Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetlerinin giderilip giderilmeyeceğine dair net yanıt veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi, Cumhurbaşkanı Erdoğan “ Ben yokum” dedi. Çanakkale Emeklilikte Yaşa Takılanlar Dernek Başkanı Murat Çağlayan konuya ilişkin açıklama yaptı.

Çağlayan, “Bizler erken emeklilik değili mağduriyetin giderilmesini talep ediyoruz, bu açıklamalar,  Cumhurbaşkanının Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunlarını ve taleplerinin ne olduğunu anlamadığını ve yanlış bilgilendirildiğini ortaya koymaktadır. Artık herkes emeklilik sistemindeki sorunlar ve EYT konusunda daha da bilinçlenmiş vaziyettedir. En önemli ayrıntı ise artık sosyal bir drama dönüşen bu davanın haklılığı ve çözülmesi gerektiği toplum vicdanında da kabul görmüştür” dedi. 

Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetlerinin giderilip giderilmeyeceğine dair net yanıt Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan,  İstanbul’da toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Bizim ülkenin başına da bu erken emekliliği dolayanlar bunun bedelini ödediler. Niçin erken emeklilik? Bırakalım ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun ve parasını alsın. Erken emekli olduğu zaman ideal ücreti alamayacak hem de ikinci bir iş aramak suretiyle ikinci iş ile işsizliğe öncü olacak. SGK sistemimizin çökmesini istemelerinin tek sebebi kaos ortamından kendilerine siyasi rant devşirme hesabıdır. Biz bunu yapmayacağız. Arkadaşlarıma söylüyorum. Beni bu yola asla teşvik etmeyin. Milletimin zararına olan bir şeye asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum. Bütün dünya bizim sistemimizi kendine uyarlamaya çalışıyor, bizdeki bazı köhne zihniyetler sistemi çökertmek için hinlik peşinde koşuyor” dedi.
Çanakkale Emeklilikte Yaşa Takılanlar Dernek Başkanı Murat Çağlayan konuya ilişkin açıklama yaparak,  “Bizler erken emeklilik değil 8.9.1999 tarihinde çıkarılan 4447 sayılı kanunun geriye doğru işletilerek yarattığı mağduriyetin giderilmesini talep ediyoruz. Sosyal ve Hukuk devletinde vatandaşının aleyhinde geriye doğru işletilen bir kanun olamaz, kabul edilemez. Bu açıklamalar,  Cumhurbaşkanının Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunlarını ve taleplerinin ne olduğunu anlamadığını ve yanlış bilgilendirildiğini ortaya koymaktadır” dedi.
Çağlayan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Çanakkale Emeklilikte Yaşa Takınlar Derneği olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamalarını kaygı ve üzüntü ile izledik. EYT bir Türkiye gerçeğidir. Biz Emeklilikte Yaşa Takılanların hak edilmiş taleplerini erken emeklilik diyerek algı yaratılması ve geniş kitleleri ilgilendiren bu mağduriyetin yok görülmesi doğru değildir. Bizler daha önce de yapmış olduğumuz açıklamalarda üstüne basa basa ve altını çize çize söyledik ve yine söylüyoruz. Bizler erken emeklilik değil 8.9.1999 tarihinde çıkarılan 4447 sayılı kanunun geriye doğru işletilerek yarattığı mağduriyetin giderilmesini talep ediyoruz. Sosyal ve Hukuk devletinde vatandaşının aleyhinde geriye doğru işletilen bir kanun olamaz, kabul edilemez. Çıkarılan kanun çıktığı tarih ve sonrasını kapsamalıdır.4447 sayılı kanun 1999 tarihinde çıkarılmıştır. Ama devlette devamlılık esastır ve geniş kitleleri ilgilendiren bu büyük mağduriyet görmezden gelinmemelidir.”

“CUMHURBAŞKANI YANLIŞ BİLGİLENDİRİLMİŞ”
“Emeklilik ve Yaşam Şartları olarak ülkemizden çok daha üstün olan İskandinav Ülkelerinin(Norveç, İsveç, Finlandiya) battı diyerek örnek verilmesi, erken emeklilik algısının yaratılmaya çalışılması, zamanı gelip emekli olunca sanki daha fazla emekli maaşı alınacak söylemi, ayrıca emekli olunca EYT’nin  başka bir işte çalışıp işsizlik yaratacağı, yaşa takılanların bedelini fazlasıyla ödemesine rağmen bütçeye  yük sayıldığı gibi konulara yer verilmesi, maalesef Sayın Cumhurbaşkanının Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunlarını ve taleplerinin ne olduğunu anlamadığını ve yanlış bilgilendirildiğini ortaya koymaktadır.”

“12 MİLYON EMEKLİ AKTİF ÇALIŞIYOR”
“2008 yılında 5510 sayılı kanun ile yapılan düzenleme ile aylık bağlama oranları %28’lere kadar düşürülmüştür. Ayrıca şu an uygulanan emeklilik sitemimizde çalıştıkça ve fazla prim ödedikçe bağlanacak emekli aylıkları düşmektedir. Asgari ücret düzeyi ve civarında primi yatan bir kişiye, emekli olduğunda şu an 1000TL ile 1500 TL arası bir maaş bağlanmaktadır. Asgari ücretin 2020 TL olduğu ülkemizde bağlanacak olan ve bağlanan 1000 TL1500 TL emekli maaşları ile geçinmek için çalışmamak, ek iş yapmamak mümkün değildir. Şu an 12.000 milyon civarı emeklimizin düşük emekli aylıkları yüzünden yaklaşık 5,5 milyonu aktif çalışma hayatındır.”

“MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”
“1999 yılı öncesi aylık bağlama oranları yüzde 70 civarı iken 2008 yılındaki 5510 sayılı kanun ile yapılan düzenlemeyle şu an yüzde 28’lere kadar düşmüştür. Bizler ayrıca aylık bağlama oranlarıyla da mağdur olmuş durumdayız. Bu aslında sadece EYT değil tüm çalışanları ve çalışma hayatını kapsayan ve ilgilendiren bir durumdur. Dolayısıyla SGK ve emeklilik sistemimizde de bir sorun olduğu aşikardır.  Emeklilikte Yaşa Takılanlar; bilinçli, belli bir yaşa gelmiş, çoluk çocuk, torun  sahibi olmuş, farklı siyasi görüşlere sahip olmasına rağmen aynı mağduriyeti yaşayan ve bunun için  mücadele eden, devletine bağlı ve devletine karşı üzerine düşen yükümlülüğü ,ödemesi gereken primleri ve bedeli yaklaşık 8,000- 10.000 iş günü yani  iki katını ödeyen ,emeklilik hakkı geciktirilmiş mağdurlardır, kısaca halkın  ta kendisidir. Derdi seçim değil, geçim olanlardır. Bu yüzden kimse Emeklikte Yaşa Takılanları farklı algılarla başka mecralara çekmeye çalışmasın. Artık herkes emeklilik sistemindeki sorunlar ve EYT konusunda daha da bilinçlenmiş vaziyettedir. En önemli ayrıntı ise artık sosyal bir drama dönüşen bu davanın haklılığı ve çözülmesi gerektiği toplum vicdanında da kabul görmüştür.  Bizler Türkiye genelinde açılan ve açılmakta olan derneklerimizle önce federasyon ve sonrasında konfederasyon olarak haklı olduğumuz mücadelemize yasal çerçevede ve kanunların gerektirdiği hükümler doğrultusunda saygılı ve kararlı bir biçimde devam edeceğiz.”

Dilek Akşen