“Hayal değil, hayati zorunluluk”
Hem eşsiz doğası hem de büyükşehirlere yakınlığı nedeni ile tatilcilerin akın ettiği ada Arife gününden itibaren başlayan yüzde 100 doluluk oranıyla birlikte, Bozcaada'daki konaklama tesislerinde boş oda kalmadı. Sahiller, restoranlar, kafeler dolup taştı.  3 bin nüfusu olan bu cennet adaya saat başı onlarca araç ve binlerce kişi akın ediyor. Otoparklarda yer bulamayan tatilciler buldukları her boşluğa araç bıraktı.  Yüzde yüz doluluk oranına ulaşan adım atacak yer kalmadı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yapılacağı 23 Haziran tarihinden sonra yoğunluğun daha da artacağı tahmin ediliyor. Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz Ramazan Bayramında yaşanan araç yoğunluğunda dikkat çekerek "Araçsız Bozcaada" projesini hayata geçireceklerini duyurdu. Başkan Yılmaz, “Bu bayram tatili sürecinde gördük ve yaşadık ki, her detayı akademik ve reel verilerle çalışılmış güçlü, çağdaş ve çevreci bir toplu taşıma organizasyonu, akabinde; “Araçsız Bozcaada” hayal değil, artık hepimiz için hayati bir zorunluluktur” dedi. 
9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde yüzde yüz doluluk oranına ulaşan Bozcaada’da konaklama tesislerinde boş oda kalmadı. Sahiller, restoranlar, kafeler dolup taştı.  3 bin nüfusu olan bu cennet adaya saat başı onlarca araç ve binlerce kişi akın ediyor.  Vatandaşlar gündüz sahillere akın ederken, şezlong ve şemsiyeler sabahın erken saatlerinden itibaren doldu. Adanın tüm koyları denize giren tatilcilerle dolup taştı.
Ada merkezine araç girişi yasak olduğu için ilçe merkezinde yaya trafiğinin yoğun olduğu görüldü. Araç sahipleri otoparklarda yer bulmakta zorlandı. Otoparklarda yer bulamayan tatilciler buldukları her boşluğa araç bıraktı.   Tatil cenneti adada adım atacak yer kalmadı. Uzun yıllardır Kaymakamlık ve Belediyenin ortak kararı ile çadır kurmak yasak olduğu için koylara çadır kurmak isteyenlere izin verilmedi.
 Adada kolay ulaşım sağlanabilecek toplu taşıma araçları bulunsa da bir çok tatilci, adanın arka taraflarında kalan koyları gezebilmek için kendi araçları ile adaya geçmeyi tercih ediyor.  Bir anda artan nüfus yoğunluğunun üzerine araç yoğunluğu da eklenince adanın tüm eşsiz güzellikleri yerini sürekli sıra beklemeye ve boş tesis aramaya bırakıyor.
Kaymakamlık ve Belediye, önceki bayram yoğunluklarını bildikleri için bu bayram gerekli tedbirleri aldı ve büyük olumsuzluklar yaşanmasının önüne geçti. Adada, polis, jandarma ve zabıta tatilcilerin huzur ve güvenliğini sağlamak için 7/24 mesai yapıt. Adalı turizmciler ise, bayram tatilindeki gibi olmasa da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yapılacağı 23 Haziran tarihine kadar yoğunluğun devam edeceğini, seçimin ardından da Adanın daha yoğun olacağını tahmin ediyor. Sezondan umutlu olan turizmcilerin yüzü bayram tatilinde yaşanan yoğunlukla gülmüş durumda.
“SÖZÜMÜZDÜR”
Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz Ramazan Bayramında doluluk oranı yüzde 100' ü bulan Bozcaada' da yaşanan araç yoğunluğunda dikkat çekerek "Araçsız Bozcaada" projesini hayata geçireceklerini sosyal medya hesabında yaptığı açıklama ile duyurdu. Başkan Yılmaz, "Bu bayram tatili sürecinde gördük ve yaşadık ki, her detayı akademik ve reel verilerle çalışılmış güçlü, çağdaş ve çevreci bir toplu taşıma organizasyonu, akabinde; “Araçsız Bozcaada” hayal değil, artık hepimiz için hayati bir zorunluluktur. Sözümüzdür: olacak, yapacağız. Araç değil, keyif sürmek için. Her gemi ile saat başında nüfusu 3 bin olan adamıza bu kadar araç giriyor, çıkıyor. Hedefimizi başta belirttik. Her şeyi çözecek olan Bozcaada ulaşım master planı. Ama bu sene için sizlerden adada hayatı her noktada kolaylaştırmaya ve düzenlemeye uğraşan biz kamu görevlilerine destek olmanızı rica ediyoruz. Niye mi? Çünkü Bozcaada bizim Bozcaada hepimizin” dedi. 
Dilek Akşen