sağlamak için amacı ile internet üzerinden bir zincir başlattı.

Yerel esnaf, yeni bir yıla mutlu girmek isteyenler ve sevdiklerini bütçelerine ve zevklerine uygun hediyeler ile mutlu etmek isteyenler için hummalı çalışmalara başladı.
E-ticaretin alışveriş yoğunluğunun yaşandığı zamanlarda, kargo gecikmesi, beklenilen ürünlerin gelmemesi ya da ürünün hiç gelmemesi, kampanyaların aslında indirimli olmaması gibi gerekçeler ile taşıdığı risklerin yanında, her bütçeye uygun, her zevke uygun, 10 liradan 100 liraya kadar geniş fiyat yelpazesi olan büyük küçük tüm hediyelerin bulunduğu yerel esnaf bu yılbaşı alışverişinde de hem internet siteleri hem de alışveriş merkezleri ile mücadele edecek.

Yılbaşı gecesi açık olacaklarını ifade eden çiçekçi Hasan Topak, “Yılbaşı gecesi renkli ve taze çiçeklerimiz ile yerimizde olacağız. Yeni bir yıla sevdiklerini mutlu ederek girmek isteyen, sofralarını çiçeklerle süslemek isteyenler için buradayız. Biz yerel esnaf olarak, kentli ile sıkı bağlar kurmak, tüm özel anlarımızı birlikte paylaşarak geçirmek tarafındayız. Elbette internet üzerinden çok kısa bir süre içerisinde de alışveriş yapabilir, sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz ama bir çiçeği, bitkiyi görerek beğenerek almak, kişiye özel bir buket hazırlamak, tazeliğini görmek başka bir şey.  Yerel esnaf ancak kentliler onlara sahip çıkarsa ayakta kalabilir. Şimdiden siparişlerimizi almaya başladık. Bu yılbaşının çok hareketli geçeceğini düşünüyorum” dedi.

Kozmetik ve hediyelik eşyalar satan Nergül Türker, “10 gün kadar bir zaman kaldı ama hareketlilik başladı. Amaç sevdiklerimizi de kendimizi de mutlu etmek. Biz 10 liradan 100 liraya kadar her bütçeye uygun ürünlerimiz ile hazırız.  İnsanlar ufakta olsa birbirlerine hediye almayı, krize rağmen hala unutmadı. Bu güzel bir gelenek haline geldi. Yıl boyu ekonomik bir dar boğaz vardı. Herkes yılı mutlu sonlandırmak ister. Esnaf olarak biz de bunu istiyoruz. Önemli günler bizler için bir hareket getiriyor. Ama  bayramlar gibi , özel günler gibi yılbaşında da büyük alışveriş merkezleri ya da internet sitelerini  değil de tüketiciler bizi  tercih ederse mutlu olacağız” dedi.
 
Özellikle çocuklar için getirdikleri Noel Baba kostümlerini çok hızlı sattıklarını ifade eden Tuğba Yasa, “Bu sene alışverişin hareketli geçeceğini, insanların daha çok yerel esnafı tercih edeceğini düşünüyorum. Yerel esnaftan alışveriş yapmak basit bir şey gibi görünüyor ama aslında ekonominin canlanması, nakit paranın ülke içinde kalması gibi gerekçeler ile bu çok önemli bir adım. Hepimiz aynı şehirde yaşıyoruz. Bu sene de her sene olduğu gibi kırmızı ağırlıklı ürünler ile tüketicinin karşısındayız. Satışlar iyi gidiyor, son hafta daha yoğun olacağımızı düşünüyorum” dedi.

Yılbaşı gecesini dışarıda geçirecek olan kadınların kıyafet alışverişine başladıklarını ifade eden Buket Mürsel ise, “Satışlar bu hafta hızlandı, son hafta daha da hareketlenir. Vitrinimizi süsledik, kampanyalar yaptık.   Yeni ve tabi ki kırmızı ağırlıklı yeni modeller getirdik.  Bu sene yıl boyunca çok kötü geçti herkes için ben de son gün de insanlar mutlu bir gece yaşamak isteyecek.  Hem sevdiklerini küçük hediyeler ile mutlu etmek isteyenler hem de yeni kıyafetler ile kendilerini mutlu etmek isteyenler için biz buradayız. Umarım yerel esnafı tercih ederler” dedi.

“GELİN BU YILBAŞINDA HEDİYELERİMİZİ SERAMİK ATÖLYELERİNDEN ALALIM”
Öte yandan, Kent Konseyi Kültür ve Sanat Meclisi üyelerinden Gül Yurun Mavinil de, bireysel bir adım atarak, bu yılbaşı alışverişlerinde,  hem el yapımı hem de Çanakkale’ye özgü olan  seramik hediyelik eşyaların  satışını sağlamak hem de amacı ile internet üzerinden bir zincir başlattı.
 Fevzipaşa Mahallesi, Fatih Camii arkasındaki sayıları oldukça fazla olan seramik atölyelerinin fark edilmesini sağlamak için adım atan ve sanatçı elinden çıkmış bu hediyelik ürünleri her gün kendi sayfasında paylaşarak, yerel esnafa hareketlilik katmak isteyen Mavinil, “Gelin bu sene Çanakkale'de yılbaşı için bir zincir yapalım ve hediyelerimizi Çanakkale'deki atölyelerinde üretim yapan sanatçılardan alalım. Sevdiklerimize sanatçı elinden çıkan ürünler ile yeni bir yıl dileyelim. Hem de yerel ekonomiye katkımızı sunarak bu şehirde yaşayan sanatçılara destek olalım. Fevzipaşa Mahallesi’nde bulunan seramik atölyeleri zinciri başlattığım ilk halka olsun. Yılbaşına kadar birçok alternatifi sizlerle paylaşacağım. Herkes çevresinde bulunan atölyeleri bu şekilde paylaşmış olursa yerel hareketimizin daha da ses getireceğine inanarak mutlu yıllar diliyorum” dedi.
 
Dilek Akşen