Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir Piri Reis Müzesi önünde restorasyonu devam eden Piri Reis Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi hakkında detaylı bilgi verdi. Çalışmaları devam eden Araştırma Merkezi'nde inceleme gezisi de gerçekleştiren Başkan Kaşdemir, “Piri Reis Müzesi, tahsis amacına uygun, işlevine uygun bir şekilde yine müze olarak faaliyet göstermeye devam edecek. Restorasyonun ardından araştırma merkezi, kütüphane, çocuk atölyeleri,  kurs atölyeleri ile de hizmet verecek bu müze Çanakkale’nin merkezi olacak” dedi.

Piri Reis Müzesi’nin, Gelibolu Tarihi Alanı’na katkı sunmak isteyen tüm paydaşların ve halkın kullanıma açık olmak üzere bir araştırma merkezine dönüştürülmesi amacıyla yapılan Piri Reis Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi restorasyon, bakım-onarım, teşhir-tanzim için gerekli altyapı çalışmaları ve çevre düzenleme işi tüm hızı ile devam ediyor.
Çanakkale muharebelerin araştırma merkezi ve Piri Reis Müzesi olarak kullanılacak binada, bu işlev yerine getirebilmek için yapıda tespit edilen su yalıtımı ve nem gibi alt yapı sorunları öncelikli olarak giderilecek. Daha sonra araştırma merkezi, kütüphane, çocuk atölyeleri ve müze işlevini yerine getirerek olan elektrik, ısıtma ve soğutma sistemleri tamamlanması hedefleniyor.
Planlanan merkezde Çanakkale Savaşlarını araştırmak isteyen yerel, ulusal ve uluslararası araştırmacılar için dijital arşiv hizmeti de verilmesi planlanıyor.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir Piri Reis Müzesi önünde restorasyonu devam eden Piri Reis Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi hakkında detaylı bilgi verdi.

“PİRİ REİS MÜZESİ OLARAK FAALİYET GÖSTERMEYE DEVAM EDECEK”
Başkan Kaşdemir, yaptığı açıklamada, “Önce Kültür ve Turizm Bakanlığına ardından Tarihi Alan Başkanlığımıza tahsisi yapılan, devredilen yapının önündeyiz ve şu anda içeride bakım, onarım faaliyetleri başlamış durumda. Piri Reis Müzesi, tahsis amacına uygun, işlevine uygun bir şekilde yine Piri Reis Müzesi olarak faaliyet göstermeye devam edecek. Çalışmalarımız bu yönde. Yapının bir bölümü Piri Reis Müzesi olacak. Bir bölümü ise Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi ve Kütüphanesi olacak. Çünkü istiyoruz ki Çanakkale ile ilgili araştırma yapmak isteyen bütün tarihçiler, araştırmacılar Çanakkale’ye gelsin ve Çanakkale’de araştırmalarını yapsın. Bizim Tarihi Alan Başkanlığı olarak çok fazla sayıda ve nitelikli ölçüde Çanakkale tarihinde, Çanakkale Araştırmalarına yönelik olarak da kitaplarımız ile ilgili koleksiyonlarımız oluştu. Çok güzel koleksiyonlar da aldık ve şu anda Çanakkale savaşları tarihi ile alakalı en kesin ve en doğru bilgileri içeren ve en çok külliyet Tarihi Alan Başkanlığı olarak bizde toplanmış durumda. Biz de istiyoruz ki onları burada ziyaretçilerimizin ve araştırmacılarımızın hizmetine sunalım ve burası da bir merkez olsun. Çanakkale ile ilgili kim, ne öğrenmek istiyorsa, Çanakkale harp tarihi, Çanakkale savaşları ile ilgili kim ne araştırmak istiyorsa bizim misafirimiz olsun. Bunun yanı sıra ulaşımın da kolay olması için Çanakkale Merkez’de bulunan bu Piri Reis Müzesini Kütüphane ve Araştırma merkezi olarak değerlendirmeye karar verdik. Sonuç olarak bu bina Piri Reis Müzesi olarak kullanılmaya devam edilecek ve bir kat da araştırma merkezi olacak. En alt bölümde de Çanakkale Savaşları, Çanakkale değerleri ile alakalı, Troya ile alakalı çocuk atölyeleri olacak.  Yani çocuklarımız buraya gelerek, kumda, çamurla, hamurla oynayarak Çanakkale değerlerini daha iyi öğrenmiş olacaklar. Yani burası Çanakkale’nin Merkezi olacak. Biz şu anda bu binayı elden geçiriyoruz. Elektrik, su, çatı gibi aksayan yönlerini, toprağın altındaki su ile alakalı ki biliyorsunuz Müzenin üzerinde bulunduğu alan dolgu alanı, bununla alakalı problemleri çözdükten sonra da yaklaşık bir yıl gibi süre içerisinde de bu bina hizmet vermeye başlamış olacak. İçeriyi dizayn ederken, çevre düzenlemesini yaparken de Güney Marmara Kalkınma Ajansından destek alacağız. Burada hem Güney Marmara Kalkınma Ajansına hem de valimize teşekkür ederim” dedi.
Başkan Kaşdemir, açıklamasının ardında, teknik heyet ile birlikte, restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi.
Dilek Akşen