Türkiye genelinde kış lastiği uygulaması 1 Aralık’ta başlıyor. Kış lastiği bulundurmayan ticari araç sürücülerine 625 lira para cezası uygulanacak. Kış lastiği taktırmadan ikinci seferde de uygulamaya takılan sürücünün aracı ise kanun gereğince trafikten men edilecek.
Ticari araçlarda kış lastiği uygulaması 1 Nisan 2020 tarihinde sona erecek. Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, mücavir alan içerisinde hava sıcaklığı yedi derecenin altına düşmediği için kar lastiği kullanma zorunluluğu olmadığını aktararak, “Mücavir alan dışına giden tüm üyelerimizin bilgilendirmelerini yaptık. İlçeler arasında özellikle Çan, Yenice bölgesine gidecek olan sürücülerin ise muhakkak kış lastiği kullanması gerekli ve zorunludur. Özellikle Yenice Balaban yolu kar yığılmalarından dolayı tehlikelidir” dedi.

Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, mücavir alan içerisinde hava sıcaklığı yedi derecenin altına düşmediği için kar lastiği kullanma zorunluluğu olmadığını aktararak mücavir alan dışına giden sürücüleri kış lastiği konusunda uyardı.

“KARLI HAVALARDA ZİNCİR KULLANMALARI GEREKİYOR”
Başkan Demir, “Mücavir alan dışına giden tüm üyelerimizin bilgilendirmelerini yaptık.  Mücavir alan içerisinde hava sıcaklığı yedi derecenin altına düşmediği için kış lastiği zorunluluğu bulunmuyor. İsteyen sürücüler taktırabilir. İlçeler arasında özellikle Çan, Yenice bölgesine gidecek olan sürücülerin ise muhakkak kış lastiği kullanması gerekli ve zorunludur. Özellikle Yenice Balaban yolu kar yığılmalarından dolayı tehlikelidir” dedi.

“ARACINIZIN BAKIMINI KIŞ GELMEDEN YAPTIRIN”
Sürücülere tavsiyelerde bulunan Demir, “ Soğuklar başlarken sürücülerimizin alması gereken bir takım önlemler ve bakımlar vardır.  Silgilerinin değişmesi, kalorifer bakımlarının, klima bakımlarının da yapılması kazaları önlemek açısından elzemdir.  Bununla beraber, sürücülerimiz araçlarında mutlaka çeki halatı, yangın söndürücü, takoz ve benzeri malzemeleri de bulundurmaları gerekmektedir. Bunlar olmadan yola çıkmamaları gerekmektedir. Özellikle ve özellikle kışın karlı havalarda ilçeler arası yolculuk yapan sürücülerimizin zincir kullanmaları mecburiyeti vardır” dedi.

Dilek Akşen