Gerek tarımsal alanların kontrolünün kolay olması, gerek uzun yıllardır kimyasal ilaç ve gübrelerin kullanılmamış olması nedeni ile organik tarımın organik tarım sertifikalı zeytinin anavatanı olan Gökçeada’da zeytin güvesi ve zeytin sineğine karşı mücadele etmekte sorunlar yaşanıyor.
“Her yıl yüzlerce ton zeytinin hasat edilmeden yere dökülüp çürüyerek yok olmasından vicdanen çok rahatsızım” şeklinde açıklama yapan Gökçeada Kent Konseyi Başkanı, Ziraat Mühendisi Muharrem Serttaş son 4 yıldır Tarım Ve Orman Bakanlığı Çanakkale Tarım İl Müdürü ve Gökçeada Tarım İlçe Müdürünün karşılıksız ilaç ve ilaçlama pompası dağıtmasına rağmen üreticilerin ilaçlama yapmadığını da ifade etti. Serttaş, “Gökçeada’da gerek zeytin güvesine gerekse zeytin sineğine karşı Tüm Gökçeada’yı kapsayan bir mücadelenin yapılması gerekmektedir. Az sayıda üreticinin belirli alanlarda mücadele yapmasının hiç bir etkisi olmamaktadır” ifadelerini kullandı.

Ana karadan uzak olması sebebiyle organik tarım ve hayvancılığa çok uygun olan Gökçeada zeytin güvesi ve zeytin sineğine karşı mücadele etmekte sorunlar yaşanıyor. “Her yıl yüzlerce ton zeytinin hasat edilmeden yere dökülüp çürüyerek yok olmasından vicdanen çok rahatsızım” şeklinde açıklama yapan Gökçeada Kent Konseyi Başkanı, Ziraat Mühendisi Muharrem Serttaş son 4 yıldır Tarım Ve Orman Bakanlığı Çanakkale Tarım İl Müdürü ve Gökçeada Tarım İlçe Müdürünün Karşılıksız ilaç ve ilaçlama pompası dağıtmasına rağmen üreticilerin ilaçlama yapmadığını da ifade etti. Serttaş, “Gökçeada’da gerek zeytin güvesine gerekse zeytin sineğine karşı Tüm Gökçeada’yı kapsayan bir mücadelenin yapılması gerekmektedir. Az sayıda üreticinin belirli alanlarda mücadele yapmasının hiç bir etkisi olmamaktadır” ifadelerini kullandı.

 “GÖKÇEADALI ZEYTİNCİLERİN ACİLEN ÇÖZÜLMESİ GEREKEN SORUNLARI VAR”
Gökçeada zeytin üreticilerinin acilen çözülmesi gereken sorunları olduğunu dile getiren Kent Konseyi Başkanı Serttaş, “Organik bitkisel üretimin rantabl olarak başarıya ulaşması için Gökçeada’nın havzalara bölünerek faydalı böceklerin yetiştirilmesine başlanılmalıdır. Faydalı böcekler ile biyolojik mücadele yöntemi Gökçeada için en ideal yöntemdir. Özel idaresi özel bir statüye bağlı olan Gökçeada Kaymakamlığı Özel İdare Müdürlüğü bu konuda parasal kaynak sağlayarak, 2020 yılında projenin başlatılması için Gökçeada İlçe Tarım Müdürlüğü ile ortak projelere bir an önce başlamalıdır. Bu konuda 2000 yılında başlatılan organik tarım uygulamalarında özel idare bütçesinden pay ayrılmakta idi. Milli emlak mülkiyetinde ait zeytinliklerin bakımlarının yapılması için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir. Gökçeada dışından adaya zeytinyağı getirerek Gökçeada ürünü diye satılması sahtekârlığının önü kesilmelidir. Gökçeada markasının koruma altına alınması gerekmektedir. Bu konularda yetkililerin gerekeni yapmaları için, bir üretici olarak, bir ziraat mühendisi ve tarım danışmanı olarak, bir sivil toplum örgütü olarak yılmadan kimseden korkmadan mücadele edeceğim” dedi.

“ BURADA ÜRETİCİYE DE İŞ DÜŞÜYOR, İL MÜDÜRLÜKLERİNE DE”
Konuya ilişkin değerlendirme yapan Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, üreticiye önerilerde bulunarak, “Gökçeada’da zeytinle alakalı yaşanan sıkıntı, zeytinin toplanmamasından kaynaklı değildir. Ticari değeri olan her ürün toplanır. Orada zeytinlerde bir noksanlıktan ya da iklim şartlarından dolayı, üretici toplamaya başlamadan, zeytinde dökülme meydana geliyor.  Bu konuyu da Gökçeada Kent Konseyi Başkanı Muharrem Serttaş ön plana taşımak istemiş.  Zeytin her döneminde kıymetlidir.  Eğer ağaçta böyle bir sıkıntı varsa, zeytin yeşilken de toplanarak yağa dönüştürülebilir.  Burada üreticiye iş düşüyor. Zeytinler dökülmeden hasat yapabilirler ya da noksanlık neyse bunun İl Müdürlükleri ve İlçe Müdürlükleri ile araştırmasını yapabilirler. Buradaki dökülmelerin sebebi ve önüne geçmek için yapılması gerekenler tespit edilmelidir. Burada zeytinlerin dökülmesi demek, üretici toplamıyor şeklinde algılanmamalı.  Bu çözülemeyecek bir sorun değildir” dedi.
 
Dilek Akşen