Yüzlerce ölü sazan balığı incelemeye alındı
Ayvacık ilçesindeki Tuzla Çayı'nda yüzlerce ölü sazan balığı gören vatandaşlar hem şaşkınlık, hem de tedirginlik yaşadı.
Çayın her iki yakasının teknik personellerce gözlemlendiğini ifade eden İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden gelen açıklamaya göre, balıkların fiziksel muayenesi sonucunda solungaçlarda kum birikmesi gözlemlendiği,  mevsimsel geçiş ve yağmurların etkisi ile ölümlerin gerçekleşme ihtimali üzerinde durulduğu öğrenildi.

Ayvacık ilçesindeki Tuzla Çayı'nda yüzlerce ölü sazan balığı gören vatandaşlar hem şaşkınlık hem de tedirginlik yaşadı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü,  bölgeden aldığı su ve ölü balık numunelerini, ölümlerdeki, fiziksel, kimyasal veya biyolojik etmenleri belirlemek “Marazi Madde Gönderme Protokolü" kapsamında Pendik Kontrol ve Araştırma Enstitüsüne ve Çanakkale Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğüne gönderdi. Balıkların fiziksel muayenesi sonucunda solungaçlarda kum birikmesi gözlemlendiği,  mevsimsel geçiş ve yağmurların etkisi ile ölümlerin gerçekleşme ihtimali üzerinde durulduğu öğrenildi.

“ÇAYDA CANLILIĞIN OLMASI NEDENİYLE TOPLU BALIK ÖLÜMÜNDEN BAHSETMEK DOĞRU DEĞİLDİR”
Çayın her iki yakasının teknik personellerce gözlemlendiğini ifade eden İl Müdürlüğü’nden gelen açıklamada, “Çayda dış etkenli herhangi bir gözle görülür unsura rastlanılmamıştır. Ölen balıklar lokal bir bölgede birikmiş olup, laboratuvar sonuçları gelmeden herhangi bir kimyasal, biyolojik veya toksikolojik etmenden söz etmek mümkün değildir. Fiziksel muayenesi sonucunda solungaçlarda kum birikmesi gözlemlenmiş olup mevsimsel geçiş ve yağmurların etkisi ile ölümlerin gerçekleşme ihtimali olabilmektedir. Çayda canlılığın olması nedeniyle toplu balık ölümünden bahsetmek doğru değildir. Konu ile alakalı numuneler alınması akabinde Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Ayvacık Belediye Başkanlığı ile yazışmalar tarafımızca yapılmış olup konu hakkında gerekli tahkiklerimiz itina ile devam edecektir” ifadeleri yer aldı.

Altuğ Acer