Üniversite gençliği başta olmak üzere, kırsal kesimde yaşayan gençlerin girişimcilik yeteneklerinin geliştirilmesi amacıyla Avrupa Birliği’nce desteklenen projenin ilk toplantısı Bulgaristan’ın Eski Zağra kentinde yapıldı.
 
Projeye Türkiye’den Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Bulgaristan’dan Trakya Üniversitesi ve Filibe Ziraat Fakültesi, Yunanistan’dan Makedonya Üniversitesi, Sırbistan’dan Pirot Belediyesi ile Kazakistan’dan Pavlodar Üniversitesi görev aldı.
 
ÇOMÜ’yü temsilen Proje Yazarı Prof. Dr. Kemal Çelik ve Prof. Dr. Harun Baytekin’in katıldığı toplantıda, Avrupa ve Anadolu kırsalında gençlerin girişimcilik ve yaratıcılık yeteneklerinin geliştirmesi için atılacak adımlar konuşuldu. Proje detayları ile ilgili bilgi veren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin, “Gelişmekte olan ülkelerde, gençler genellikle bir yerlerde çalışabilmenin, bir işe girebilmenin hesabıyla öğrenimlerine başlıyorlar. Bu nedenle gelişmekte olan ülkeler, gelişemiyor ve sürekli gelişmişleri takip ediyorlar. Gelişmenin, ilerlemenin en önemli yollarından biri eğitimle birlikte, girişimcilik ve yaratıcılık yeteneklerinin artırılmasıdır. Bulgaristan Trakya Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı projenin ilk toplantısında, gençlerin girişimcilik-yaratıcılık yeteneklerinin geliştirilmesi için uygulanabilecek metotlar gözden geçirildi” dedi. “B’nin devasa bilimsel fonlarından desteklenen bu projede, özellikle tarımsal girişimcilikte yenilikçi yöntemleri gençlerin yaşamlarına uyarlamak, onları tarımın birçok alanında motive etmek ve ataletten kurtulmalarını sağlamak temel amaç olarak vurgulandı” diyen Baytekin, “Proje toplantısı boyunca Türkiye’de olduğu gibi, herkesin hayalini kurduğu Avrupa’da da kırsal kesimlerde yaşayan gençlerin istihdamının önemli bir sorun olduğu, kırsal kesim gençliğinin tarımsal üretimden hızla uzaklaştığı tartışıldı” ifadelerini kullandı.
 
Bu projenin gıda güvenliğinin sürdürülebilirliği açısından son derece önemli rol oynayacağına dikkat çeken Prof. Dr. Çelik ise, proje konusunun özellikle Türkiye açısından öncelikli stratejik hedeflerden olduğunu belirtti.
 
Altuğ Acer