Çanakkale Merkez’de yıllar içinde sayıları beşe kadar düşen oduncu, kömürcü ve soba satışı yapan esnafı bir yandan doğalgaz kullanımı bir yandan da 20 derecenin üzerinde seyreden hava şartları vurdu. Üstüne bir de, doğalgaz yatırımının gelmediği mahallelere ayrılan kömür ve odun fonu ile Orman Bölge Müdürlüğü tarafından köylere tanınan odun istihkakı gelince, kimi esnaf yeni sektör arayışına girdi, kimileri de günü kurtarmanın peşine düştü.

Oduncular ve Kömürcüler Dayanışma Derneği Başkanı Birol Ürken, esnaf sayısının bir elin parmaklarını geçmediğini ifade ederek, mesleğin yok olmaya başladığını ifade ederken, dört kuşaktır odun kömür işi ile uğraştıklarını ifade eden Ali Mert Koç ise yeni sektör arayışı içerisinde olduklarını ifade etti.

 “ODUNU KÖMÜRÜ SORAN DA YOK ALAN DA YOK”
Ali Mert Koç, “Aslında ben üniversite mezunuyum ama Çanakkale’de yaşadığım için baba mesleğini, hatta dede mesleğini devam ettiriyorum. Biz, büyük dedemden bu yana dört kuşaktır bu işi yapıyoruz. Benim de son senem. Odunu kömürü soran da yok alan da yok. Köyler zaten meyve odunu yakıyor, ayrıca tarım kooperatifleri zaten odun satışı yapıyor. Odun kömür satışı yapabileceğimiz Fevzipaşa Mahallesi vardı, onlar da yardım kömürleri alıyor. Bazı apartmanlar, birkaç fırının dışında satış yaptığımız bir yer yok.  Onlar da esnafı kurtarmıyor. Bu sene fiyatlara da zam gelmedi.  Tonla alışveriş yapan hiç yok. Zaman zaman torba kömür satıyoruz. Onun da torbası 22 TL.  Elimizde kalacak korkusu ile bir kamyon kömür de getirmiyoruz. Ürün çeşidi de yok” dedi.

“İŞ BİZİ BIRAKTI, BİZ İŞİ BIRAKAMADIK”
Oduncular ve Kömürcüler Dayanışma Derneği Başkanı Birol Ürken , “Katma değer vergileri hariç, Odun 550 TL, kömür 840 TL, ithal kömür 1200 TL, tahta parçası 15 TL’den satılıyor. Bunlar geçen seneki fiyatlar. Zam gelmedi çünkü alan yok. Çanakkale’de doğalgaz olmayan Fevzipaşa Mahallesi var. Onlar fon kömürü alıyor, yardım alıyorlar yani. İlçelerin birçoğuna da doğalgaz bağlanıyor.  Köylere odun kömür satışımız olurdu, onlar da odun istihkakı almaya başladı. Hatta bazı istihkak alan vatandaşların, sokak aralarındaki fırınlara, ellerindeki fazla odunları sattıklarına dair şikâyetler de alıyoruz. Biz vergi mükellefiyiz,  bizi bitirdiler. Orman Müdürlüğü’nün dükkânların önüne inen kaçak odunları denetlemesi gerekiyor.  Biz de 23 üye vardı ama aktif üyemiz beşe düştü. Kömür satışı, toptancısı ile birlikte on esnaf var diyebiliriz ama oduncu sadece 3 esnaf kaldık.  Özel biri şömine yakacak da bir çuval odun alacak diye bekliyoruz.  Bir iki fırının dışında, fırınlar da doğalgaza geçti. İş bizi bıraktı ama biz işi bırakamadık. Allah nasip ederse, biz de bırakacağız.  Bir sigortalı elemanın masrafı 3 bin lirayı geçiyor. Geçen yıl Güzelyalı ve Dardanos’a satış yapıyorduk ama bu sene müşterinin deposunda kalan kömürü alıyoruz” dedi.

“SOBA SATIŞI YOK DENECEK KADAR AZ”
Nuran Çeneli, “ 30 yıldır soba satışı yapıyoruz, satışlar yok denecek kadar az.  Eskisi gibi değil. Genelde köylere satış yapıyoruz. Fiyatlarımızı 350 TL’den başlıyor. Zaten soba üreten fabrika da kalmadı.  Odun kömür yardımı yapılan yerlere alamayacak durumda olduğu için soba da alınıyor. Ustanın tadilat işlerine de eli yatkın olduğu için bu işle, yazın da mangal satışı ile geçimi sağlıyoruz” dedi.

Dilek Akşen