Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, çiftçi borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili olarak etkin fakat tek seferlik bir adım atılması gerektiğini ifade etti.

Ekonomik krizin ardından beli bükülen üreticinin kredi borçlarını ödeyemez hale geldiğini belirten Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Çanakkale tarımı demek Türkiye tarımı demektir. Krediyi kredi ile çevirmek ise el bombasının pimini çekmek anlamına geliyor. Ne kadar üretici varsa hepsinin borcunun, faizsiz olarak, 5-6 yıla yıla yayılarak yapılandırma yapılması konusunda bakanlık adım atmalıdır. Böyle bir çalışma yapılırsa üretici rahat nefes alacak. Öte yandan, bu yapılandırmanın alışkanlık haline gelmesi de tehlikeli. Bu yapılandırma yapılırsa, üretici,  bunun tek seferlik bir yapılandırma olacağı hususunda uyarılmalıdır” dedi.

 “ÇANAKKALE TARIMI DEMEK TÜRKİYE TARIMI DEMEKTİR”
Başkan Kaya birçok ürünün bir arada yetişmesinin avantajları yanında dezavantajları da olduğunu ifade ederek, “Çanakkale tarımı demek Türkiye tarımı demektir. Biz birçok ürünün bir arada yetiştiği bir bölgede yaşıyoruz. Ülkemizin neresinde olursa olsun yaşanan sorunlar, Çanakkale’de de yaşanıyor. Kredi borçlarını çevirme noktasında da diğer illerde üretim yapan çiftçiler gibi Çanakkaleli çiftçilerde sorun yaşıyor” dedi.

“KREDİYİ KREDİ İLE ÇEVİRMEK İSE EL BOMBASININ PİMİNİ ÇEKMEK DEMEK”
Özellikle bu yıl para kazanamayan domates üreticisinin kredi borçlarını ödemekte zorluk çektiğini ifade eden Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Üreticiler kredi borçlarını çevirmekte sorun yaşıyor. Özellikle domates üreticisi bu yıl para kazanamadığı için, Ziraat Bankası, tarım kredi kooperatifleri ve özel bankalara olan kredi borçlarını ödemekte sorun yaşıyorlar. Krediyi kredi ile çevirmek ise el bombasının pimini çekmek anlamına geliyor. Kazanamayan bir üretici, kredi çekerek borcunu erteliyorsa çıkmaza girmiş demektir” dedi.

“ÜRETİCİ TEK SEFERLİK BİR YAPILANDIRMA OLACAĞI HUSUSUNDA UYARILMALI”
Tek seferlik olmak kaydı ile 5 yıldan fazla zamana yayılmış bir yapılandırmanın ülke tarımının önünü açacağını ifade eden Başkan Kaya, “Üreticinin tamamının, ne kadar üretici varsa,  ödeyen ödemeyen hepsinin borcunun, faizsiz olarak, 5-6 yıla yıla yayılarak yapılandırma yapılması konusunda Bakanlık adım atmalıdır. Böyle bir çalışma yapılırsa, üreticinin borcu beş yıl ve fazlasına yayılırsa, üretici rahat nefes alacak, üretime devam edecektir. Öte yandan, bu yapılandırmanın alışkanlık haline gelmesinin de tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Bu yapılandırma yapılırsa, üretici,  bunun tek seferlik bir yapılandırma olacağı hususunda uyarılmalıdır.  Her üç beş senede bir böyle yapılanma olamayacağı anlatılmalır. Bu yapılandırma ülke tarımının önünü açacaktır” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

Dilek Akşen