“Polemikle değil başarı ile örnek olmalıyım”

Bisikletle sualtında tek nefesle en uzun mesafe kat etme dünya rekortmeni Milli Sporcu Birgül Erken’in, Öğretmenler Günü’nde yeni bir dünya rekoru kırmaya hazırlandığı rekor denemesi, sağlık sorunundan dolayı iptal edildi. Hem öğretmen, hem de milli sporcu olan Derya Can ve Erken arasından yaşanan gergin ortam, bu rekor denemesi ile yeniden gündeme geldi.

Milli Sporcu Can, sosyal medya hesabından, Türkiye Su Altı Sporları Federasyonu (TSSF) ve Dünya Sualtı Konfederasyonu tarafından Birgül Erken için onaylanmış bir dünya rekorunun bulunmadığına dair yazısını, “Balondan kimse dünya rekortmeniyim diyor” ifadelerini kullanarak Erken’in antrenman sürecinde paylaştı. Milli Sporcu Erken, “Bu Guinness Dünya Rekoru denemesidir. Rekorun mecrası Dünya Sualtı Konfederasyonu değil Guinnsess'dir. Değersizleştirme ve motivasyonu düşürmeye yönelik davranışlar çok yakışıksız, bunları yapanlara hiç yakışmıyor. Ne yazık ki bu insanlar da Çanakkaleli. Çanakkale’mize armağan etmek istediğimiz bu rekora kara sürmeye çalışan insanlarla alakalı federasyon ve yetkililer ile görüşeceğim” dedi.
Milli sporcu Erken, AK Parti Milletvekillerinin desteğini her zaman hissettiğini ifade ederek,  “Bu destekle rekoru ilerideki bir tematik tarihte yeniden deneyeceğiz. Ben hem bir öğretmen hem de sporcuyum. Polemiklerle değil başarılar ile öğrencilerime örnek olmalıyım” dedi.

Serbest dalış dünya rekortmeni ve milli sporcu Birgül Erken, 24 Kasım Pazar günü monopalet kategorisinde dünya rekoru denemesi için Çanakkale Boğazında yatay olarak 165 metre dalış gerçekleştirecekti. Milli Sporcu Erken’in rekor denemesi, yaşadığı bir sağlık sorunundan iptal edildi.
 Uzun yıllardır kendi çabası ile yola yürümeye devam eden Erken, maddi ve manevi olarak zorlu bir süreçle birlikte, geç saatlere kadar yaptığı antrenmanlar sonucunda, Orta kulak iltihabı ve üst solunum yolları enfeksiyonu geçirdi.  Rapael G.d’A. Vilamiu adlı Brezilyalı hakem ve sorumlu doktor bu şekilde dalmanın uygun olmayacağı ve denge kaybı yaratabileceğini ifade etti.
24 Kasım Öğretmenler Günü’nde hem meslektaşlarına hem de ülkeye yeni bir rekor armağan etmek üzere yola çıkan Milli Sporcu Erken, “Ben dalabileceğimi söyledim ama maalesef doktor da hakem de uygun bulmadı. Ben de bu ortak kararı uygulamak zorunda kaldım. Antrenmanlarda 165 metrelik rekoru aşmıştık. Bu anlamlı günde, ülkeme ve meslektaşlarıma hediye etmek istiyordum. Çanakkale’nin tanıtımı anlamında da çok önemli idi.  Hem maddi hem de manevi olarak yıprandım. Tek başıma yaptığım bir sürü iş beni bu noktaya getirdi. Aralık ayı içerisinde rekoru hayata geçirmeyi planlıyoruz” dedi.

“SAVCILIK ARACILIĞI İLE KONUŞACAĞIM
Antrenman boyunca çirkin saldırılara da maruz kaldığını ifade eden Milli Sporcu Erken, “Bu arada hoş olmayan saldırılara da maruz kaldım. Bunlarla uğraşmıyorum ama Savcılık aracılığı ile cevabımızı vereceğiz. Etik olmayan saldırılar var,  rekoruma dair karalamalar var. Bu rekor sürecinde beni yıpratma çalışmaları oldu, çok çirkin ve yakışıksızdı.  Bunlar beni etkilemedi, etkilemeyecek. Hasta olmasa idim, umurumda olmayacak, rekora her türlü gidecektim. Değersizleştirme ve motivasyonu düşürmeye yönelik davranışlar çok yakışıksız, bunları yapanlara hiç yakışmıyor. Ne yazık ki bu insanlar da Çanakkaleli. Çanakkale’mize armağan etmek istediğimiz bu rekora kara sürmeye çalışan insanlar. Ben savcılık aracılığı ile konuşacağım” dedi.

“REKORU YİNE TEMATİK BİR GÜNDE KIRACAĞIM
 AK Parti Milletvekillerinin desteğini her zaman hissettiğini de sözlerine ekleyen Erken, “Rekoru erteledik ama tarih yine tematik anlamlı bir günde olsun istiyoruz. Bu konuda sayın milletvekilimiz Jülide İskenderoğlu’nun da desteği ile uygun bir tarih düşünülüyor. Bir kadın sporcuya bu moralsiz, zor günlerinde bir kadın bürokratın sahip çıkması ayrıca çok değerli ve anlamlı. Öğretmen kimliğimle kırmak ve tüm meslektaşlarıma armağan etme niyeti ile yola çıktığımız bu rekoru Allah’ın izniyle ve hayırlısı ile önümüzdeki günlerde sağlıklı bir şekilde gerçekleştireceğiz” dedi.

“BEN ARTIK KİMSEYE ABLALIK YAPMAK İSTEMİYORUM”
 Milli Sporcu Derya Can’ın, sosyal medya hesabından, Türkiye Su Altı Sporları Federasyonu ve Dünya Sualtı Konfederasyonu tarafından Birgül Erken için onaylanmış bir dünya rekorunun bulunmadığına dair yazısını, “Balondan kimse dünya rekortmeniyim diyor” ifadelerini kullanarak paylaşmasını da değerlendiren Milli Sporcu Erken, “Bu Guinness Dünya Rekoru denemesidir. Rekorun mecrası Cmas değil Guinnsess'dir. Bilinçli olarak karıştıran sosyal medyadan bilgi kirliliği ile kafa karışıklığı yaratmaya çalışanlar bunu çok iyi bilmektedirler. Rekor öncesi bu tür kaos ve kafa karışıklığı yaratmak insafsızlık ve vicdansızlıktır. Üstelik milli sporcuya yakıştıramadığım davranışlardır tüm bunlar. Üstelik bunu yazan aynı zamanda hem sporcu hem de meslektaşımdır. Ben ablalık edeyim, edebimle sabredeyim, bu tür saldırılara karşı bana taş atana gül atayım ama nereye kadar. Sabrın sonu var. Rekor sürecindeki bir sporcunun algılarına yönelik saldırıların bir bedeli olmalı. Kendimi toparlayıp iyileştiğim zaman Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu tarafından bu konunun ele alın alınması için yetkililere konuyu ileteceğim. Artık yeter bu ilk değil ne yazık ki son da olmayacağa benzer. Herkese yetecek kadar sponsor, her sporcu için kırılmak üzere bekleyen kendine uygun bir rekor var. Neyi paylaşamıyoruz. Gereken ne ise sporcu hakkında yapılsın. Ben artık kimseye ablalık yapmak istemiyorum. Bu tür etik olmayan davranışlar beni etkilemez. Kötü söz sahibine aittir. Rekorumu kırıp yeni rekorlarıma odaklanacağım. Kimseyle polemiğe girmeye niyetim yok. Bu durumu yetkililere ve avukatlarıma ilettim. En önemlisi Allah'a havale ettim” dedi.

“AİLEME VE AİLEM GİBİ YANIMDA OLAN EKİBİME ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM
Tüm destekçilerine teşekkür ederek, yola her zaman aynı inanç ve gururla devam edeceğini de dile getiren Erken, sözlerini, “Tüm öğretmenlerin öğretmenler gününü kutluyorum.  Maddi ve manevi tüm destekçilerime teşekkür ediyorum Aileme ve ailem gibi yanımda olan ekibime çok teşekkür ediyorum.  Basın mensuplarına, Sayın Bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na verdiği destek için teşekkür ediyorum.  Çanakkale için yıllardır emek veren Milletvekili Bülent Turan da çok onore ettiler ve rekora destek oldular. Ona da teşekkür ediyorum. Çanakkale Valisi Orhan Tavlı bu rekor demesini himayesi altına almıştı, ona da çok teşekkür ediyorum” dedi.

Dilek Akşen